Byggahus.se

Isolering i gammalt timmerhus

 1. G
  Medlem Nivå 9
  Hejsan,
  behöver komma till beslut om detta och skulle uppskatta fler JA/NEJ/KANSKE respons från kunniga. Håller på att bygga ett fritidshus med en 30m2, 18-hundranånting timmerstomme. Huset ska vara kaminvärmt och kommer större delen av året stå och variera med yttertemperaturen. Inneväggarna reglas med 50x100 och 100-120 isolering (glasull) används. Grund är lekabalk och 100mm gjuten platta med 150mm frigolit mot marken.

  Nu till huvudfrågan: Diff-spärr eller ej innanför innerväggskivorna!?

  Teorin för diff-spärr är ju enkel att förstå och verkar vettig men kommer den att fungera i denna "skogskoja"?

  Mvh
  Göran
   
  • Laddar…
 2. J
  Medlem Nivå 15
  Samma fråga ställs ganska ofta här. Och svaret är samma, ingen diffusionsspärr i hus som står ouppvärmda.
   
 3. P
  Medlem Nivå 10
  Ingen diffspärr. I detta fall kan det bli problem om du sätter dit diffspärr.
   
 4. G
  Medlem Nivå 9
  Tackar! Ska man sätta något annat mellan isolering och innerväggskiva?
   
 5. J
  Medlem Nivå 15
  Nix, det ska man inte.
   
 6. Fabian-Bom
  Medlem Nivå 6
  Tycker det är för mycket. Om du ska köra glasull så borde väl en bra drevning +45mm räcka. Timmret är värmetrögt och det kan du ha nytta av. Förstår om du inte vill isolera från utsidan men rent tekniskt vore det bäst. Då kan du dessutom lägga på lite mer isolering.
   
 7. G
  Medlem Nivå 9
  Finns uppenbarligen alla åsikter/erfarenheter, fick nyss veta att av snickarfirma nybyggd timmerstomme här isolerade med 145mm så kör på med 100mm som planerat, framtiden får visa. Tack för input!
   
 8. Fabian-Bom
  Medlem Nivå 6
  Jo men frågan är om du har nytta av den eftersom du inte ska hålla det uppvärmt, det du hänvisar till är förmodligen hus som står uppvärmda. 10cm extra längd och bredd kan också ha sina fördelar. Hur du än gör grattis till en häftig skogskoja.
   
 9. G
  Medlem Nivå 9
  Tackar, blir bara roligare för varje steg framåt. Bygget med 145 är grannen i samma fädbod, d.v.s. samma förutsättningar som mig, det får väl visa sig med åren hur det fungerar..
   
 10. W
  Medlem Nivå 1
  Behövs väl ingen isolering om timmret är tjockare än 25cm ? Är inte helt säker men kanske värt att kolla upp. Lycka till.
   
 11. v-g
  Medlem Nivå 13
  Om man bara är där sporadiskt räcker det att täta glipor etc samt hålla elden vid liv så slipper man frysa ;)
   
 12. G
  Medlem Nivå 9
  Liten uppdatering... Blev 120-145 i väggarna beroende på ojämnheter i timmerstommen. 6kW Jötul kamin med 2m oisolerat rökrör räcker definitivt väl, blir faktiskt problem med eldning inför natt då minsta påfylling gärna får temperaturer över 25 grader ganska snabbt men blir en aning kallt på morronen, måste under -10 yttertemp för att kunna bibehålla en natteld utan "bastu". Från 0 grader inne till 20 på en full kamin och 1,5 timme. Nu också med yttertak och skorsten:
   
  Redigerat 23 jan 2009 23:44
  • Laddar…