Byggahus.se

Kabel fast i rör -förslag eller glada tillrop önskas

 1. riob
  Medlem Nivå 5
  Hej

  Jag har 20mm flexrör till ledspottar i fönstersmyg i mitt badrum.
  Röret går sedan över till 16 mm, när jag drog rören drog jag även i kabeln för led typ 2x2,5.
  Jag skarvade kabeln till spottarna med presshylsor och skulle sedan backa upp dom i hålet, givetvis släpper kontakten och endast en ända av kabeln finns, jag gjorde båda presskarvarna på samma ställe så dom går inte förbi förminskningen till 16mm röret. Givetvis pressade jag med ett Elpressverktyg så det är inte troligt att jag kan dra av dom.

  Nån som har nått förslag på lösning??

  Som sagt så är det badrum med kakel dessutom takkupa och skarv 20-16mm ligger i väggen som är "utomhus" inte i angränsande rum.

  Alla innovativa förslag mottages tacksamt.
  //Rickard
   
 2. C
  Medlem · Nivå 17
  Kör i en dragfjäder i 16mm änden parallellt med kabeln, och skjut sedan både fjäder och kabel samtidigt framåt?
   
 3. T
  Medlem · Nivå 16
  2X2.5 för Led-spottar?
   
  • Laddar…
 4. riob
  Medlem Nivå 5
  Jo, kabelarean va overkill, men fördragen i ett Malmbergsrör........ (jo trolig felorsak)

  //Rickard
   
 5. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  • Laddar…
 6. F
  Medlem Nivå 8
  Köp pianotråd och kör in en bra bit och sen ska man snurra runt den så att man hakar runt kabeln etc. Tar ett par försök men brukar funka.
   
 7. riob
  Medlem Nivå 5
  Virknål når inte in, pianotråd inköpt kommer provas seriöst imorgon, tack sålänge, jag uppdaterar med nästa händelse.
   
 8. F
  Medlem Nivå 8
  Hur går det?

  ang pianotråden så är det mycket teknik bakom det hela. Man ska liksom pressa in den och snurra runt den som en gammal kaffekvarn. När den går trögt som fan så ska man dra ut alt fortsätta snurra och dra ut. Det rekommenderas att man är två en som kan mata på kablarna från andra änden. Det är oftast den som skjuter på som gör jobbet istället för den som drar.
   
 9. riob
  Medlem Nivå 5
  Ingen lycka ännu, ska lägga mer tid i helgen och kalla in hjälp med bättre tålamod än frugan...
   
 10. Dheri
  Husägare · Nivå 10
  Har du testat cpalms förslag att trycka med en dragfjäder? Om fjädern nte får fäste så att du kan trycka fram presshylsorna utan den tar sig förbi stoppet kan du ju sätta något i andra änden och då dra ut stoppet istället.
   
 11. riob
  Medlem Nivå 5
  Jag har tryckt som en dåre med dragtråden den blir stum där det går från 16 - 20mm. 3m´s kabelsmörja har fått åka med in i mängder. Tror jag går upp och gör ett nytt försök direkt!
   
 12. C
  Medlem · Nivå 17
  Lite beroende på böjar och hur långt in det är så är det ingen idé att trycka. Backa en bit när det tar stopp och tjonga in dragfjädern med kraft upprepade gånger istället. Se till att mata på på kabeln också.
   
 13. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  En idé som kan vara värd att prova kan vara att sätta fast en halvmeter styv ståltråd på dragfjädern och sedan försöka peta tråden förbi stoppet från andra hållet. Om det nu skulle gå så kan du få tag i ståltråden och sedan med lite tur dra loss stoppet. Du borde kunna få betydligt mer kraft i ett sånt ryck jämfört med att knuffa på med dragfjädern.
   
  • Laddar…
 14. riob
  Medlem Nivå 5