Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Kan bil-försäkringsbolag betala ut ersättning om man lagar skada själv?

 1. nattugglan11
  Medlem · 1 075 inlägg
  Jag var nyss på bilprovningen, skitsnackade lite med tjejen som kontrollerade min bil. Vi pratade om mina repor i lacken o jag nämnde storyn bakom dem. Jag sa att mitt f-bolag troligvis kommer lösa in bilen istället för att lacka om den pga bilens ålder/värde. Hon hade haft samma fall med sin egna bil, dock inga lackskador men andra fel. Hon ville också behålla sin bil o fick då istället ersättning för att fixa bilen själv eller plåster på såret, osäker där vad f-bolaget hade för upplägg - det framkom inte riktigt.

  Jag tänkte ev. kräva skurken som gjorde reporna av misstag på en kompensation, vilket han kanske går med på då vi har en bra relation (grannar) men kanske bättre för oss båda om f-bolaget kan gå in med ersättning, ja beroende på beloppet osv. Någon som hört talas om en sådan ersättning? ..Ja jag ska ringa f-bolaget men ville ha lite mer kött på benen innan så jag ev. kan stå på mig.
   
 2. Lolle
  Medlem · Jämtland · 3 145 inlägg

  Lolle

  Medlem
  Ja det händer att man går med på en kontantreglering.

  Diskutera med försäkringsbolaget efter att de har fått en skadebedömning så får ni se om de kan tänka sig en deal.

  Första steget är dock att få en bedömning hos en skadeverkstad för att försäkringsbolaget ska ha en utgångspunkt för kostnaderna.
   
 3. P
  Medlem · Linköping · 47 inlägg

  pehter aka ibbe

  Medlem
  Har två fall.
  Har fått 5500:- kontant efter en parkeringsskada, detta var en bil i 10000 kr-klassen. Detta var 7-8 år sedan.
  Det var en bula i skärmen ovanför framhjulet, lacken hade inte ens släppt men var iväg och besiktade på en plåtverkstad som gav ett kostnadsförslag som försäkringsbolaget reglerade kontant.
  Ytterligare en parkeringsskada för två år sedan fick jag reparerad och en hyrbil under tiden bilen var på plåtverkstan, detta var ytterligare en bil (inte samma) i 10000 kr-klassen och verkstan hade en räkning på ca 15000 till försäkringsbolaget. Inlösen kom aldrig upp på tapeten, dom frågade bara om det var någon plåtverkstad som jag föredrog.
  Var inte vållande någon av gångerna och dom som körde på lämnade uppgifter direkt, kan ha hjälpt att det var företagsbilar båda gångerna :cool:
   
 4. nattugglan11
  Medlem · 1 075 inlägg
  Tack för input! Possetiva svar. Jag har två skador under loppet av 2 månader. Parkeringsskada, uppskrapad bakre skärmkant/skräm, nästan plåtrent, ca 50x3 cm lång "rand" Kanske kan lapa ihop det själv genom att spraya originalfärg o hoppas det inte syns för mkt (mörkblått) Den andra skadan är sam sagt hela bilens lack, efter att någon tvättat min bil utan att ha frågat, o detta med en vass scotts-svamp. Bilen har liksomn blivit matt o på vissa ställan ordentligt rispad. Verksaden sa direkt : "omlackering" ...men sa sen att det kommer fbolaget aldrig gå med på, de löser in bilen punkt.

  Ska ringa imorgon, får jag ut 10 lax för båda skadorna så är jag ganska nöjd. Kanska kan polera upp bilen själv.

  MEN, kommer fbolagen i sin tur kräva min granne på pengarna?
   
 5. BerraBo
  Renoverare · Södermanland · 399 inlägg

  BerraBo

  Renoverare
  Jag hade liknande fall ett halvår sedan att en skada blev dyrare att reparera än bilens värde.
  Fick kontantreglering och behålla bilen mot avdrag med 1500:- som Lf tydligen får betalt av skroten.
   
 6. Lolle
  Medlem · Jämtland · 3 145 inlägg

  Lolle

  Medlem
  De kommer att ersätta dig minus självrisk enligt den deal ni väljer att göra.

  Sedan kommer de göra en bedömning om de tror att skadestånd kan utgå från din granne pga oaktsamhet. Inte alls säkert att de regressar i detta fallet dock.
   
 7. A
  Anonym
  Svar:ja 50 till 65 procent av värdet på bilen. Min bil värderades av Försäkringsbolaget till 23 000 kr fick då ut 65 % av det 15.000 kr. Hade inge aning om Detta bra jag valde behålla in bil så.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.