Byggahus.se

jordvärme-prickad mark??

 1. M
  Medlem · 126 inlägg

  moc

  Medlem
  Tänkte ha jordvärme till vårt nya hus. På detaljplanen finns "prickad mark" som inte får bebyggas. Hur är det med jordvärme där???
   
 2. Immobil
  Medlem · Blekinge · 10 110 inlägg

  Immobil

  Medlem

  Re: jordvärme-prickad mark??

  Kolla med din kommun. ;) Vissa tillåter det och andra inte. :p
   
 3. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: jordvärme-prickad mark??

  Kontrollera med kommunen varför det är prickat.

  Vi har underjordiska ledningar till andra fastigheter på ett hörn av vår tomt. Dom måste vara åtkomliga så att lägga jordvärme där vore nog inte att tänka på.

  -Berit
   
 4. B
  Medlem · 5 830 inlägg

  Re: jordvärme-prickad mark??

  Den som ska installera värmepump baserad på jord-, berg, eller sjövärme har anmälningsplikt enligt miljöbalken. Denna anmälan skickar man till kommunens hälso- miljövårdsnämnd.

  Punktprickningen härrör från ett detaljplanebeslut enligt plan- och bygglagen. Eftersom alla ledningar inte kräver vare sig bygglov eller servitut är det tyvärr inte så enkelt att alla ledningar markeras på kartan av punktprickning.

  Du själv är skyldig att snoka upp alla ledningar i riskzonen. Kommunens tekniska kontor vet en hel del. Dessutom måste du rådfråga telebolag och nätbolag. Om din grävkille klipper en tråd för mycket kan det annars bli dyrt.

  Grävningstillstånd enligt plan och bygglagen behöver man (vad jag vet) endast om man stadigvarande och påtagligt (plus/minus en halvmeter) påverkar markytans höjdkonturer stadigvarande. Isåfall är det byggnadsnämnden som avgör.

  Men normalt återfyller man väl bara slanggropen, så att tomten sedan ser ut som om inget hänt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.