Byggahus.se

Kamin eller värmepump eller?

 1. R
  Medlem · 51 inlägg

  reef

  Medlem
  Hej
  Håller på att hjälpa min mor som nyligen blivit ensamstående att få en bättre uppvärmningslösning.
  Hus i västerbottens inland 100m2 inte speciellt öppen planlösning utan snarare motsatsen källare och vind finns också där vinden används, källaren mer för tvätt/förråd mm så inte spec varmt.
  Befintligt uppvärmning är el element och en liten vedspis som värmer upp köket om det behövs.
  Så funderingen blir då vad skulle ni satsa på för en inte allt för hög kostnad för att göra det enklare för henne?
  Jag funderar luft/luft smidigt då hon kan fjärrstyra och så men kanske inte sprider luften tillräckligt och hur klarar dom norrlandskyla dvs 2veckor under -30?
  Alternativt en kamin som klarar större ved (vilket hon har 100m3 färdig huggen) men går ju bara elda när hon är hemma svårt att fjärrstyra eldningen :) och samma här hur sprider man värmen bra...
  Har ni några bra ideeer?
   
 2. I
  Medlem · Västra Götaland · 1 713 inlägg

  InsidersUnited

  Medlem
  Med att din mor blir äldre så kommer hon få svårare och svårare att hantera ved etc. Skaffa en luft/luft, elda sedan så långt det går med befintlig kamin.

  Även om riktigt låga utetemperaturer inte är optimala för värmepumpar så kommer den ge ett bättre utbyte än elradiatorer. Även när det är kallt (under-10c ) så ger pumpen ett utbyte, cop brukar gå ner på ca 1.8-2.0 men det är bättre än cop 1 på hennes elradiatorer. En bra luft/luft som ger 5-6 kW vid +7c utetemp, brukar ge 2.5-3.5 kW vid -7c. Kolla daikin, fujitsu eller mitsubishi electric.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.