Byggahus.se

jordtryck mot isoleca vägg

 1. B
  Medlem · 304 inlägg

  bmx

  Medlem
  Hej,

  har klantat mig och murat en vägg i mitt suteränghus med 29 cm isoleca. Denna vägg är 5,3 meter lång och 2,3 meter hög och det ska återfyllas mot den med singel/grus.

  Efter att murarn murat klart kom han i och sa att det kommer inte att hålla att motfylla mot den väggen. Varför sa du inte det innan du murade? Var min kommentar men eftersom jag sagt isoleca så hade han kört med isoleca. jajan nu måste vi lösa detta på något sätt.

  Min plan är följande:

  1. Mura en innervägg ungefär på mitten av den 5,3 m långa väggen i 90 grader som stödvägg.

  2. stötta upp väggen med stämp inifrån innan gjutning av betongbjälklaget ovanför

  3. Fräsa in vertikal armering typ varje meter

  4. stapla stora sprängsten ca 0,5 meter ifrån väggen.

  5. Fylla med leckulor den sista halvmetern.

  Kommentarer?
   
 2. B
  Medlem · 304 inlägg

  bmx

  Medlem

  Re: jordtryck mot isoleca vägg

  tackar.

  jag har som sagt räknat lite och kommit fram till att väggen (5,3 m) inte håller för 2,4 meters jordtryck på 15 kN/m2 dvs 1,5 tons tryck per kvadratmeter vilket skulle vara ungefär det triangulerade trycket från grusjord. Väggen bör vid detta tryck vara under 3 meter lång enligt formler i isolecas projektanvisning så jag murade upp en skiljevägg på halva distansen och för att vara säker så köpte jag 3,5 m3 lecakulor som jag hade till motfyll närmast väggen. Nu är det fyllt och väggen håller så här långt...

   
 3. Hemmakatten
  Medlem · 11 629 inlägg

  Re: jordtryck mot isoleca vägg

  Är helt okunnig vad gäller laster och mottryck på murar. Men vi har nyligen murat och gjutit ett antal murar till vårt hus och i trädgården. Och det jag har förstått är att det verkligen krävs en konstruktör för att få murar rätt dimensionerade.

  Är du helt säker på att din mur är rätt och hållbar? Skulle aldrig våga bygga hus utan att en konstruktör tittat/räknat på detta.

  Några tusen kronor kan i slutänden visa sig vara väl investerade pengar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.