Byggahus.se

Kan man bygga ett (isolerat) tak utan organiskt och brännbart material?

 1. Andreas Lundgren
  Medlem · Skåne · 608 inlägg

  Andreas Lundgren

  Medlem
  Kan man bygga ett tak utan organiskt material och utan brännbart material (takpapp)? Det ska vara till ett garage och ska vara isolerat för att hålla frostfritt under vintern.

  Jag ska bygga ett garage som kommer att sammanfoga vår huskropp med grannens garage. Stommen ska bli en stenkonstruktion. Förutom erforderligt brandskydd hade det känts bra om det helt saknades material som kan brinna. Både för att skydda husen mot brand som uppstår i det nya garaget, men också för att fördröja brandspridning från grannens garage till vårt hus via det nya garagets tak.

  Träbalkar kan man förstås ersätta med stålreglar, men kan man lägga ett plåttak utan råspont, och kan man få bra isolering med stålreglar? Hur skulle en sådan konstruktion se ut? Lutningen på plåttaket kommer att vinkelrät mot tak-balkarna.

  (Kan man regla på 600 med fyrkantsrör och lägga lättbetongblock på? 75x200x600 mm väger 5 kg ca. :p )
   
  Redigerat 15 okt 2017 20:19
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 426 inlägg

  huggan

  Medlem
  Plåttak utan råspont går bra men du måste ändå ha en duk under, men plast möglar ju inte så där är du ändå hemma. Att du har stål istället för trä som takstol blir lite sämre u-värde men inte några stora skillnader. Går ju att isolera mer för att motverka det. Sen är ju stenull obrännbart.
   
 3. Andreas Lundgren
  Medlem · Skåne · 608 inlägg

  Andreas Lundgren

  Medlem
  Hur tätt måste jag ha balkarna? Det känns som om falsad plåt har lite klenare bärighet än korrugerad, men med korrugerad plåt skruvar man ju igenom takplåten och det känns ju inte heller så bra.
   
 4. J
  Medlem · Blekinge · 8 534 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Du skulle ju kunna lägga pannor av fibercement på åsar av stål utan undertak. Med tillräcklig taklutning bör det kunna bli hyggligt tätt. Plåttak kräver ju någon form av kondensskydd, som antagligen är brännbart.
   
  • Laddar…
 5. H
  Medlem · Karlskrona · 6 426 inlägg

  huggan

  Medlem
  Antingen tar du självbärande TRP-plåt eller tar du korrugerad plåt, men då får du ha bärläkt av stål om du nu är så nojig med brand. Falsad plåt är uteslutet då det kräver underliggande meterial av tex råspont.

  Varför denna fix ide på oorganiskt och ej brännbart?
   
 6. D
  Besserwisser · E · 14 434 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  När det gäller brandskyddet är det inte säker att det blir så bra ändå. Risken är snarare att heta brandgaser hålls kvar under taket och kan ledas till nästa fastighet. Det är långt ifrån enbart om bygget kan brinna i sig självt som avgör hur brandfarligt det är. Det finns nog bättre saker att göra än att byta ut alls material till obrännbara dito.
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 735 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Sandwichelement med plåt och mineralull?

  Går även att isolera med foamglass skivor om man vill det.
   
 8. Andreas Lundgren
  Medlem · Skåne · 608 inlägg

  Andreas Lundgren

  Medlem
  Jag ska inte säga att det är en fix idé, bara en idé som jag ville kolla upp. Och det kanske inte var någon bra idé, men det vet man ju inte i förväg. :)

  Jag har haft en konstruktör som tittat lite och som hade lite idéer. Han pratade mest om brandskyddet inifrån garaget och sa att om vårt hus (och grannens garage) hade byggts idag hade man byggt efter andra brandskyddsregler. Jag tänkte att jag kanske kunde kompensera lite för det...
   
 9. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 735 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Med dubbelgips är man ganska safe ändå.

  En annan grej man kan fundera på är hur en eventuell brand skulle starta och växa. Hur förvaras lättantändliga kemikalier etc?
   
 10. Andreas Lundgren
  Medlem · Skåne · 608 inlägg

  Andreas Lundgren

  Medlem
  Jag är mest rädd för brand i grannens hus (eller garage, båda träkonstruktion) som sprider sig till vårt hus. Jag skulle vilja se till att det tar så lång tid som möjligt. Alltså är det mer takbeläggning och bjälklag som har betydelse kan jag tänka mig.
   
 11. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 735 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Du vill skydda dig från brand när grannen tuttat eld på sitt eget hus?

  Mura en vägg mellan då?
   
 12. B
  Medlem · 742 inlägg

  Bror

  Medlem
  Då är det väl bäst med en brandsäker vägg mellan garagen, eller?
   
 13. Andreas Lundgren
  Medlem · Skåne · 608 inlägg

  Andreas Lundgren

  Medlem
  Ja, mitt hus har sten-stomme, och det har mitt garage också så som jag skrev i första inlägget.

  En eld skulle till största sannolikhet sprida sig över taken, då garagen bara är ett plan medans husen är två-plans. Om grannens trä-garage tar fyr kommer elden spridas över taket på mitt garage.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Capture.JPG
   
 14. ricebridge
  Husägare · Jönköping · 4 167 inlägg

  ricebridge

  Husägare
  @Daniel 109 är helt klart inne på något viktigt här. "Övertändning" kallas det när elden sprider sig från A till B enbart med hjälp av värmen. Ett garage i sten och plåt gör liksom varken från eller till; i värsta fall fungerar det som en blåslampa, ifall hettan leds genom konstruktionen till nästa hus, t ex av drag.

  Då har vi ändå inte berört det faktum att ett garage till sin natur ofta innehåller högst brännbara föremål. Din vältankade bil, t ex, och när den smäller av hettan i grannens eldhärjade bostad, hjälper inga plåttak i världen...

  Är du orolig för din eldfängde granne (vad håller han på med egentligen?!) så fråga honom hellre lite diplomatiskt om inte ni ska satsa på ett gemensamt larm- och brandvarningssystem. Snabb släckning är alltid det bästa, när elden är lös.
   
 15. Andreas Lundgren
  Medlem · Skåne · 608 inlägg

  Andreas Lundgren

  Medlem
  Nä, materialet i taket gör kanske varken till eller från...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.