Byggahus.se

Kallförråd - Markrör, vägguttag, lampor invändigt och utvändigt.

 1. S
  Medlem · 2 inlägg

  stuganinorrland

  Medlem
  Planerar ett kallförråd på 24 kvm precis bredvid stugan som ska ha 4 vägguttag, 4 armaturer invändigt och 4 på fasaden.

  Möjliga vägar för el från huset till kallförrådet är;
  • Idag finns det en tom fiberrör som börjar precis där förrådet ska stå. Jag vill helst inte blanda starkström med optiskt men det finns ju inga regler om att dessa INTE ska blandas ihop. Men 99,99% av alla inom branschen säger ändå NEJ till det. Fibern är inte i röret och inte kopplad, skall göras av ett företag till hösten.

  • 20 flexslang som ligger i marken som kommer från garaget. Slangen går in till en kopplingssdosa som är i belysningsgruppen i garaget. 6 stycken armaturer och ett vägguttag.
  Räcker det med 3x1,5 EKLK som förläggs i en markrör från 20 flexslangen? Blir inte den gruppen väldigt tungdriven då? Det bästa vore väl att dra en ny grupp från husets elcentral 5x2.5 med 16a säkringar?
   
 2. E
  Medlem · jämtland · 20 034 inlägg

  elmont

  Medlem
  Flexslang är inte OK för markförläggning. Köp N1xv och lägg i marken med eller utan skyddsrör/slang det blir billigare och bättre. Vill du i alla fall ha EKLK så skaffa ett riktigt skyddsrör/slang. Area antal ledare bestäms efter vilket behov du kommer att ha.
   
 3. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 10 997 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Elen bör gå i en gul 50-slang eller löst i backen å då helst med gult märkband över.
  Tex https://www.elbutik.se/product.html/kabelskyddsror-gult-50m/42mm


  20-flexslang brukar sällan (aldrig?) vara godkända för att grävas ned, håller inte för marktrycket. Vissa är godkända att gjutas in, dessa kanske funkar att gräva ner i marken, men troligen inte.
   
 4. S
  Medlem · 2 inlägg

  stuganinorrland

  Medlem
  Tror det blev lite missförstånd här. Det är en 20 flexslang som sticker ut från huset i marken. Jag vill fortsätta därifrån med ett gult markör till kallförrådet. Problemet är ju att gruppen där redan belastas av 6 stycken armaturer och ett vägguttag i garaget. Tanken med 20 flex ut var att sätta upp en lampstolpe vid uppfarten men det blev inte så. Det kanske är då smidigare med en N1xv kabel?

  Frågan är då om man kör denna väg klarar då 10a säkringen driva garaget PLUS 4 vägguttag, 4 armaturer och 4 ytterbelysningar.

  Skulle jag fått använda fiberröret så hade jag dragit 5 ledare till kallförrådet och satt upp ny säkring till det i centralen.
   
 5. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 694 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Du behöver först och främst bestämma dig för hur mycket ström du vill kunna ta ut i förrådet. Det mäts i Watt eller Ampere, inte i antal uttag eller i "garage", för du menar väl inte att du vill belasta samtliga uttag till max samtidigt.

  Detta ger vilken minsta säkring som krävs, och om man tjänar något på att dra en trefaskabel.
  Därefter kan man titta på vilken minsta area som krävs.

  Har du tänkt dig någon styrning av belysningen från stugan, typ strämbrytare?

  Om du med precis bredvid stugan menar just inom några meter så behöver vi inte räkna så noga på längden på din kabel. Men det beror ju förstås på om du utgår ifrån stugan eller garaget, hur långt bort den nu står.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.