Byggahus.se

Kärnbränslelagret snart fullt

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 435 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Snart finns det inte mer plats för att mellanlagra kärnbränsleavfall vilket kan komma att påverka elförsörjningen.

  Du kan läsa artikeln här: Kärnbränslelagret snart fullt
   
 2. Z
  Medlem · Vargön · 23 inlägg

  Zorn

  Medlem
  Det är lugnt. Man kan gjuta in avfallet i fundamenten vindkraftsverken står på. Det är bra.
   
 3. M
  Husägare · Östergötland · 2 214 inlägg

  Magnus E K

  Husägare
  Bra att få ett konkret datum på när Sverige kommer upphöra som industrination (stämmer ganska bra med vad man kan komma fram till på andra sätt).

  Eller be Finland om hjälp; de har ju utöver fyra gamla en ny jättereaktor som egentligen skulle startats för ett decennium sedan så där borde det finnas överkapacitet att ta hand om "avfallet".
   
 4. K
  Medlem · 71 inlägg

  Kallens

  Medlem
  Nyhetstorka? Eller försöker någon locka "klick" m.h.a. pågående elnätsdebatten bland nätets tyckare? Det enda problemet verkar ju vara att man ställt en fråga med för många frågor samtidigt, alltså ett riktigt pappersproblem.
   
 5. J
  Medlem · D · 1 093 inlägg

  Jehu

  Medlem
  I sasnning ett rent byråkratiskt problem. Inte säkert att Bolund och 2Watt klarar av det.
   
  • Laddar…
 6. O
  Medlem · 1 inlägg

  Odon1

  Medlem
  Skickat med postnord så är det spårlöst borta!
   
 7. I
  Medlem · Bromma · 685 inlägg

  ikeo

  Medlem
  nja är inte problemet att MP vill att ingen ska ge tillstånd så att dom existernade verken måste stänga.
  Mao samma ide som att tokhöja alla skatter för kärnkraft så att man måste stänga kraftverk för att dom helt plötsligt är olönsamma och det är billigare att elda olja och kol.
   
 8. Niclas Gustafsson
  Medlem · 42 inlägg

  Niclas Gustafsson

  Medlem
  problemet med dagens verk är ju att de ÄR olönsamma. Bara om man exkluderat avgift för förvaring av avfallet så går de med den vinst de gjort innan, och resten ”gömts” i skattsedeln.

  hade man däremot byggt en ny reaktor med modern teknik som i stort sett klarar av att köra slut på bränslet (relativt sett) så hade alla problem varit lösta. Då hade vi inte lämnat avfall åt våra barn att ta hand om, sluppit de jävla snurrorna som ger stresspåslag pga lågfrekvent ljud, och haft gott om billig el till och med mitt i smällkalla vintern.

  har otroligt svårt att begripa varför man inte använder något man köpt in sig i liksom. Och visst är det farligt om det exploderar. Meeeeen den lilla detaljen att man fortfarande inte klurat ut en hållbar långtidsförvaring signalerar ju om att det är farligare att INTE bygga ett nytt verk/ny reaktor.
   
 9. S
  Medlem · Stockholm · 408 inlägg

  Sackaros

  Medlem
  Det går inte att blanda in lönsamhet i en fråga som handlar om krisberedskap. Det är inte lönsamt att köra kärnkraftverk 90 % av tiden i Sverige, alltså lägger man ner dessa. Problemet är bara att befolkningen hinner frysa ihjäl på de resterande 10 % av tiden...
   
 10. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 7 925 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Om det här är sant, att kärnkraftsbolagen måste gå via media för att skrämma fart på sossarna så att de får tummen ur och genomdriver ett besked från regeringen, så är det bedrövligt.

  Sen är det väl som det är med slutförvaret, det behövs nu och för lång tid framöver (fyllnadsmässigt; att det behöver hålla länge är delvis en annan sak), för även om man kan drömma så lär det inte bli generation IV-reaktorer som byggs nästa gång heller. Mer troligt blir det gen III, och fortsatt ”stora” mängder avfall.
   
 11. J
  Medlem · D · 1 093 inlägg

  Jehu

  Medlem
  Medel har avsatts i fonder som mer än väl täcker kostnaden för kärnavfallet. Görs något liknande för vindkraft där fundamenten är på 1200 ton betong och 60 ton armering, lr mer? Vem betalar för återställandet efter 25 år? Gissning: skattebetalare.
  Därutöver har kärnkraften dragit in hundratals miljarder i skatter till staten. Hur ska det täckas upp när reaktorerna stängs? Vindkraft genererar ingen vinst, den kräver subventioner.
  Vår välfärd byggdes med god tillgång till billig energi.
   
 12. A
  Medlem · Västmanland · 47 inlägg

  August Eriksson

  Medlem
  Vindkraft i Sverige subventioneras inte, till skillnad från kärnkraft.
   
 13. M
  Medlem · halland · 201 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Vad är elcertifikat?
  Och hur subventioneras kärnkraft?
   
 14. Staffans2000
  Banned by Bo · 8 959 inlägg

  Staffans2000

  Banned by Bo
  En annan gissning är att det kommer upp ett nytt kraftverk på samma fundament. Så var det problemet löst.

  Staffan
   
 15. H
  Verktygstokig · Jönköping · 836 inlägg

  Hennke85

  Verktygstokig
  Om jag inte minns fel så har jag läst någonstans att en del av livslängden på ett vindkraftverk begränsas av att gängstängerna som gjutits in blir utmattade med tiden och att det inte går att byta dessa och därför blir fundamentet obrukbart efter ca 30. Dessutom är det väl så att många av vindkraftverkets komponenter är gjorda i material som inte går att återvinna eller återanvända. Så miljömässigt är dom inte så bra som man vill påskina.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.