Byggahus.se

Jobbig granne + teleledning utan ledningsrätt

 1. H
  Moderator · Stockholm · 44 034 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Om vi antar att dte är skanovas stolpe, så är det med stor annolikhet deras fiber också, de släpper inte frivilligt in någon annan aktör på deras stolpar.
   
  • Laddar…
 2. mattiasp
  Hårklyvare · Stockholm · 6 611 inlägg

  mattiasp

  Hårklyvare
  Är det TS eller ledningsägaren som ska se till att hålla ledningarna fria från påverkan av träd och liknande? Spontant tycker jag att det borde vara ledningsägarens problem, men jag har inte kollat upp juridiken. Det vore ju skönt stt kunna säga till grannen att ”Det där får du ta upp med ledningsägaren, jag skiter väl i din ledning”. Typ...
   
  • Laddar…
 3. Bjerke88
  Medlem · 216 inlägg

  Bjerke88

  Medlem
  • Laddar…
 4. F
  Medlem · Västra götaland · 6 545 inlägg

  fsn

  Medlem
  Hur kan du vara så säker på det? Du har inte en aning om på vilka grunder ledningen dras över TS fastighet.
   
 5. F
  Medlem · Västra götaland · 6 545 inlägg

  fsn

  Medlem
  Om vi antar att det är Skanovas stolpe så kan man nästan räkna med att det är Skanovas fiber (tex Telia öppen fiber) om dom har gjort det skapligt rätt.

  Men eftersom fiberinstallation är som Texas ungefär så skulle det inte förvåna alls om en annan aktör bara hängt upp det samma väg.
   
  • Laddar…
 6. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem
  Tack för alla bra svar!
  Vad innebär: ” Fastigheten besväras ej av sökt eller beviljad avtalsrättighet.” ”Fastigheten besväras ej av sökt eller beviljad anteckning”?

  Att det inte finns någon formell nyttjande- eller ledningsrätt?
   
  • Laddar…
 7. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem
  Enl lantmäteriet används normalt inte nyttjanderätt för ledningar utan det är servitut eller ledningsrätt som gäller. Finns inget inskrivet så nu blir det upp till Skanova att hala fram sina rättigheter. Skall jaga dom idag.
   
 8. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 702 inlägg

  useless

  Lök.
  Typ. Iallafall att det inte finns någon rätt digitalt registrerad hos LM. Det kan ju vara nåt gammalt avtal som inte är inscannat. Då får du be någon leta upp akten i arkivet och kolla...
   
 9. A
  Medlem · Västra Götaland · 1 858 inlägg

  Autodidak1

  Medlem
  För att i princip alla "intrång" som sker på en fastighet har en som anser sig ha rättigheten till det intrånget. TS såg att ledningen var där då han köpte huset och har/borde ha förstått att någon har rätt till den.

  Det är sannolikt att någon tidigare ägare gett ok till det och då finns den där och är svår att bli av med.
   
 10. Dowser4711
  Renoverare · Trosa · 1 248 inlägg

  Dowser4711

  Renoverare
  En annan aspekt på det hela kan ju vara höjden på ledningen. Det låter på TS som att den är rätt låg.
  Hittar inga riktiga regelverk för tele och fiber, men el-ledningar ska ju gå minst 4.5m över mark.
  Det kanske skulle minska TS/Grannens problem med träden?
  Dvs, om det stöter på för stora problem med att ändra ledningens sträckning kanske det går att åtgärda höjden så att man når ett resultat som båda kan leva med?
   
 11. J
  Medlem · 3 025 inlägg
  Googla på Markupplåtelseavtal och Skanova så ska du finna det du söker. Dessa skrivs alltid då en ledningsägare drar ledningar över annans mark.

  "Fastighetsägaren medger Ledningsägaren rätt att..etc etc."
   
  • Laddar…
 12. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 702 inlägg

  useless

  Lök.
  TS kommer förmodligen inte att hitta ett avtal för sin fastighet på Google... ;)
  Finns det inte registrerat med fastigheten så känns det som att det är Ledningsägarens uppgift att plocka fram ett avtal.
   
 13. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem
  Prata med Skanova nu.
  -Det är deras stolpe och kopparledning.
  -De hävdar de har ”nyttjanderätt” i allmänna ordalag men kan inte precisera mer än så. Det finns inget skrivet avtal enl. Skanova.
  -De anser sig ha rätt att komplettera med fler ledningar utan att be om lov för all framtid.

  Nu skall de låta sina tekniker kolla på plats.
   
  Redigerat 15 maj 2018 12:44
 14. L
  Medlem · 21 inlägg
  Jag är advokat (ej specialiserad på just detta men ändå) och tittade på liknande frågor för några år sedan då Telia drog en ful ledning förbi vårt köksfönster (de la till en tjock fiberkabel där det innan bara gick en tunn kopparledning -helt sjukt att det är tillåtet för det är apfult). Vi bor i ett område där man knappt får ändra färg på brevlådan men att Linda in i trådar i luften går tydligen bra..


  Kortfattat och ur minnet kom jag fram till att Telia juridiskt inte har sitt på det torra med rättigheter utan de mest chansar och beter sig som om de vore gamla televerket/myndighet. Förhållandet till kommunen är lite halvkorrupt då kommunen ofta vill att man ska vända sig till Telia med sina synpunkter. Även om ledningsrätt skulle finnas (vilket de ofta inte har reggat) så behöver de enligt min slutsats begära en ändring i den för att dra ytterligare kabel och gamla servitut som inte är inskrivna (vilket de ofta inte har skrivit in) gäller inte (vår originalledning drogs på 40-talet). Hävd är helt befängt att påstå -knappt samer lyckas med det. Men de kör på och hoppas på det bästa är min erfarenhet.

  I mitt fall hänger dock ledningen kvar då jag kom fram till att den hänger över gatan där kommunen har vägrätt (blev rätt komplicerat juridiskt då men behöver inte gå in på alla detaljer.) Sen föddes mina barn och man orkar inte ta alla strider även när man juridiskt har rätt... men jag stör mig fortfarande på den..

  Det jag vill säga med mitt inlägg är att Telia inte har så bra koll som de själva tror utan mest kör på utan att ha juridiken på sin sida. Att skicka ett meddelande till Telia där du som fastighetsägare meddelar att du inte gett din tillåtelse till ledningen och att du omedelbart önskar att de tar bort den har du inget att förlora på tycker jag.

  Sen skiter de kanske o dig iaf men genom meddelandet kan de inte senare påstått att du konkluderar har godkänt ledningen iaf.
   
 15. R
  Medlem · Stockholm · 334 inlägg

  ribbones

  Medlem
  https://www.lantmateriet.se/sv/Fast...orelse-mellan-nyttjanderatt-och-ledningsratt/

  Om du ligger inom planlagt område gäller den bara i 25 år. Bara säga upp den.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.