Byggahus.se

Kan en mäklare över huvud taget påverka försäljningspriset?

 1. jeppeknaster
  Medlem · 2 183 inlägg
  Då och då ser man dem, annonser och påståenden där mäklarfirmorna hävdar att de får ut mer för objekten jämfört med konkurrenterna (ser kanske inte så genomtänkt ut från köparens synvinkel...). Har aldrig riktigt greppat detta.
  I min värld sätts slutpriset av marknaden, dvs köpare och säljare - dvs inget som mäklaren kan påverka.

  Mäklaren värderar, bokar visning, sätter ihop ett kompendium, står på visningen och fixar pappersarbetet efteråt. That's it. Enda sätten denne kan påverka utgångspriset är ju i mina ögon genom en lägre värdering (lockpris som får köpare att tappa förståndet och dras med i budgivningen) eller genom falska bulvanbud.
   
  Redigerat 14 maj 2014 10:31
 2. D
  Medlem · Västragötaland · 517 inlägg

  dthompa

  Medlem
  Som du säger så är det ju marknaden som bestämmer priset.

  Men jag tycker att mäklare kan till viss del påverka priset, dels genom fotograferingen och hur dom framhäver objektet. Men även hur dom uppträder vid en visning eller inför när köpare ringer. Ger dom ett seriöst intryck så liter ju köpare på dom.
   
 3. ekblom
  Medlem · Jönköpings län · 340 inlägg

  ekblom

  Medlem
  Dom kan ju ha inredare som "homestagear" och gör så att allt ser så fint ut som möjligt, man luras ju lite om huset är jättefint inne.
   
 4. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 27 950 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  Det är ju mäklaren som agerar säljare inledningsvis och givetvis kan säljaren påverka försäljningspriset.
   
 5. H
  Medlem · . · 324 inlägg

  HenrikP

  Medlem
  Ja, mäklaren kan utan tvekan påverka priset.

  Jag tror att att skillnaden mellan en bra och en dålig mäklare är antalet budgivare man lyckas locka, vilket lätt kan slå på hundratusentals kronor.
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 42 809 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Precis som för andra varor så påverkas priset av marknadsföringen. Och mäklaren skall marknadsföra huset. Jag tror att det kan vara svårt att visa om en viss mäklare med "metod X" lyckas bättre än andra. Men det är lätt att se misslyckanden, där en mäklare inte lyckas få upp priset till den normala nivån för området. Eller där en försäljning först går trögt under en längre tid, och sedan genom att byta mäklare, eller på annat sätt ändra marknadsföringen så blir det plötsligt toppris.
   
 7. Thomas59
  Medlem · Stockholms län · 2 979 inlägg

  Thomas59

  Medlem
  Dålig mäklare=Ja, kan definitivt påverka priset i fel riktning, dvs lägre pris. Tex: Bristfällig objektsbeskrivning/marknadsföring, väljer dålig fotograf, tar inte hand om intressenter på fel sätt osv, osv.

  Bra mäklare=Ja, kan definitivt påverka priset i rätt (högre pris) riktning tex genom:
  *Val av rätt tidpunkt för visning/försäljning (gäller både datum och tidpunkt på dagen)
  *Bra objektsbeskrivning som lyfter fram relevanta sidor av objektet för rätt målgrupp
  *Val av bra fotograf som tar bilder som gör objektet intressant för målgruppen
  *Rätt strategi för att sätta pris/utgångspris
  *Lokalkännedom/kontakter
  *Förmåga att rikta marknadsföringen mot relevanta målgrupper
  *Eventuell home staging (bra sådan)
  *Befintligt, och stort, kontaktnät av intresserade köpare
  *Val av rätt kanaler för marknadsföring
  *Professionell hantering av visningsbesökare
  *Professionell uppföljning av visningsbesökare
  *Professionell hantering av ev budgivning/avslut

  I de tre sista punkterna agerar mäklaren i bästa fall verkligen säljare (med allt vad det innebär).

  Det är STOR skillnad på bra och dåliga mäklare. Tyvärr överväger andelen dåliga mäklare så valet av mäklare KAN vara helt avgörande även om man ibland kan gissa att objekten i stot sett säljer sig själva genom att läggas upp på tex Hemnet.se

  Fastighetsförsäljning skiljer sig inte i någon större utsträckning från annan försäljning så rätt marknadsföring till rätt målgrupp kombinerat med en duktig säljare (mäklare) bör i de allra flesta fall ge det bästa priset för säljaren.
   
  • Laddar…
 8. jeppeknaster
  Medlem · 2 183 inlägg
  Bra svar från alla. Dock kan jag väl känna att styling, bra bilder, professionellt bemötande, annonsering i rätt blaska/hemnet mm är självklarheter idag, även om undantag alltid finns. Fast jag kanske är för naiv.
   
 9. Thomas59
  Medlem · Stockholms län · 2 979 inlägg

  Thomas59

  Medlem
  JA.

  Framförallt vad gäller bemötande/professionalitet och säljförmåga uppvisar de flesta mäklare häpnadsväckande brister.
   
 10. H
  Moderator · Stockholm · 42 809 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det kanske borde vara standard idag. Men ändå ser man ibland mäklarbilder, där huset syns som en liten fläck i bakgrunden på en stor sumpig damm. Som exempel

  Eller som i en tråd här nyligen, en fastighet med två hus, där det ena hade trasigt tak, med avspärrningar i gatan utanför pga. rasrisken. Avspärrningarna var med, men det fanns inte en enda interiörbild, inte ens från det huset som såg skapligt ut från utsidan.

  Fast interiören kanske var ännu värre.
   
 11. jeppeknaster
  Medlem · 2 183 inlägg
  Fast å andra sidan pratar vi då om ytterligheter.
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 42 809 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Jo, men även bra bilder har klasskillnader. Det är mer subtilt. Det kan handla om att framhäva ett fint ljusinsläpp, rymd i ett rum, eller att spela på köpares känslor. Visa att här bor framgångsrika människor, spela på känslor typ. det vill jag också bli, eller, frammana en bild av hur det kommer att se ut när "vårt" barn springer barfota på den där tomten, svingar sig i den trädgungan osv.
   
 13. H
  Moderator · Stockholm · 42 809 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Eller som en släkting till mig, sålde sitt hus. Mäklaren hade tydligen påpekat att en viss "kändis" (politiker) bodde i grannhuset. Det var bara att köparna var för unga för att ha koll på vem personen var. Men de förstod att han varit "storkändis".

  Så vid överlåtelsen frågar de lite förväntansfullt: "Vem är den där XX".

  Så släktingen skruvade på sig lite: Jo han var ju tänkt att bli minister i xxxx regeringen, men nu är väl mest känd som dömd för grova sexuella övergrepp, han frikändes från misshandels och mordförsöksmisstankarna....
   
 14. Thomas59
  Medlem · Stockholms län · 2 979 inlägg

  Thomas59

  Medlem
  Stämmer bra det "Hempularen" Ett misstag som många mäklare (ja alla typer av säljare för den delen) ofta gör är att PÅSTÅ saker om den vara (fastighet tex) eller tjänst man säljer (gärna utifrån vad mäklaren själv gillar/vet) istället för att fråga kunden, tex vad som är viktigt.

  "Huset har en fantastisk trädgård..." istället för tex "Har ni trädgård idag?, "Vad tycker ni om den?" "Är trädgården viktig för er?" Kunden kanske hatar trädgårdsarbete och söker något lättskött.

  "Huset har ett stort och exklusivt kök" istället för tex "Hur ser ert kök ut idag", "Gillar ni matlagning? "Är köket viktigt för er?" Kunden kanske mest äter färdiglagat/äter ute och istället prioriterar ett större vardagsrum.

  En viktig fråga som många mäklare missar är att fråga VARFÖR KUNDEN VILL FLYTTA! Svaret på den frågan kan ge mäklaren bra ledtrådar till vad som ska lyftas fram hos objektet i fråga.

  Tyvärr är det väl så att många mäklare varken frågar eller påstår något under en visning. Mäklaren står bara där, som ett fån, och delar ut prospekt. Kanske lika bra i vissa fall :thumbdown:.

  En annan avgörande faktor är uppföljningen efter visning. Många mäklare sitter bara med armarna i kors och väntar på att budgivarna ska ringa. Det är knappast en bra säljstrategi. Snabb och proffsig uppföljning av hugade spekulanter är otroligt viktigt.
   
 15. A
  Medlem · Blekinge · 8 843 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Det hade varit bra om man enkelt kunde se vilka mäklare som fick ut högre priser. Då kunde man som köpare undvika just de firmorna.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.