Jag håller på att byta tak på min inglasade altan där det tidigare satt ett kanalplasttak som gjorde att det antingen var stekhett på sommaren eller svinkallt på vintern, så det har aldrig gått att använda rummet till något vettigt.
Väggarna är Santax skjutdörrar med isolerglas, golvet är välisolerat och försett med elvärme. Jag har installerat en luft/luftvärmepump i rummet som hitintills i år också värmer resten av huset.

Jag har nu bytt ut plasttaket mot råspont och takpapp, och redan märks en dramatisk förbättring av klimatet i rummet och resten av huset!

Taket vilar på 170 mm bjälkar med 1200 mm avstånd och tanken är att fylla facken mellan bjälkarna med isolering och sätta en spånskivepanel underst.

Nu till min fråga: Ska jag sätta fuktspärrande plast mellan isoleringen och takpanelen? Jag har fått helt motstridiga råd.
 
Kondensskyddet ska sitta på den varma sidan av isoleringen, så att inte varm luft som kan innehålla mer vattenånga kan ta sig igenom isoleringen till den kalla sidan, där vattenångan kan kondensera.
 
Jag var nog lite otydlig. Att plasten ska sitta på den varma sidan är jag på det klara med, men frågan är om det över huvud taget ska vara plast eller inte.

Någon säger att det inte behövs, medan någon annan säger att jag *måste* montera plast.
 
Hej,

Vi satte masonite mot tunna reglar på insidan för att skapa en luft spalt mot råsponten samt ventiler i högt uppe mot nocken, sedan isolerade vi från insidan och satte takpanelen utan plast som fuktspärr. Detta helt enligt råd från lokala brädgården samt diverse övriga "förståsigpåare". Till saken är att vi inte kör mer än underhållsvärme, max +10 C under vintersäsongen.

Om detta är rätt vet jag inte men så har vi gjort i alla fall...
 
Hej och tack för svar,

Masonit och luftspalt verkar vara det som gäller, men det är för sent för min del eftersom yttertaket redan är klart.

Jag har nu monterat nästan all isolering samt plast underst, snart dags för innertaket.

"Rätt" eller "fel"? Det får framtiden utvisa:)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.