Kall källare - vad har bäst effekt?

2k läst  7 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Har en ganska kall, oisolerad källare trots några element. Är det någon som har en uppfattning om det är lönt att isolera golvet? För det borde väl vara väggarna som leder av mest värme. Det gör inte så mycket att själv golvet känns kallt utan målet är att få upp värmen allmänt så att det inte känns så "rått" när man går ner och hänger tvätt.

  Någon som har erfarenhet?

  Mvh
   
 2. pinebar
  Medlem Nivå 11
  Det beror väl på vad du menar med "lönt".
  Den billigaste lösningen är nog ett par riktigt lyxiga tofflor till var och en i familjen.
  Den dyraste är väl att bila upp golvet, isolera och lägga golvvärme, men det gör man nog normalt inte om man inte har tänkt att göra om källaren till bostad.
  Vi har gjort det och det isolerade golvet är behagligt att gå på även på sommaren när golvvärmen är avstängd. Så visst blir det skillnad av att isolera golvet. Men det är en hel del jobb att göra det. Vi har av samma orsak isolerat väggarna med Isodrän och detta tillsammans ger ju ett mycket bättre klimat i källaren.
   
 3. H
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret.
  Tanken är inte att ha källaren inredd utan bara få upp temperaturen, använda varma tofflor är OK, men det är inte så trevligt med 12-13 grader på vintern. Så det jag egentligen undrar över (även om det blev lite luddigt) är om isolering av väggarna bidrar mest till att behålla värmen eller om även golvet påverkar mycket. Skulle helst slippa bila upp källargolvet! :)
   
 4. C
  Medlem Nivå 2
  Hej,

  Är det bara effekten av ett golv som känns varmare så har jag ett tips. Vi har lagt in nålfiltsmatta, som vi köpt på Bauhaus. Innan var golvet rejält kallt, men nu känns det helt ok! Nålfilt som man inte limmar är ok i en källare ur fukthänseende, den andas. Blev rekommenderad detta alternativ av en fuktsaneringsfirma. Det är betydligt billigare än att bila upp golvet och isolera. Men skulle jag använda källaren till bostadsyta skulle jag kanske satsa på att isolera golvet.

  Om ni ska dränera utifrån så bör ni nog isolera med isodrän eller motsvarande. Har hört att detta gör mycket för inomhusklimatet i källaren. Vi har tyvärr platonmatta, men dräneringen är inte tillräckligt gammal för att vi ska göra om den. Att isolera inifrån skulle jag avråda från. Vi har tagit ner träpanel med isolering bakom som var möglig. Sen har vi putsat väggarna.

  Millan
   
 5. F
  Medlem Nivå 2
  sätt in en luftavfuktare den gjorde stor skilland på vårt källarklimat, både avfuktar och får cirkulation på luften
   
 6. H
  Medlem Nivå 1
  Tackar för tipsen.
  Har byggt en luftsolfångare nyligen som förhoppningsvis också hjälper upp klimatet i källaren...
   
 7. G
  Medlem Nivå 14
  när du hänger tvätt i källaren så blir det rått och fuktigt av vatten som dunstar från tvätten. Avfuktaren är bästa lösning för dit problem - tvätten torkar snabbt och fukt ur luften avleds till avloppet. Vanlig kondensavfuktare avger också litet värme när den jobbar :).
  Värmen i en källare försvinner mest genom fönster och väggar ovan mark.
   
 8. Bezt
  Medlem Nivå 10
  Byta ut något/några element mot konvektorelement kan ju förbättra värmen också.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: