Byggahus.se

Isolera källartak i betong

3k läst  2 svar

 1. O
  Medlem Nivå 1
  Har ett stenhus i Skåne från 1938 med betongbjälklag mellan källare och första våningen. Källaren är ouppvärmd (och oisolerad) men håller trots detta 10 grader när det är -5 ute, något som talar för att det läcker duktigt genom bjälklaget. Funderar på att isolera bjälklaget underifrån, alltså sätta isolering i källartaket för att minska läckaget och på köpet få varmare golv på första våningen. Ser att både Isover (Duo 33) och Paroc (PAROC CGL 20cy) har produkter för denna tillämpning (80 mm skivtjocklek). Någon som har erfarenhet av detta sätt att tilläggsisolera? Nästa steg skulle kunna vara golvvärme (flytande förlagd med EPS-isolering under) på bottenvåningen. Synpunkter?
  /Ola
   
 2. G
  Medlem · Nivå 14
  om källaren inte får något värmespill från huset så kanske får du andra problem när utetemp sjunker ännu mera : frusna vattenrör, frostskador i väggputsen, kondens/rimfrost på fuktkänsliga ytor osv . Ibland får man mer problem än nytta i jakten på dom små värmebesparingar :).
  Det kanske visar sej att du måste hålla plusgrader i källaren ändå ? Då har du redan spenderat pengar på isolering och sen ska det sättas in radiatorer för att hålla frosten borta ??? fundera på det innan du ändrar något .....
  gaia
   
 3. O
  Medlem Nivå 1
  Bra synpunkter, precis vad jag är ute efter. Eftersom källaren har fyra rum och ett av dem saknar vatten eller annat som är känsligt för låga temperaturer så börjar jag nog med ett prov där för att få lite bättre koll på vad som är "barn respektive badvatten".
  /Ola
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka