Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Kan jag kräva att grannen sätter upp rasskydd?

 1. J
  Byggnovis · Borlänge · 10 inlägg

  Jforce

  Byggnovis
  Hej,
  Flyttade in i ett parhus förra hösten och samma höst/vinter bytte grannen framför oss tak. Jag och maken reagerade redan den vintern på att snön från grannens tak rasade ner på vår tomt och vår arbetsbord. Vi påtalade detta och föreslog lite försiktigt att det skulle sätta rasskydd eller liknande. Men grannen bara skakade av sig det med kommentaren att det aldrig behövts tidigare.

  Nu väntar vi vårt första barn och idag rasade snö från deras tak igen. Det har ju varit snökaos så är mer än normalt men jag inser att vår kommande knodd kommer inte kunna leka i snön på vår tomt om inte grannen gör något. Har vi rätt att kräva att det sätter upp något? Hur tar vi upp det med grannen?

  Bilder för att visa raset som blev och som man ser har vi ganska liten tomt
   
 2. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 491 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Trä

  Medlem
  Du kan inte rakt av kräva att han sätter upp ett rasskydd men snö från hans tak får INTE rasa ner på din tomt, hur är upp till han.
   
 3. J
  Byggnovis · Borlänge · 10 inlägg

  Jforce

  Byggnovis
  Tack Rickard! Då ska jag bara ta mod till mig och prata med grannen om detta.
   
 4. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 491 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Trä

  Medlem
  Jag vet inte hur snörikt du bor men det behöver kanske inte vara så märkvärdigt, ett antal bärläktssteg eller varför inte någon variant snökrok är kanske allt som behövs. Varför inte erbjuda att hjälpa till montera dom nästa sommar, det har troligtvis bättre effekt än att dra upp rätter,ansvar och skyldigheter för grannen;)
   
  • Laddar…
 5. Ludde Jakobsson
  Medlem · 342 inlägg
  Är det ägande hur eller BRF eller vad har ni för ägande form? Sedan blir det nog svårt juridiskt att kunna kräva att åtgärda snö som faller från ett tak... samma sätt som det kan komma regnvatten eller löv från hans tak på er tomt. Jag skulle gå och prata med honom och hjälpa till att fixa det som Richard var inne på, Är det en BRF så är marken troligtvis föreningens mark som snön faller på.
   
 6. M
  Tillbyggare · Partille · 1 040 inlägg

  mojjen

  Tillbyggare
  Nja snö får rasa ner på tomten, och grannen är faktiskt inte ens tvingad att snöröja. men om det uppstår en skada pga OAKTSAMHET, vilket inte är en självklarhet pga uteblivet snörasskydd, så kan grannen bli skadeståndsskyldig.
   
 7. J
  Medlem · 86 inlägg

  Jontha

  Medlem
  Barn i all ära och så, men när det kommer till mark så är iaf jag helt vansinnigt bestämd. Det som tillhör mig är mitt, och det som är mitt tillhör inte dig. Så ser jag på saken. Om så mycket som en snöflinga skulle falla ner på min mark från hans tak så fick ambulansen hämta upp hans kvarlevor samma dag.
  Du får be honom förklara vad han tror sig ha rätt till att göra. Tänk om jag skulle leda bort mitt vatten från taket ner på någon annans mark. Sablar vad arg jag blir.
   
 8. E
  Medlem · 167 inlägg

  EB2

  Medlem
  Skönt att jag inte har dig som granne.
   
 9. F
  Medlem · Västerbotten · 118 inlägg

  fac

  Medlem
  Mycket kan man skriva men en del är bäst att låta bli.
  Hoppas verkligen inte att du inte har några grannar. :(
   
 10. V
  Medlem · 360 inlägg
  Sök vård idiot
   
  • Laddar…
 11. F
  Medlem · Västra götaland · 8 105 inlägg

  fsn

  Medlem
  skaffa ett liv.
   
 12. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 8 341 inlägg

  FairlanePremiumikon: Hand

  Medlem
  Då har han helt enkelt inte förstått att snön släpper mycket lättare på ett nytt tak.
  Runt omkring mig har ungefär hälften av husen originaltak från slutet av 60-talet och hälften har bytt, oftast de senaste 5 åren. Det syns väldigt tydligt nu vilka som har gamla tak och vilka som har nya. Nytt tak i stort sett snöfritt, med rasmassor nedanför, äldre tak 25 cm snö på.
   
 13. H
  Moderator · Stockholm · 46 819 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Fast, då borde det ha behövts rasskydd när husen var nyare.
   
 14. Scouten
  Byggveteran · Lund · 1 298 inlägg

  Scouten

  Byggveteran
  Fast det är ju inte säkert att nuvarande ägare bodde där när det var nya pannor på huset sist. Dessutom, när jag växte upp, så fick vi lära oss att se upp, det kunde rasa snö från taket (45 graders tak med eternitpannor), det gjorde det då och då. Hade troligen gjort ont som fan om man fått det på sig, men alla visste att man skulle låta bli att bygga snögubbarna där, så det fick rasa. Man blev bara sur om det rasade någonstans där man just skottat.
   
 15. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 14 228 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Var går tomtgräsen? Varför har ni ert arbetsbord direkt mot grannens fasad?
  Ni kan som sagt inte tvinga grannen att sätta upp snörasskydd, men ni kan försöka och få en sur granne för livet på halsen, och det kan alltid bli värre. Alternativt litar ni på att blivande barnet lär sig att undvika just den metern där snön rasar några få ggr per år...
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.