Byggahus.se

Jag belyste huset med LED. Är apnöjd!

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Eftersom jag varken gillar att byta glöd/halogenlampor eller höga elräkningar så satsade vi på LED rakt igenom när vi byggde vårt hus. Jag kollade runt på marknaden vad som fanns, kollade i butik, beställde prover och valde ut de lamporna/downlightsen som verkade bra.
  Jag kan säga att det är enorm skillnad på en bra ledlampa och en kass. När man jämför de bredvid varandra så är det nästan skrattretande hur dåligt en kass lampa kan lysa jämfört med en bra, trots samma mängd watt.

  Vi stoppade in 50 st 3x1W downlights fördelade på 6 rum (hall, kök, vardagsrum, allrum och två badrum). Det blev dessa:
  http://www.mamut.net/envirolight/subdet35.htm
  Alla är monterade med dimmer och de är oftare neddimrade än på max. Kort sagt gott om ljus!

  Vi köpte 10 såna här fasadarmaturer från jula...
  http://www.jula.se/vagglykta-e27-ip44-128359
  fördelen med dessa är att de är väldigt stora och luftiga, vilket borgar för god avkylning av lamporna.

  ...och stoppade i såna här 4 wattare i dessa:
  http://www.mamut.net/controls/shop/shops/5/main.asp?wwwalias=envirolight&gid=128
  Dessa har gott om kulflänsar och lyser med 180 graders spridning. Detta kan vara en nackdel eftersom de inte passar i alla armaturer, eller om man vill ha mer glödlampsliknande rundstrålning. Men för jula armaturerna där det finns gott om plats och man vill ha ett lite mer riktat ljus så funkar det ju fint.

  Med all denna fasadbelysning belyser vi inte bara fasaden utan även marken några meter från huset samt närliggande träd. Grymt trevligt i höstmörkret!

  Det kostade en del att sätta in all denna LED belysning, men jag prioriterade att bli glad när elräkningen kommer istället för att snåla nu. Säg att jag skulle stoppat in 30w halogenspottar och 40w lampor i fasadarmaturerna så hade den totala förbrukningen för dessa legat på 2300W, istället för nu 230W :)

  Förutom detta så har jag testan en massa ersättningsLED med E14 och E27 sockel. Är generellt skeptisk till ersättningslampor av typen GU10 eller liknande, då de oftast sitter trångt med liten möjlighet till kylning (livslängden lär bli lidande). Mycket skit finns det, men generellt tycker jag att de lampor som har CREE dioder lyser fint. En favorit är helt klart den här 1Wattaren från NS effektivare energi:
  http://nseffektivareenergi.se/epage...ducts/"1W E14 Tipp"/SubProducts/"1w E14 Klot"
  Den ger ett fint varmvitt ljus med fin rundstrålning, perfekt för bordslamporna! Åså 1w lixom, lås på! d^_^b

  Efter att ha bott i huset i snart två månader nu, kan jag säga att vi är enormt nöjda! Gott om ljus kan man brassa på utan att oroa sig för elräkningen eller känna sig som en miljöbov. Nu återstår bara att se hur länge belysningen lyser.... Jag hoppas på mååånga år. :cool:

  Lägger upp lite bilder från huset. Enjoy.
   
 2. K
  Medlem Nivå 6
  Aah, snyggt! Hur gjorde ni med utebelysningen, en knapp/dimmer för alla lampor eller "flera zoner"?
   
 3. S
  Medlem Nivå 3
  Tack!
  Alla fasadarmaturerna är kopplade mot en timer. Så vi kan tidsstyra när de ska tända och släckas. Men vi kan även tända och släcka de med en knapp. I förlängningen kanske man vill koppla de mot ett skymningsrelä eller nåt, vi får se.
   
 4. F
  Medlem Nivå 7
  riktigt snyggt :)

  en fråga bara, upplevs det inte som lite svagt över vardagsrums (tv?) rumms bordet? vad jag kan se så är det bara ljus runt kanterna?
   
 5. S
  Medlem Nivå 3
  I just vardagsrummet valde vi att bara ha spottar läns väggarna, så det sitter inga i mitten av rummet, ovanför soffbordet och det. Vi har planerat för annan mysbelysning där, bl a en sån här lutar det åt:

  [​IMG]
   
 6. Tippen
  Medlem Nivå 3
  Det ser jätte fint ut! Vi skall fixa vår utebelysning om ett tag, blev riktigt sugen på att göra något liknande det du har gjort... :)
   
 7. slacker
  Medlem · Nivå 18
  Tack för inspiration och tips - Blir garanterat LED nästa installation. Hoppas bara husköpet går igenom i eftermiddag... =)
   
 8. J
  Medlem · Nivå 5
  Förutom detta så har jag testan en massa ersättningsLED med E14 och E27 sockel. Är generellt skeptisk till ersättningslampor av typen GU10 eller liknande, då de oftast sitter trångt med liten möjlighet till kylning (livslängden lär bli lidande). Mycket skit finns det, men generellt tycker jag att de lampor som har CREE dioder lyser fint. En favorit är helt klart den här 1Wattaren från NS effektivare energi:

  Så sant. Men oavsett hur stor kylfläns det sitter på dem du har i utelampan. Så är det inte ventilerad luft, det vill säga värmen stannar i det trånga utrymmet. Eller har du löst det på något sätt?
   
 9. slacker
  Medlem · Nivå 18
  Vad fick du för pris på 3x1W spottarna? Betalade du verkligen 500kr styck för 50 stycken? 25.000 bara för spottar?
   
 10. S
  Medlem Nivå 3
  Jag fick specialpris pga av köp av många samt att han hade några på lager som hade blivit lite smårepiga i transporten, som jag fick billigt. Så riktigt så blodigt var det inte... :)
   
 11. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Tack för en bra och trevlig redogörelse och presentation (över sånt där man går och grunnar på ibland ;)).
   
 12. Benny_o_Lina
  Medlem Nivå 8
  De va en elektriker som snackade om LED lampor på jobbet för nån dag sen..
  Ungefär nått om att en glödlampa avger 70% värme och 30% ljus.. En LED lampa avger 70% ljus och 30% värme.. Vad händer? Jo man höjer värmen i huset när man tycker det e kallt. Vad händer med elräkningen? Jo den förblir oförändrad :) Mängden glödlampor man har i hemmet e ganska är ganska mycket utan att man tänker på de och dom avger mycket mer värme än man tänker på.
   
 13. Z
  Medlem · Nivå 6
  och det är ju bättre att använda värmeenergi vid fönster/golv än uppe vid tak hursomhelst så det var ett lite underligt konstaterande. men jo visst finns energin där, det gör den alltid.;) som värme eller ljus.
   
 14. J
  Medlem · Nivå 5
  Det är svårt att dra nytta av värme som alstras i taket eftersom varm luft stiger.
   
 15. C
  Anonym
  Mm, men om du gör energin med en värmepump som gör 3-5 gånger så mycket värme som du stoppar in elenergi så är det ju ändå en vinst. En glödlampa är att anse som ett direktverkande elelement.