Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Juridisk person som ägare

 1. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 38 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Vi äger idag en bostadsrätt, men har hittat en tomt vi vill köpa. Tomtägarna föreslår ett byte mot tomten vilket praktiskt hade varit en mycket bra lösning för alla parter. Haken är att det är under förutsättning att de kan skriva bostadsrätten på sitt företag (som ägs av samma person). I bostadsrättsföreningens stadgar finns skrivet "En juridisk person, som har förvärvat bostadsrätt till en bostadslägenhet, får vägras inträde i föreningen”. Vi har frågat bostadsrättsföreningens styrelse om vi skulle kunna få skriva över lägenheten på juridisk person och fått nej som svar. Finns det något vi kan göra för att komma runt detta? Vad innebär ”får vägras inträde” i detta fall? Går det ej att skriva lägenheten på nuvarande tomtägarnas förtag blir det sannolikt tyvärr ingen affär. Tack för hjälp på förhand!
   
 2. Fällebyggarn
  Medlem · Skåne · 508 inlägg
  Det har väl inte med den juridiska eller fysiska, det är styrelsen som inte vill helt enkelt.

  (Kill-gissning med några få högskolepoäng i fastighetsjuridik i bagaget).
   
 3. T
  Medlem · Västra Götaland · 3 056 inlägg

  ToRy

  Medlem
  "En juridisk person, som har förvärvat bostadsrätt till en bostadslägenhet, får vägras inträde i föreningen."
  Låter ju lite märkligt i mina öron... den juridiska personen kan alltså köpa bostadsrätten, men får inte vara med i föreningen...?
  Vet inte om det kan vara en öppning, alltså om företaget får äga och nyttja bostadsrätten men exempelvis inte får rösträtt?
  Å andra sidan, vill företagets ägare ha en bostadsrätt under de förhållandena...?

  OBS! Kan inget om juridiken, tyckte bara formuleringen var märklig.
   
 4. 13th Marine
  Renoverare · Trelleborg · 10 427 inlägg
  Det handlar ju om att en bostadsrätt är till för att bo i, inte att hyra ut.

  Skulle tro att de flesta bostadsrättsföreningar har denna formulering, annars skulle attraktiva bostadsrätter tas över av företag och börja hyras ut.
   
 5. T
  Medlem · Västra Götaland · 3 056 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Ähm... ett tips i all välmening! Om du är osäker på vilken forumdel din fråga passar i så skapa en tråd och börja med frågan om var den borde ligga. Moderatorerna brukar vara duktiga på att flytta saker till rätt ställe. (y) Blir lite konstigt med multipla trådar med samma fråga...
   
 6. T
  Husägare · 1 775 inlägg

  topmount

  Husägare
  Det vanligaste är att juridisk person ej får bli medlem och då medlemskap är en förutsättning för förvärv så blir ett köp omöjligt.
  Att de göra avsteg från stadgarna ska du inte hoppas på.
   
 7. A
  Medlem · 592 inlägg

  abbe_

  Medlem
  Står väl i de flesta avtal att köpet återgår om köparen inte godkänns som medlem, så det löser sig.

  Trodde formuleringen ovan var från en äldre förening, men inser att så inte behöver vara fallet. fundera på om det är för nybyggen där entreprenoren som bygger till början med äger alla lägenheter (jurik´disk person äger lgh), men man vill inte ha in nya företag/juridiska personer i föreningen då dom inte kan bo i lägenheten :)

  ///
   
 8. Bästa svaret

  K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 325 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Många bostadsrättsföreningar vill inte ha juridiska personer som ägare, därför finns denna skrivning i stadgar. Under vissa förutsättningar kan man möjligen acceptera. Ni kan väl börja med en diskussion med styrelsen i föreningen. Det finns många skäl till att föreningar inte vill ha juridiska personer som medlemmar. Ett skäl är att det vanligaste är att det är ett företag som köper för att använda för övernattning eller uthyrning. Personer som inte är permanent boende känner inte alltid samma ansvar så det kan leda till problem. Ett annat skäl är att om flera bostäder ägs av juridiska personer så kan föreningen bli bedömd som oäkta bostadsrättsförening med väsentligt sämre villkor för beskattning och annat. Därför är bostadsrättsföreningar vanligen negativa till juridiska personer som ägare.
   
 9. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 38 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Tack, då vet jag. Om jag förstod rätt har Hemmakatten tagit bort mitt inlägg under Juridik och lagt allt under Bostadsrätt nu.
   
  • Laddar…
 10. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 38 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Tack för svar. Det är min gissning också. I vårt fall handlar det dock om att ”köparna” redan äger några fastigheter i eget namn. De avser bo i lägenheten men skulle de sälja någon av de andra fastigheterna med vinst blir de beskattade som näringsverksamhet (55%), vilket de så klart vill slippa.
   
 11. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 38 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Tack för svar. Styrelsen har gett oss nekande besked trots att köparna har för avsikt att själva bo i lägenheten. (Se ytterligare info i tidigare svar). Har bett styrelsen ta ompröva frågan utifrån mer info, men tror fortsatt det blir svårt att få igenom.
   
 12. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 38 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Anser inte att be behöver göra avsteg från stadgarna utifrån så som formulering med ”får” är skriven.
   
 13. Torbjörn Berggren
  Lösvirkesbyggare · 38 inlägg

  Torbjörn Berggren

  Lösvirkesbyggare
  Vad menar du att de inte vill? Till fysisk person ska de ha väldigt starka skäl för att kunna säga nej.
   
 14. T
  Husägare · 1 775 inlägg

  topmount

  Husägare
  Du menar att ”får nekas” även ger dem rätt att säga ja till ett företag. Vet att visa har det så när man både har lägenheter och butikslokaler i samma hus.
  När jag satt som ordförande så tog jag lätt på muntliga åtaganden eftersom de ofta ändrades snabbt, i ditt fall hävdar företagaren att han skall bo där vid köp men efter tre månader kommer han på att de är bättre att bo i Spanien och låta bo någon annan nyttja lägenheten. Finns ingen möjlighet till sanktioner och styrelsen kan inget göra.
   
 15. 13th Marine
  Renoverare · Trelleborg · 10 427 inlägg
  Om de har de andra lägenheterna i eget namn så borde det väl inte behöva skatta som näringsverksamhet.

  Låter nästan som att de försöker få dig att göra skitgörat för att själva slippa göra rätt för sig.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.