Byggahus.se

Kan en diffusionsöppen duk ligga direkt mot bottenbräda / ytterfasad?

 1. H
  Medlem · Jämtland · 15 inlägg

  hoogey

  Medlem
  Vi ska låta byta ut fasaden på ett torp från ca 1940. I dagsläget är det helt oisolerat och vi har inte heller några ambitioner om att det ska vara särskilt energieffektivt. Det räcker med att det är beboeligt på sommaren och kanske någon enstaka vecka höst eller vår, med lite extra eldande i en kamin.

  Avståndet mellan de vertikala väggreglarna är idag för brett, så den byggare vi hittills är i kontakt med vill ha fler reglar att fästa den nya fasaden mot (lockläkt + bottenbräda). Deras första förslag var att lägga på spikläkt utanpå väggreglarna, men det skulle innebära att väggen blev några centimeter tjockare och då måste även fönster justeras. Eftersom vår ambitionsnivå inte är ett vinterbonat hus undrade jag om spikläkten och den luftspalt som skulle bildas var nödvändig. Förslaget de kom med då var följande:  [utomhus]

  lockläkt

  bottenbräda

  diffusionsöppen duk (ligger direkt mot bottenbräda)

  vertikal väggregel (befintlig) + horisontella reglar däremellan (nymonterade)

  isolering

  innervägg

  [inomhus]  Frågor:

  1. Är det olämpligt att ha en diffusionsöppen duk direkt mot fasaden? Det kommer ju behöva spikas genom den. I lösningen med spikläkt skulle ju en luftspalt ha bildats mellan fasad och diffusionsöppen duk.
  2. Vilken duk ska man i så fall välja? Är osäker på om byggaren menar vindduk eller något annat?
  3. Val av isoleringsmatieral? Syftet med isolering och duk är i första hand att minska draget och ge lite ljudisolering. Energisparande effekten är sekundär. Däremot vill vill vi ha en konstruktion som riskerar att förstöra huset.
   
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 744 inlägg

  huggan

  Medlem
  Ska man följa AMA Hus som man kan säga är branschstandard ska det finnas på vertikal och horisontel spikläkt vid stående panel för att få en fullgod luftning. Detta skulle jag rekommendera att ni följer.

  Vindduk är att föredra framför vindpappen då den är mer tålig och håller bättre med åldern.

  I gamla hus rekommenderas oftas hygroskopisk isolering men vanlig mineralull fungerar oftast. Att tänka på är att inte sätta plast på insidan utan endast en ångbroms.
   
  • Laddar…
 3. R
  Tillbyggare · Västmanland · 337 inlägg

  ramafred

  Tillbyggare
  Vi böt panel på vårt timrade torp (1800-talet) i somras, tilläggsisolerat på 80talet med 45mm mineralull, ovanpå det vindpapp sen panel direkt på. Så ingen luftspalt. Inge mögel eller dylikt.

  Vi lade på ny Windy duk, 12mm luftningsläkt vertikalt och sen horisontell 28mm spikläkt/gles, därefter lockläktspanel.

  Det är lite chansning att inte ha någon luftspalt, den är ju även där för den skull om slagregn tar sig in bakom panelen...
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.