Byggahus.se

Kallras från takfönster - Vad är rimligt?

 1. Z
  Medlem Nivå 2
  Söker lite kloka synpunkter på följande situation. Huset är en SMV Eksjö, byggdes förra sommaren. Redan första vintern hade vi problem med kall övervåning. Först hittades fel i väggisoleringen, där obefintlig tejpning hade resulterat i att plasten spruckit och lösull hade forsat ut i kattvindarna. Detta åtgärdades enligt byggarna. Dock försvann inte problemet med kall övervåning, vilket vi uppmärksammat denna höst. Då hittades att under takfönstren (se bild, gipsad del undertill) så fanns varken plast eller isolering, detta hade missats. Så här var det fritt blås från taket, vilket kylde ner. Detta åtgärdades, enligt byggarna. Dock är övervåningen fortsatt kall. Då mätte jag temperatur från takfönstret, tyckte att det kändes väl kallt därifrån (se bild).

  Vet ej om mätningen är vetenskapligt korrekt utförd, men det ger en fingervisning.

  Är detta rimligt kallras? utetemp var -7, vindstilla. Vi börjar bli tämligen trötta på problematiken, barnen kommer för andra vintern i rad sitta och titta på tv, omsvepta i filtar...
   
 2. H
  Medlem · Nivå 19
  Har det redan upptäckt två sådana pass allvarliga fel så skulle jag göra en provtryckning av huset och sedan kolla vad detta värde är. Är detta över gränsvärdet så kräver ni att entreprenören fixar detta och sen gör en provtryckning som visar att resultatet är bra.
   
  • Laddar…
 3. GoC
  Medlem · Nivå 8
  Är väl enklare att skruva upp värmen än att barnen skall frysa? För huset har väl ändå en värmekälla.
   
  • Laddar…
 4. K
  Medlem · Nivå 6
  Det ska göras en energideklaration innan huset är 2år, denna kan du använda mot entreprenören(huset ska bli godkänt och följa energiberäkningen som gjorde innan huset byggdes).
  Men gör som huggan sa, provtryck huset(det är möjligt att en provtryckning gjorts tidigare).
   
  • Laddar…
 5. Z
  Medlem Nivå 2
  Tack för svar, detta har vi funderat på, ska inom kort kontakta leverantörer av sådan tjänst och höra vad de anser.
   
 6. Z
  Medlem Nivå 2
  På nedervåning är det redan lite för varmt, vi önskar ej mer värme här. Allt går på samma inställning, dvs bottenplan och ovanvåning är ej separata värmesystem.

  Dock sprider sig inte denna värme upp, redan i trappen märks en tydligt "lock" av kallare luft som ovanvåningen består av. I min värld bör ovanvåningen vara varmare än bottenplan, så är ej fallet.
   
  • Laddar…
 7. GoC
  Medlem · Nivå 8
  Beror ju även på hur mycket bjälklaget isolerar och tillförd effekt på övervåningen. Men kan naturligtvis vara fler missar i isoleringen. Men snarare ett värmesystem i obalans.
  Vad har du för typ av radiatorsystem? Och är det i så fall injusterat och varifrån regleras det?
  Med nuvarande energibehov på övervåningen så räcker tydligen inte tillförd effekt, medans nedervåningen är mer än tillräckligt.
   
  • Laddar…
 8. R
  Medlem · Nivå 11
  börja med en provtryckning som tidigare skrivits. Allra helst då det varit problem, sådant är svårt att åtgärda i efterhand.
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · Nivå 5
  Takfönster monteras högst upp på taket, uppe på takläkten.

  Nu brukar jag ha servicen på just tak fönster,(velux o fakro) förvånad över hur många byggföretag som inte klarar av och montera dom rätt.
  Velux har en formsytt plast folie som trycks in i fönstret och ända ner till anslutningen av husets tätskikt , ingår även rätt tejp för att säkra tätheten.
  Sedan har man isoleringskrage runt fönstret, osv..

  Mest troligt i ditt fall har man missat isolera vid tak luftningen, spalten mellan yttertakets ändspånt/och själva takisoleringen , det är det din termometer visar, luften som strömmar upp till nock från takfot är oisolerad, samt att dom missat med den medföljande folien som är gjord för fönstrets tätning , brukar säljas som extra tillbehör .

  I ditt fall har dom gjort den själv och det där är inte en originalprodukt (sidorna som möter taket från fönstret, med det har dom säkert inte heller plastkragen rätt heller.
   
 10. Z
  Medlem Nivå 2
  Tack för svar, vattenburen värme i radiatorer, Nibe 730. allt regleras från pump, temostat sitter på nedervåningen. Kan inte minnas att det är injusterat, det kopplades väl bara på, tyvärr. Ska kolla upp för ev ny injustering.
   
 11. Z
  Medlem Nivå 2
  Tack för utförligt svar, ringde även Elitfönster idag (det är Fakrofönster). De beskriv i princip samma som du beskrivit.

  Det skall nämnas att vi haft grova problem med dessa takfönster, riktiga klåpare som installerat. Att dessa har avtal med Smålandsvillan är en gåta. Tre veckor efter inflytt började det droppa från ovansida takfönster under ett åskregn, kul att börja sin tid i det nya huset med att ställa ut hinkar på golvet för att rädda parketten. tydligen bristfällig montering av plåtar utvändigt som gjorde att vatten rann in under regn. Vi hade även dålig avrinning nedtill, de hade lagt en rad med takpannor ett par cm från nederkant takfönster, så vatten fastnade nertill och rann ut på sidan och in på undertaket. Helt otroligt.

  Som sagt, vi misstänker felaktig montering, men provtryckning ska nog även göras för att säkerställa att det inte läcker på fler ställen.
   
 12. GoC
  Medlem · Nivå 8
  Har du radiatorer med termostatventiler kan du ju sänka dom på nedervåningen och fortsätta ha på Max på övervåningen och om det blir för kallt på nedervåningen och justera värmekurvan.
   
 13. T
  Medlem · Nivå 5
  Nu är det inte så bra betalt och ta småhus på entreprenad , Myresjö,Smålandsvillan, Fiskarheden osv,, priserna är så hårt pressade att inte ens Skanska ta och monterar sina egna Myresjöjus,Oftast får dom betalt för den snabbaste monteringstiden föregående företag hade och montera dessa,(dom som gav upp och insåg att lön var för dålig. därför blir det lite av andrahandssnickarna som bygger småhus.

  Ja jag har sett dom flesta fel monteringssätt på dessa fönster, varav Velux/Fakro behövde en specialist , gör man rätt så fungerar dom bra. har själv haft 2 st i mitt förra hus, ganska stora fönster, upplevde inget kallras.
   
 14. T
  Medlem · Nivå 5
  Låter lite trist för er , nybyggt hus och så fungerar det inte, brukar vara riktigt bra komfort i ett nytt hus, oavsett vilken temp det är ute, när du ändå ska kolla upp vad som är fel, så gör en snabb check på den lilla vind du nu har, ca 2-3 meter ner efter takisoleringen(lösullen) ska det sitta tvärslån, som hjälper så inte isoleringen packas så hårt nertill samt inte sjunker ner med tiden, tvärslåna finns med i husritningen bland takstolarna, finns en lite punkt var dom ska sitta och i förklaringen vad det är för bräder som ska monteras, oerfarna snickare missar dom varje gång.(gäller hus med snetak, ryggåstak som har lösull)
   
 15. A
  Byggveteran Nivå 4
  • Laddar…