Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Isolering i golv, vägg och tak vid badrumsrenovering

 1. S
  Medlem · Stockholm · 123 inlägg

  SJW

  Medlem
  Jag har ett gammalt hus som är byggt 1935. Tyvärr har det varit kakel tidigare utan tätskikt så bräderna under har brivit lite skadade under spånplattan som kaklen var direkt på. Mycket fel här alltså men det var gjort på 70-talet. Men nu håller jag på och river ut de dåliga bräderna och försöker ersätta allt skadat. Lite fula bräder längst ner.

  Det jag nu funderar på är hur jag skall göra med väggen, jag tänkte att jag borde tilläggsisolera eftersom det inte är någon isolering i väggen. Det är utifrån in ett lager puts, bräder, vindpapp, luftspalt och bräder igen. Till viss del byter jag de inre bräderna. Jag tänkte att kanske jag skulle lägga på ca 45 mm mineralull mellan reglar ovanpå de inre bräderna. Vilket avstånd skall jag då ha på reglerna? Och sedan lägga skiva ovanpå. Jag tänkte MineritVT där badkaret skall stå och sedan gipsskiva på resten och då måste det väl vara den som är godkänd för våtrum. Sedan tätskikt och kakla.

  Golvet har varit belagt med plastmatta och 22mm plyvood. Fallet har byggts upp med lister. Golvet har fungerat riktigt bra, förutom att klåparna som har installerat rören bara rivit upp de undre bräderna i trossbotten så att torven till viss del runnit rakt ner på marken. Som tur är står huset väldigt torrt på toppen av en bergskulle så det verkar inte ha blivit vått. Och så har det ju läckt en massa värme dit också. Jag funderar på att installera vattenburen golvvärme och sedan klinkerplattor. Avloppsrören är gjutjärn från början av 70-talet. Skall jag riva upp hela plyvvood golvet och byta avloppsröret, golvbrunn, röret till toaletten och byta ut torven i trossbottnen till mineralull. Badrummet är bara 6m2, men bjälkarna är ju 22 cm så det är nog lite volym ändå. Eller skall jag bara fylla på med isoleringsskivor ovanpå torven om jag river upp hela golvet.

  Taket i badrummet är också yttertak, det är en balkong ovanpå med plåttak. Frugan vill ha infällda spotlights, själv tycker jag detär lite besvärligt men får väl falla till föga. Jag tänkte då regla kanske 45mm och sätta mineralullsisolering på de ställen som inte är omedelbart runt lamporna. Jag tänkte väl sätta spotlights i toma målburkar som någon föreslog. Om jag sätter ny isolering, vad skall jag tänka på när det gäller tätskikt i taket. Räcker det med glasfibertäckt spånskiva, eller målad gipsskiva. Eller skall jag ordna med något slags tätskikt. Tyvärr vet jag inte hurdan isolering och tätskikt det är i taket, under plåttaket.

  Det var många frågor, men tacksam för ideer och synpunkter då jag inte har någon annan att rådgöra med.
   
 2. Fabian-Bom
  Medlem · Östergötland · 491 inlägg

  Fabian-Bom

  Medlem
  Detta beror på vilken skiva det är. Vanligen med cc300 eller cc450.

  Förmodligen behöver du kanske styva upp golvbjälklaget under badrummet om det inte är gjort, se jon_h:s info ovan angående golvkonstruktioner. Golvbrunn måste du ändå byta och rören kanske är lika bra att ta på samma gång, kanske vill du möblera om badrummet och behöäver nya sträckningar av vatten/avloppsrör.

  Du behöver ordentlig isolering under golvvärmeslingorna så byt ut torv mot mineralull så tjockt lager som det bara går. Isolera ytterväggen med 45mm, gärna lite mer om det går. I badrummet vill man ha det varmt.

  Vad jag vet så finns det inga materialregler angående taket, det räcker med gips + våtrumsfärg. Se till att det blir tätt mot väggar och att du har tillräcklig ventilation i badrummet. Var också noga att följa anvisningarna på spotlightsen.

  Till sist, lycka till!
   
 3. S
  Medlem · Stockholm · 123 inlägg

  SJW

  Medlem

  Vad är stabila golvbjälkar

  Tack Fabian för ditt svar,

  Jag har gått om plats för isolering på ena väggen så där kan jag sätta hur tjock mineralull som helst, huru mycket skulle du sätta? Men sedan är det problem med plats på den andra väggen för att få badkaret att rymmas. Det finns 1570mm kar men ändå. Kan man sätta någon annan typ av isolering, någon skiva med bättre K-värde som tar mindre plats. Då kanske man kommer in på det med dubbelt tätskikt för såna skivor är väl täta så det kanske bara är en dum tanke?

  Mina golvbjälkar är ganska tjocka, de är 7.5cm breda och 22cm djupa, men de är 3,60 meter långa utan stöd i mitten. Det är ca 50cm mellanrum mellan bjälkarna. Kanske man borde försöka få in ett stöd på mitten när man ändå river upp?

  Tack igen för engagemanget!
   
 4. Fabian-Bom
  Medlem · Östergötland · 491 inlägg

  Fabian-Bom

  Medlem
  Korsvis 45*70 alternativt 120 om du kör ett lager. Effekten av isoleringen är lokal men rummet bör bli varmare och läcka mindre värme.

  Läs jon_h:s tråd angående bjälklagskonstruktion. Om du har 600cc eller mindre så behöver du inte styva upp det om du använder de konstruktioner som han föreslår.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.