Byggahus.se

Isolering av vindsbjälklag - 55kv

 1. T
  Medlem · 9 inlägg

  Trycknisse

  Medlem
  Nyinflyttad i ett helrenoverat fritidshus från 87. Relativt välisolerat runtomkring. Huset är på 55 kvadrat och värms just nu upp med direktverkande el. Driftkostnaden är inte så saftig, då kaminen körs i ett under de kalla delarna av året.

  Nu till grejen, vindsbjälklaget är har en isolering på 10cm, vilket jag tycker är lite. Väl uppe på vinden ligger det redan tre rullar byggmatta med vindskyddande papper. Troligen har förra ägaren gått i tankarna på att isolera själv, dock har det aldrig blivit av. Dock är dessa mineralullsrullar på 10cm, 20 cm är dock bättre än 10, så jag funderar på att isolera med det som finns och köpa till det sista.

  Behöver därför tips och råd på hur jag ska gå tillväga. Har isolerat tidigare, men för många år sedan. Vad är bäst? Att rulla ut dessa på bredden hela vägen med pappen uppåt och med 4-5 cm luftspalt vid ändarna?

  Vet att för tjockt med isolering inte heller är bra, dock bör ju 20cm inte vara någon större fara för ventilation och instängd fukt.

  Bifogar några bilder på hur det ser ut. Hur hade ni gjort?

  http://www.forumbilder.com/image/cd5
  http://www.forumbilder.com/image/cdg
  http://www.forumbilder.com/image/cde
  http://www.forumbilder.com/image/cd1
  http://www.forumbilder.com/image/cdd
  http://www.forumbilder.com/image/cdo

  Tack för all hjälp
   
 2. GoForIt
  Medlem · Jönköpings · 5 126 inlägg

  GoForIt

  Medlem
  Hej, och välkommen..

  När det gäller kallvindar så gäller det ju också att alltid ha koll på klimatet. Mer isolering förändrar även klimatet där uppe.
  Vet du hur det ser ut med ångspärr t.ex.?
   
 3. T
  Medlem · 9 inlägg

  Trycknisse

  Medlem
  Ångspärr finns och ventilation längs ändarna likaså, hur mycket förändras klimatet med 10cm-isolering till tro? Hur är bäst att isolera rent tekniskt?
   
 4. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 2 021 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Ser ju fett bra ut det där, inte ett spår av fukt någonstans. Du har en konstruktion med ångspärr som verkar fungera som den ska. Jag hade inte oroat mig över tio centimeter isolering i ditt fall utan bara rullat ut den. Det är ju bara att krypa upp och kolla om det blir några förändringar nån gång i året.

  Lägger du på mera isolering så kan du inte längre kliva på takstolarna, nån sorts brygga på mitten kan vara bra att konstruera så det går att krypa där i framtiden utan att behöva trampa i isoleringen.

  Vad menar du med luftspalten i ändarna? Var exakt ska du ha den och vilken nytta ska den göra?
   
 5. GoForIt
  Medlem · Jönköpings · 5 126 inlägg

  GoForIt

  Medlem
  Vi kastade upp extra isolering på kallvinden när vi bytte tak, för att tilläggsisolera.
  Men det är inte genomfört just på grund av betänkligheter när det gäller klimatet där uppe.
  Ett bra första steg är ju att du skaffar en mätare med trådlös sändare, så kan du ju se vad du får för siffror där uppe.
   
 6. T
  Medlem · 9 inlägg

  Trycknisse

  Medlem
  Yes, det är besiktat utan anmärkning, dock saknas landgångar och det blir ju alltid ett påpekande. Rullar jag ut isoleringen hela vägen från ena sidan till andra och sen kapa, och sen börja om på nytt? Eller hur är smidigast att göra? Pappen uppåt naturligtvis.
   
 7. T
  Medlem · 9 inlägg

  Trycknisse

  Medlem
  Med luftspalt på sidorna skulle det stå. Brukar väl vara 4-5 cm antar jag, men jag lägger isoleringen kant i kant med det undre lagret? Och rullar ut hela vägen.
   
 8. T
  Medlem · 9 inlägg

  Trycknisse

  Medlem
  Absolut, ska göra detta. Dock blir det, när det är isolerat och klart endast 20cm.

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.