Byggahus.se

Kakel utan fog

 1. L
  Medlem Nivå 9
  Ser många bilder på kakel av fasad typ som ofta sätts i förband och tydligen utan fog också. Är de verkligen utan fog eller är det en tunn fog som inte syns på bilderna?
   
 2. A
  Medlem Nivå 5
  Jag undrar samma sak, har också hört tals om det. Men känns som fogarna lätt blir fyllda med fett och smuts?
   
 3. F
  Medlem Nivå 9
  Det är inte meningen att man ska sätta dem helt utan fog, utan med "minimal fog", d v s man sätter plattorna så tätt som möjligt och den lilla springa som trots allt blir p g a plattornas inte helt regelbundna form "spacklar" man med fog.

  Det är i alla fall så det teoretiskt ska funka om man använder Gysinges fasade 10x20-kakel, som är en aningen oregelbundet på gammalt vis. Jag ska prova det själv inom några få veckor beroende på när jag hinner klart med några andra saker...
  Vet inte om det fungerar likadant med liknande men modernt tillverkat kakel, t ex Höganäs Biselado, som antagligen är rakare i kanterna...
   
 4. A
  Medlem · Nivå 19
  Om man sätter dem så tätt att fogen blir minimal behöver man verkligen foga då? Kan man inte trycka plattorna så att det kommer upp lite sättbruk och sedan se till att tvätta bort det. Färgen blir visserligen grå men den kommer ju knappast att synas. Eller finns det risker med att göra så, aldrig provat utan det var bara en tanke som dök upp.
   
 5. TorpAnders
  Medlem · Nivå 9
 6. L
  Medlem Nivå 9
  En fog, även om den är väldigt smal, kommer den att behålla sin vita färg efter en tid av fettstänk och avtorkning. Blir den inte småningom lite synlig? En murare berättade att han brukar foga även dessa kakel och använder 2 mm snöre. Vi pratade inte om färgen på fogen.
   
 7. A
  Medlem · Nivå 19
  Om vi ser till äldre kakelsättningar i länder kring medelhavet så finns ingen fog utan plattorna sitter mot varandra. Har själv köpt handmålade motiv där mönstret är målat så att de ska sättas utan fog och har fungerat utan problem. Men har det inte över en spis som är särskilt utsatt.
   
 8. A
  Medlem Nivå 5
  Ja det lutar åt en så liten fog som möjligt, helt utan fog ovanför en ex spis kanske inte är så hygieniskt. Även fast en vit fog används och kanske med tiden blir smutsfärgad, så går det att tvätta den ren igen.
   
 9. D
  Medlem Nivå 3
  Silikon funkar även här.
   
 10. Amstaff_Loco
  Medlem Nivå 4
  Har man förliten fog imellan så är ju risken mycket stor att fogen bara spricker och "ramlar" ur....
   
 11. C
  Medlem Nivå 7
  Var förbi och diskuterade kakel på en firma häromdagen. Med laserskurna plattor kan man ha minimalt med fog. vi pratar om ett par mm. Det var riktigt nice.
   
 12. joflopp
  Medlem Nivå 11
  Ett par millimeter? Standardfogen är väl tre millimeter så ett par millimeter får väl ses som vanlig fog om vi snackar normalstora plattor?