Byggahus.se

Kapa rör för montering av taklampa

 1. C
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Har köpt en taklampa som jag nu tänkt att försöka få upp i min lägenhet. Dock har jag stött på utmaningen med att ett järnrör(?) kommer ut från taket med ledningar, och detta rör gör det svårt att få upp armaturen tight upp mot taket. Har någon förslag på hur man ska lösa detta på bästa sätt? Kapa röret på något smidigt sätt?

  Bifogar bild på hur det ser ut i taket, vill gärna inte montera taklampan snett i kransen =)
  Lampan jag köpt är denna: https://www.svenskttenn.se/filtered..._2353_massing-535319389-rszww1000h1000-83.jpg
   
 2. Mazen
  Inredare · Nivå 13
  Bara att kapa , använd ett bågfilsblad. Enkelt
   
 3. C
  Medlem Nivå 1
  Yes, okej, får göra ett försök!
   
 4. C
  Medlem Nivå 1
  Känslan är att detta kommer ta ungefär 3 år att såga i med ett bågfilsblad.. Finns det något litet elektriskt att använda som verktyg så man kommer igenom snabbare tro?
   
 5. J.Carlson
  Husägare Nivå 3
  En multicutter med metallblad, men risken för att skada trådarn är ganska stor. Bryt strömmen och dra helst ut trådarna medans du sågar
   
 6. C
  Medlem Nivå 1
  Tack! Fler alternativ? =)
   
 7. J.Carlson
  Husägare Nivå 3
  Oavsett vad för verktyg du använder, tigersåg, vinkelslip, multicutter eller bågfil. Ska du bryta strömmen och vara noga med att inte skada höljet på tråden. Uppstår skada måste du byta tråd.
  Bind på en dragtråd och backa tillbaka FKn mot dosan, kapa av röret och grada av invändigt så du inte skadar tråden i efterhand, dra tillbaka i din dragtråd. Koppla in och slå på strömmen ;)
  Lycka till
   
 8. hsd
  Medlem · Nivå 12
  Multicutter är bra till detta, men se till att det är strömlöst före kapningen, Du kan skydda kablarna genom att peta upp tex. baksidan av ett sticksågsblad för att hålla undan trådarna
  Att dra ut trådarna kan ge problem i gamla rör
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Som sagt multicutter är mest lämpad för detta. En tigersåg kan fungera, men då är det stor risk att du skada taket runt hålet. Tigersågen är för klumpig för att hålla tätt mot taket, utan då trycker man bladet mot taket, så det alltså böjs medan det sågar. Det fungerar, men det kommer att skada taket det är tryckt mot.

  Och skydda trådarna när du sågar. Det skulle nog ge en del skydd om du trär över något, ex. det avskalade höljet från en kabel, ex. EKK kabel. Och sågar försiktigt.
   
 10. C
  Medlem Nivå 1
  Tack för alla tips!! Ska se till att ström är avslaget =)
   
 11. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Den där mjukt rundade kanten på röret kan vara ett skavskydd av porslin, var rädd om den.

  Protte
   
 12. hsd
  Medlem · Nivå 12
  Ja visst, är det en porslisbit, det är bara att vrida loss den-inga gängor den är bara intryckt i röret
   
 13. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 18
  Det är inte möjligt att borra ett hål i armaturen som röret får sticka in i? Då slipper du allt strul med kapning av rör och eventuellt skadade kablar.
   
 14. B
  Medlem · Nivå 19
  Du har en länk till en bild av armaturen i trådstarten, och det skulle nog bli väldigt fult om man gjorde hål i det fästet ;)
   
 15. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Varför skulle det bli fult om man borrade ett hål uppifrån i den vita delen? Det syns väl inte när lampan sitter fast?
  Men, det verkar konstigt att det inte redan finns plats i lampan att dölja diverse saker? Det är väl helt normalt att det sitter en krok och ett uttag som sticker ut en bit från ytan.