Byggahus.se

JO-anmäler kommunen för lång handläggningstid

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. M
  Medlem · Nivå 10
  Nu tror jag att tolkningen "Ett sätt för kommunerna att kommer runt tiden är att begära kompletteringar i ärendet." skulle få många handläggare i kommunerna bli rätt irriterade över då det antyder att man begär kompletteringar i rent okynne.
   
  • Laddar…
 3. L
  Medlem Nivå 2
  I det här fallet med den lilla information artikeln ger ("kompletteringen som ombads redan var dem tillhanda i och med första kompletteringen") så ser det ju onekligen ut som om det hänt men vi får hoppas på en komplettering när JO uttalar sig i ärendet.
   
 4. R
  Medlem · Nivå 4
  Denna tråd skall bli intressant att följa. Jag själv har haft problem med att ett bygglov har handskats med på ett sätt som påverkat mig ekonomiskt och praktiskt.
  Jag väntar fortfarande på att få det slutgiltiga beskedet om godkänt så därför vill jag inte skriva för mycket här ännu.
  Men efter många om och men så ser det ut att godkännas.

  Utan att röja för mycket detaljer ännu så handlar det om en tillbyggnad på 100m2.
  Handlingarna kom in i juni 2018 till kommunen och mottagningsbevis där det står att "alla handligar som krävs för att påbörja processen nu har inkommit" kom tillbaka.
  Jag hade kort därefter ett möte på plats med kommunen där en person på avdelningen vid mötet hade invändningar kring bygglovet (lite på en klackspark).
  Detta ledde till att handläggaren lade om spåret och utgick från att bygglovet var planstridigt.
  Något vi fått klart för oss att det inte var av tidigare anställd personal på avdelningen. Ritningar producerades baserat på den informationen.
  Jag fick då känslan av att detta var en nyck från de anställda att de valt den vägen och att det inte grundade sig i fakta. Jag började därför gräva i PBL, Boverkets regelverk, you name it. När jag kände att jag var på rätt väg så började jag argumentera för min sak, först sakligt i flera månader där jag mer eller mindre blev ignorerad. Troligen tänkte dom på avdelningen att "kan han inte bara va tyst och acceptera...".
  Efter flera månader började jag bli lite lätt desperat då det nya beskedet om planstridighet faktiskt påverkade vår befintliga byggnads bygglov. Det blev tal på att häva det bygglovets laga kraft, med mera.
  Den sakliga framtoningen kom sedemera att färgas något (inte mycket) av desperationen i situationen till att bli frågande och ifrågasättande från min sida. Var de verkligen säkra på sin sak!?
  Så kom då ett dystert besked från kommunen som lade locket på "Vi vet vad du tycker om detta. Men detta är en bedömningsfråga...".
  Nu kändes det inte längre som någon vits att lägga fram mer fakta då det ändå inte ansågs vara relevant.

  Så....av en händelse så fick jag reda på att ett närliggande hus hade haft exakt samma situation med kommunen och det hade slutat i flera vändor i tingsrätten och sedemera också i mark- och miljööverdomstolen som fastslagit att fakta gällde och att deras hus följde detaljplanen.
  Jag fick tag i deras domstolsbeslut (något som kommunen sade sig uttömmande hade utforskat i jakt på prejudikat). Ringde kommunen och sade att jag ville besöka dem på plats för att leverera en överraskning. Jag fick dock "tyvärr" skicka in överraskningen innan mötet så de fick chans att förbereda sig.
  Sagt och gjort...väl på mötet trevade handläggaren om det ändå inte var så att jag kunde tänkas acceptera ett nekande.
  Nix nej sade jag...och det var inte så mycket att prata om egentligen...kommunen sade att dom då inte längre hade några invändningar.
  Detta innebar således att allt jobb jag lagt ner på att rita om huset 5 gånger och komma in med förslag var helt i onödan. Vi kunde återgå till vår ursprungliga ritning.

  Nu hade det ju gått ca. 4.5 månader sedan jag första gången skickade in ansökan så jag tänkte att dom kanske skulle bjuda till och handskas med detta snabbt.
  Icke sa nicke, det låg i träda på kommunhuset trots otaliga påminnelser om att snön och kylan var på väg.
  Som grädde på moset så fick handläggaren gå hem på sjukledighet på strax över en månad i slutet av november. Då kunde man ju anta att någon annan skulle ta över. Nej då, ingen ville ta i detta ärende och det var bara att snällt vänta tills handläggaren kom tillbaka i januari.

  Tack å lov så skrev handläggaren tillbaka redan första dagen på jobbet att han avsåg godkänna bygglovet vid nästa samråd i slutet av denna månad.
  Här sitter jag nu 7 månader senare och väntar...och snön faller vackert utanför...
   
 5. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Det har kommit lite nya regler för detta med handläggningstiderna. Nu har man infört vite om det inte handläggs i tid och efter 10v så kostar det kommunen 20% per påbörjad vecka om det inte finns särskilda skäl för att handläggningen tar mer än 10v. Så efter 15v blir bygglovet gratis och efter det får kommunen betala den sökande.

  Detta är en generell ändring som kommer att gälla alla kommuner.

  (Kommer tyvärr inte ihåg ifrån vilket datum det gäller.)
   
 6. Workingclasshero
  Medlem · Nivå 12
  Låter ju magiskt rättvist, är det verkligen sant?
   
 7. J
  Hobbysnickare Nivå 1
  Skulle vara helt underbart om detta skulle börja gälla. Jag ansökte om bygglov för ett litet gästhus mitt i vintern för ett par år sedan och fick vänta till sommaren innan de kallade till första möte (sex månader). (I Lindesberg, en kommun att undvika om man behöver ha bygglov)
   
 8. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Ja, det är sant. Är själv vice ordförande i en BN.
   
 9. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18