Byggahus.se

Kalkyl bergvärme - 36 år Payoff tid? Alt.kostnad 290kkr?

 1. M
  Medlem · Nivå 11
  OMX-index inkluderar inte utdelningar, vilket gör stor skillnad över tid. Se istället SIXRX. (Jag är dock skeptisk till att investera på börsen i nuläget.)
   
 2. K
  Medlem Nivå 1
  Vet inte vad svabblar om. Allt är inte svart eller vitt. Hur detta funkar och hänger ihop är allt för komplicerat. Blir för långt inlägg.
  Som lilllasrne skrev: "Alternativ 3 .. köper, renoverar säljer flyttar upp ett snäpp i näringskedjan", lite åt det hållet har jag resonerat.
  Jag började med en enrummare för 15 år sedan, renoverade och sålde med en vinst på 150% sedan har det rullat på. Som jag skrev så köpte jag ett hus för 1 mille, byggde om det till tvåfamiljshus sen sålde jag det för strax över 2 mille. Har nu köpt ett hus för 1,1 mille som nu även de renoverats och är värt runt 2,5. Har hela tiden återinvesterat vinsten från fastighetsaffärer i nya fastigheter. Bor idag på 400kvm 11 rum och kök och har 600k i lån. Att köpa ett likvärdigt hus som de man nyss renoverat färdigt blir såklart inte någon vinstaffär. Investera inte i ett värmesystem som är så pass kostsamt så att du knappt får tillbaka pengarna vid en eventuell försäljning. Arbetslös, sjuk eller bara fattig kan alla bli och då är det plötsligt intresserant att se om dom där investeringarna i huset givit utdelning, jag vill inte sitta i en hyrestvåa med potentiellt en kvarts mille i skulder. Men om huset ligger på en attraktiv marknad, typ storstad och likartade hus har fjärrvärme, BV etc så är en BV säkerligen en klok investering, inte minst i komfort de åren man bor där. TS undrar om man ska satsa på bv eller fonder... Ja gör som i en sund aktieportfölj, sprid dina risker. Jobba brett med investeringar i komfort med bv eller investeringar i spekulation om avkastning på börsen. Spar 10% av din netto inkomst i fonder och aktier. Jag har mina kulor i veteranfordon, konst, fastigheter och akter/fonder m.m dvs Olika marknader som är olika konjunkturkänsliga. Inte alla kulor i samma påse. Rita upp fina kalkyler och göra budgetar ser bra ut men funkar ofta dåligt i verkligheten då framtiden är oviss och många faktorer kan vi ej råda över. Titta till exempel på Gruvön, 1,5 miljarder över budget är ett skräckexempel men ändå... Jag sprider mina risker. Har vedpanna utifall att jag dyker över ett parti billig ved.elpatroner i backup och Har pellets när jag är bortrest.(25k i investering) kaminer och öppna spisar om det blir strömavbrott och tänker snart skrämma liv i en jordvärmeslinga utifall att jag av någon anledning säljer huset och en spekulant vill ha så underhållsfritt värmesystem som möjligt.
  Vad jag är inne på är att om TS inte har vattenburet idag så kör med exempelvis en llvp och en Täljstenskamin istället för BV och investera resten i fonder så blir det garanterad vinst över tid. Mvh.
   
  • Laddar…
 3. lilllasrne
  Medlem · Nivå 7
  Min portfölj med aktier och pensionspar är = mitt hus den dagen jag vill/måste sälja av olika anledningar (dock är tanken att fonus ska hämta mig)...därav lägger jag en extra krona på huset och jag har också dubbla husetsvärde ...jag fattar inte att det skulle kunna vara vinst?

  Plus att även om allt inte är en vinst så kan det vara mysigt när jag eller andra gillar det man gör /investerat i huset
   
  • Laddar…
 4. lilllasrne
  Medlem · Nivå 7
  (en parentes ...
  Gruvön sa du ... du bor i Värmland? där finns det få kommuner där huspriserna stiger typ 3 st och där är det gottepåse:love: )
   
 5. K
  Medlem Nivå 1
  Uppland
   
 6. lilllasrne
  Medlem · Nivå 7
  :rofl:
  Jag som trodde att gruvön var ett lokalt fenomen
   
 7. F
  Medlem · Nivå 3
  Beror väl på, har du pellets eller fjärrvärme så kan det ju bli så.
   
 8. K
  Medlem Nivå 1
  Setra kastet Sågverk, nytt sågintag 20 miljoner över budget.
   
 9. H
  Medlem · Nivå 10
  Ja kan hålla med om att Värmland där är det få kommuner man har stigning på hus.
  Dock bor jag på Hammarö.
  Funderade bra när jag köpte hus för 1,8 för 5 år sedan.
  Men priserna har gått rakt upp här.
  För mig är det tomten som stigit mest.
  Flera som frågat mig om jag inte vill sälja av lite av tomten.
   
  • Laddar…
 10. A
  Medlem Nivå 5
  Att ens diskussionen behålla direktel i en åretruntbostad och stötta med luft/luft för att sänka nettoenergibehovet kontra att konvertera till vattenburet existerar i dessa tider är anmärkningsvärt. Gemensamt för alla dessa direktelhus med luft/luft är att de sänker energiförbrukningen och köper mindre kWh, som vi ändå har ett överskott av i sverige, men det påverkar vårt elnät negativt då de fortfarande kommer belasta med hög effekt.

  vänta tills den dagen elbolagen tar ut effekttaxor på el, likt fjärrvärme...
  Och då är frågan hur mycket husen är värda. Kan bara se till mig själv men skulle aldrig vara intresserad av ett direkt-el hus även om priset var 25-30% än motsvarande. Det kommer att slå tillbaka, rejält, nu när regeringen lobbar för vatten och vindkraft
   
 11. K
  Medlem Nivå 10
  Skatter o avgifter på pellets o fjärrvärme är också populärt att leka med för vår stat som aldrig har nog med pengar.
   
 12. K
  Medlem Nivå 10
  Bra sammanfattning av denna diskussion.
   
  • Laddar…
 13. K
  Medlem Nivå 3
   
  • Laddar…