Byggahus.se

Isolera källargolv, eller inte?

 1. V
  Medlem · Stockholm · 185 inlägg

  Villavilse

  Medlem
  Vi vill inreda bostadsytor i källaren med rum, badrum och pentry. Jag har fått in offerter från två firmor som presenterar var sin olika lösning med en prisvariation på 200 000kr. Nu vet jag inte vad jag ska tro... Den ena, dyrare, anser att man måste bila upp och ta bort ca 30cm nedåt för att kunna isolera golven med isodrän. Den billigare anser att man inte behöver isolera golvet alls utan att det räcker att jämna till och lägga klinker...

  Samtidigt har jag läst att det kan bli fuktproblem om man isolerar källargolv, och att konstruktionen kan bli instabil om man kommer under sula...

  Vad är eg rätt?

  Kan man få en varm torr källare utan att bila och isolera golvet 30cm?
   
 2. P
  Medlem · Stockholm · 88 inlägg

  Peter 123

  Medlem
  Handlar det om golv utan värme?
   
 3. V
  Medlem · Stockholm · 185 inlägg

  Villavilse

  Medlem
  I badrum bör det kanske vara golvvärme, men i resten vet jag inte, om det kan bli varmt och torrt utan golvvärme gissar jag att vi slipper bila upp golvet vilket gör alltihop mycket billigare..
   
 4. V
  Medlem · Stockholm · 185 inlägg

  Villavilse

  Medlem

  kommer väggarna rasa?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  grund.JPG


  så här ser en ritning av vårt hus ut. Jag har hörst skräckhistoriet om källarväggar som rasar in om man bilar upp platta för att isolera golv, skulle det kunna hända när det ser ut såhär?
   
 5. V
  Medlem · Stockholm · 185 inlägg

  Villavilse

  Medlem
  En firma vill bila och gräva och isolera golvet med isodrän, nu har jag hört att det kan orsaka mögel i väggarna istället!! Sen har jag läst om SPU och Platon, vet inte hur vi ska göra... ytterligare en annan firma vill bara slipa golvet och lägga klinker...

  alternativet är att strunta i källaren och göra en mindre tillbyggnad i två våningar för uthyrning, men gissar att detta skulle kräva massor av dyr administration i form av ansökningar till kommunen...
   
 6. P
  Medlem · Stockholm · 600 inlägg

  Per i Hamrånge

  Medlem
  Du har ju fått två helt olika (och ojämförbara svar). Vilket uppdrag beställde du? Jag kan inte tänka mig att det pga isolerad golvplatta skulle orsaka mer fukt (och därmed ev mögel) i väggarna. Men viktigt i sammanhanget är ju hur källarväggarna är dränerade, fuktskyddade och isolerade. Du måste se över helheten innan du kan inreda överhuvudtaget i källaren. Angående rasrisk så vet inte jag vilka risker som finns, men det är ju sådant man anlitar experter för. Dvs om entreprenör föreslår en viss lösning måste de ju ha kunskap om riskerna, och kunna hantera dessa. Viktigt alltså att du hittar en firma som vet vad de håller på med (och därmed kanske inte är billigast....)
   
 7. T
  Medlem · Blekinge · 6 952 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Du kan behöva bygglov även om du vill göra om källaryta till bostadsyta. Detta kan vara vanskligt med bara 2.10 m takhöjd i källaren.
  Den enklaste lösningen är såklart att lägga klinkers över hela källargolvet med elektrisk golvvärme men det drar med sig en del driftkostnaderna.
  Om man inte har golvvärme upplever de flesta golvet som kallt även om rummet värms av radiatorer. Att lägga trägolv är inte att tänka på om man inte fuktisolerar under.
   
 8. V
  Medlem · Stockholm · 185 inlägg

  Villavilse

  Medlem
  Tack, ja jag har kollat med kommunen och det ska inte behövas bygglov om vi inte gör stora förändringar eller tar bort bärande väggar. Jag trodde inte man kunde lägga trägolv i källare ens med fuktisolering? Den dyrare offerten jag fått där det ingår att bila, gräva och isolera innebär även montering av värmeslingor. Frågan är om det går att ta bort bottenplatta och gräva utan att väggarna rasar in...
   
 9. V
  Medlem · Stockholm · 185 inlägg

  Villavilse

  Medlem
  Tack för svar. Nej jag håller med att offerterna är för olika för samma uppdrag, att inreda en bostad. Båda firmorna rekommenderas av Vi i villa/bra byggare. Min erfarenhet är dock tyvärr att även firmor som verkar riktigt proffsiga kan göra märkliga misstag, att veta vilka som är bra verkar omöjligt... Dränering och isolering av väggarna på utsidan är gjort.
   
 10. R
  Medlem · västra götaland · 323 inlägg

  Roundup

  Medlem
  Isolering i golvet är väl viktigt om man vill vill ha varma fötter via golvvärme, utan för stora värmeförlusterna eller risk för fuktvandring till väggarna. För själva rumstemperaturen är nog isolering av väggarna viktigare, helst utifrån.

  Själv lät jag bli att isolera plattan, har mattor lite här och var på golvet istället. Väggarna isoleras när det är dags att dränera om någon gång. Tills dess kör jag med luft luftvärmepump samt elvärme i golvet i ett mindre rum (med en tunn specialisolering för oisolerade källargolvet, som släpper igenom ev. fukt). Det har funkat bra i några år nu, men allt beror väl på förutsättningarna på plats..
   
 11. J
  Byggnovis · 18 inlägg
  Gammal tråd men jag postar om någon annan läser i framtiden och har samma frågeställning :)

  Vi har klinkers rakt på oisolerat golv utan golvvärme i duschen i källaren.
  Vi tyckte det va jättekallt att gå på så vi köpte och la in bergo plattor i hela badrummet.
  Nu är det så mycket trevligare att duscha då man slipper frysa fötterna av sig.
  Kan varmt rekommendera Bergo plattor.
  Visst det blir inte samma som värme golv men man slipper det kalla. Samt att dem finns i snygga utföranden numera oxo.


  /jocke
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.