Byggahus.se

Kan samfälligheten sätta stop?

 1. F
  Medlem · 1 526 inlägg
  Hej!

  Vi har hittat ett tillstånd för att kunna installera WC i vårat hus. Tillståndet är från 1970 men jag har kollat med kommunen och de säger att detta tillstånd gäller. Trots att kommunen idag inte ger fler tillstånd för WC pga av låg grundvattennivå. Detta är de även extremt hårda med. Men enligt kommunen kan man inte bli av med ett givit tillstånd.

  Tur för oss.

  Men nu undrar jag om vår samfällighet kan sätta käppar i hjulen. De har nämligen stadgar där det står att man inte får installera nya WC.

  Tusen tack för svar

  Mvh
  Fredrik

   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 021 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Kan samfälligheten sätta stop?

  Om vi antar att samfälligheten ansvarar för vattenförsörjningen, så verkar det väl inte helt orimligt att de skulle kunna ha rätt att tillämpa en sådan stadeparagraf.

  Om ni däremot har egen brunn så tvivlar jag att samfällighetens paragraf är giltig, men det bör ni kanske kontrollera med en jurist, innan ni bygger toaletten.

   
 3. R
  Medlem · Simrishamn · 149 inlägg

  rolsie

  Medlem

  Re: Kan samfälligheten sätta stop?

  Man måste kolla mer noggrant vad som står i stadgarna och jämföra med ditt tillstånd från kommunen. Formuleringen att 'installera WC' är inte stringent. Du har troligen från kommunen ett tillstånd att anlägga enskillt avlopp i någon form, tex trekammarbrunn eller avloppstank. Att man har tillstånd innebär att du göra det, men det är kontroll vid utförande om hur man gör det som beror på markförhållandena så det kan finnas restriktioner när det skall göras, om det krävs markbädd eller infiltration, var den skall ligga, osv. Det finns en massa villkor runt detta.
   
 4. F
  Medlem · Stockholms län · 1 970 inlägg

  Farzan

  Medlem

  Re: Kan samfälligheten sätta stop?

  Samfälligheter är speciella. Det är reglerat i lag vad de får syssla med/lägga sig i och inte. De är kort sagt till för att förvalta anläggningar som är gemensamma för ett antal fastigheter och inget annat. En samfällighet har därför ingen rätt att lägga sig i vad som sker inom de enskilda fastigheterna, såvida det inte påverkar någon gemensam anläggning.

  Så om samfälligheten äger vattenförsörjningen, t ex en gemensam brunn, kan den nog bestämma att man inte får ha WC som tar vatten från den. Om samfälligheten däremot har beslutat att man inte får ha WC oavsett var vattnet kommer ifrån, så är det sannolikt ett olagligt beslut och inte bindande för er.

  Att du säger att det står i stadgarna talar i o f s för att det är juridiskt riktigt, för stadgeändringar i samfälligheter måste registreras hos <litet rostig, minns inte vem...lantmäteriet, länsstyrelsen, tingsrätten eller nåt> och det medför också en viss kontroll av att ändringarna är OK. Men det är inte alla samfälligheter som har koll på det här, en del gör litet hur som helst.

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.