Byggahus.se

Isolera källare invändigt

 1. D
  Medlem Nivå 5
  Hade en akustikkonsult här i fredags. Ett av de två rummen han undersökte och ritade ligger i källaren. Hans tanke var att isolera fram- och vänster sidovägg med 95 mm glasull, bakvägg med 195 mm. Har snart gjort klart två av väggarna och nu hävdar min kompis att man absolut inte ska isolera källare invändigt medelst glasull.
  Så här ser det ut nu:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3644.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_3656.jpg  Så här såg det ut:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4824.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4825.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4826.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4827.jpg


  Är det bara att riva skiten?! Akustikingenjören nämnde ingenting om eventuella fuktproblem, så det har jag inte ens funderat på.
   
 2. sunnis
  Medlem Nivå 6
  Finns massor av sätt att lösa detta på, hur man än vrider på det så har din kompis rätt, det blir blir en riskkonstruktion. Ska man göra det där mest rätt (i min värld i alla fall) så bör man använda plåtreglar och ventilerad (forcerad) luftspalt mellan källarvägg och den isolerade väggen, gärna med en ångbroms också mellan så fuktens enda väg ut är via ventilationen samt att det blir ordentligt lufttätt också så man inte drar in massa uppvärmd inomhusluft i luftspalten som kan kondensera mot den kalla källarväggen.

  Vad är anledningen till att du ska isolera? biorum? Det hade varit enklare att montera upp vanliga akustikplattor. Dina väggar är ju dessutom precis som de ska vara i en källare och dessutom snyggt putsade.

  Typ dessa https://www.dpj.se/vaggabsorbenter/...MIl8OC8K7v5AIVU6qaCh1ufgtOEAQYAiABEgL29PD_BwE
   
 3. D
  Medlem Nivå 5
  "Riskkonstruktion" absolut lika med framtida problem, eller kan man ha tur och slippa undan?

  Jag tänker inte under några omständigheter bygga om dem. Det finns en ventil högst upp till vänster (bild 1). Kan man med hjälp av den råda bot på farhågorna?
   
 4. D
  Medlem Nivå 5
  Akustikplattor är inte aktuellt. Dels för att de är dyra, men framförallt är de för tunna för att överhuvudtaget ge någon absorption i det lägre registret.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · Nivå 10
  Är väggen med träreglarna en yttervägg?

  Har du dränerat om utsidan av huset och satt någon utvändig isolering?


  Du har en risk för mögel med trä direkt mot yttervägg, borde ha byggt med plåtreglar istället.
   
  • Laddar…
 6. N
  Medlem · Nivå 9
  Kör på! Men räkna med fuktskador. Det är ingen bra lösning, tyvärr.
   
 7. sunnis
  Medlem Nivå 6
  Gör såhär, släpp på lite infästningen på den befintliga väggen så du får en liten luftspalt och skruva till, om du inte redan har köpt materialet till de andra väggarna så fortsätt bygget med plåtreglar. Sätt byggplast som du tejpar.

  Du har en en ventil på en av bilderna uppe till vänster, den ska byggas in i väggen och vara öppen tillsammans med luftspalten, regla ut ett installationsutrymme där du kan montera en liten fläkt som kan forcera ventilationen i din luftspalt och hålla ett undertryck. Fortsätt att bygg väggarna så de får en gemensam luftspalt. Längst bort från din ventil tar du upp ett nytt ventilationshål i grundmuren som blir tillluften. Fläkten kan gå på lägsta läget. Ta upp ett ytterligare nytt hål till ytterväggen som blir "bostadsutrymmets" nya ventil som går ut genom väggen via ett kort spirorör.

  En enklare lösning är att ventilera allt med befintlig inomhusluft, gör samma sak men istället för nya hål i grundmuren sätter du en ventil lågt på insidan som tar inomhusluften och drar den genom hela luftspalten med den forcerade ventilationen och sen ut. Eller kör du fläkten så den forcerar tilluft och går åt andra hållet.

  ett annat alternativ är bygga väggen med luftspalt och även spalt på sidorna och spalt mellan hammarbandet och taket så väggen inte längre blir en "innervägg" utan är mer som helt täckande skärmvägg. Då kommer ju allt att fungera som vanligt i princip.
   
 8. O
  Renoveringsnovis · Nivå 14
  Jag hade rivit och gjort om med plåtreglar, luftspalt och fläkt då som beskrivits ovan. Hade vanor att ventilera inåt. Sätt också in inspektionslucka så det går att kontrollera utrymmet
   
 9. E
  Medlem · Nivå 6
  Efter att fått riva källarinneväggar pga fukt och mögel kan jag bara säga att det du gör är en riskkonstruktion. Inget organiskt material mot kalla och fuktiga källarväggar.
  Det är stålreglar som gäller. Luftspalt och sedan oorganisk isolering innan du kan slå på gipsskivor.
   
 10. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Håller med. Inte så mycket jobb att regla om med stålregel som jobbigt att behöva oroa sig. Se till att ventilera utrymmet bakom som sagt.
   
 11. Darling McFluff
  Trädgårdsfixare · Nivå 9
  Det är väl bara ytterväggar du behöver göra om, är väl knappast alla?
   
 12. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Beror nog på golvkonstruktionen. Är det tex grundsulor under murade väggar och oisolerat kan det eventiellt gå upp fukt i innerväggarna också. Jag hade kört stålreglar på innerväggarna också för att sova gott.
   
  • Laddar…
 13. Music Man
  Medlem Nivå 10
  problemet med basen är hörnen.
  Satsa på basfällor i hörnen framför allt.
  Tyvärr sitter det ett element i vägen på höger sida därför står det på golvet
   
  • Laddar…
 14. Darling McFluff
  Trädgårdsfixare · Nivå 9
  Har du fått någon rapport från konsulten där det står vad denne rekommenderar? Är det uppenbart fel kanske du kan fiska efter någon ekonomisk lösning.
   
 15. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Troligen svårt. Det är en akustikkonsult och ingen byggnadstekniskt kunnig. Uppdraget innefattar väl endast ljudförbättrande åtgärder och är frikopplat från allt annat? Tror inte det är vare sig mycket jobb eller pengar i sammanhanget att bygga om hela klabbet på mindre olämpligt vis. Det är väl som Farbror Barbro säger - det finns inga genvägar fram till det perfekta ljudet.