Byggahus.se

Jorda elstängsel i markbädd?

 1. F
  Medlem Nivå 5
  Finns det någonting som hindrar att man slår ned jordspett i markbädden? Eftersom det alltid är fuktigt där så borde det ju jorda jättebra?
   
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Det borde vara lika fuktigt alldeles bredvid.

  Känns lite dumt att blanda ihop funktionerna.
  Jag skulle vara rädd att få en åsnespark i baken när det är dags för nummer två... :(
   
 3. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Elstängsel kräver inte så mycket, det är hög spänning och låg ström.

  Värsta scenariot är att åskan slår ner i stängslet, så jag håller nog med KnockOnWood, koppla inte ihop det med muggen.:screwy:
   
 4. E
  Medlem Nivå 5
  El stängsel kräver mycket jordning
  1 meter spett per kj och gärna i fukt.Annars blir det ingen effekt långt ut på systemet. Osknedslag är ganska vanliga runt ett elstängsel. Då kommer strömmen in baklänges och bränner sönder mycket.

  Så nej sätt spetten någon meter från bädden eller runt de.
  Hur stort agregat skulle du sätta i kJoul
   
 5. F
  Medlem Nivå 5
  Vid åsknedslag så lär väl knappast blixten leta sig in i toaletten utan just ner i jorden? Och eftersom det är rejält jordat så tar energin vägen ner i markbädden. Markbädden som dessutom ligger ca 50meter från huset lär ha distribuerat energin från blixten ut i marken och inte in i huset.

  3 kJ är aggregatet på och just nu i blöt mark sitter det ett 25mm rf rör ca 1 meter långt i den fuktiga marken men till sommaren tror jag inte detta kommer räcka eftersom marken blir väldigt torr.

  Därav funderingen på att sätta det i markbädden som ligger ca 5 meter bort.
   
 6. GK100
  Medlem · Nivå 22
  Det blir bra om du sätter spetten där du tänker dig. Bättre på flera sätt för stängselfunktionen och åskan är inget problem in mot huset.
   
 7. Patrick E
  Medlem Nivå 10
  Nä, det är nog ingen risk att åska skulle ta sig in i huset via avloppsrören. Det är i så fall större risk för skador om du har elstängslet matat från ett vägguttag och ev överspännigar skulle leta sig in i huset den vägen.
   
 8. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Det kan ju finnas en pump till infiltrationen..

  Det är i alla händelser onödigt att ta risker och koppla ihop saker som inte behöver kopplas ihop. Sätt spetten på något annat ställe och led inte ner blixten i marken nära huset om det inte är nödvändigt.