isolera golv i köllarbadrum - vatten nära bottenplatta

169 läst  0 svar

 1. O
  Medlem Nivå 1
  .
  Hej

  Jättetacksam för råd om isolering och materialval i en lite fuktig källare.

  Fuktproblemen i källaren har sakta tilltagit. De uppstår på sommaren som kondens framförallt på bara ursprungliga betonggolv i de mest fuktbelastade delarna (tvättstuga som innehåller dusch men saknar bra ventilation. På vintern blir det kondens mot kallvattenledningen som går i källartaket på ett par dåligt isolerade ställen. Fuktbelastningen i källaren har ökat med tiden då vi duschar och tvättar allt mer i takt med att barnen växer upp och har mycket träningar. Samt att en person numera bor i ett rum i källaren.

  Står inför helrenovering av badrum i källare (från 70-tal).
  Förutsättningar
  Huset = småstuga egna hem från 38. Dränerat m isodrän 2001.

  Ursprungligt golv = oisolerad betong. Det finns vatten i marken inte långt under golvplatta. (När vi grävde för en pumpbrunn något djupare än bottenplattans underkant kom vi på en vattenåder.

  Badrummet som ska helrenoveras har golvvärme dragen från det som tidigare var element i badrummet. Plastmatta ovanpå. Golvvärmen sannolikt ett hembygge då förre ägaren var rätt händig och fiffig. Golvvärmen har alltså ingen egen separat krets från pannan (bergvärme) och enda regleringsmöjligheten är av resp på mha balufix på rören. Vi vet inte hur det är gjort under plattan. Vi tror att golvvärmen tillkom på 70 talet. Vi misstänker att ytterväggen kan vara isolerad m minerallull mellan reglarna bakom kaklet för så har det varit e ett par andra rum i källaren.

  Med nuvarande lösning är badrummet inte kallt på vintern och inte störande fuktigt på sommaren - men inte heller så hårt använt då samtliga i familjen i huvudsak duschar och duschen står i tvättstugan.

  Vi är lite tveksamma till 1/2 meters utgrävning med efterföljande kappilärbrytande skikt och tjock isolering under nytt badrumsgolv då vi är rädda att då istället stöta på en grund vattenåder i ett sandskikt. Samt att ”locka fram” vatten till det kappilärbrytande skiktet pga att vi ökat genomsläppligheten.

  Men eftersom vi behöver byta stammar måste vi bila upp golvet. Vad finns då istället för alternativ till total utgrävning 30 cM ”frigolit osv” Vad rek ni för isolering och golvvärme?

  Hoppas på kloka svar från kloka renoverare här i forumet
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: