Byggahus.se

Isolera förråd - hur konstruera luftspalt?

 1. E
  Medlem · 16 inlägg

  erwinen

  Medlem
  Hej!

  Jag har läst det som finns att läsa om luftspalter och isolering av förråd här på byggahus, men jag kan inte riktigt komma fram till någon lösning på mitt problem.

  Jag har nyligen flyttat till ett nybyggt hus som har ett tillhörande fristående kallförråd. I och med att jag vill förvara, tina upp och ladda min elcykel där hela vintern, samt även förvara verktyg, viss elektronik och färg skulle jag vilja isolera det och ha det uppvärmt, 5-10C året om.

  Väggarna är klädda med vindpapp, inga problem där. Problemet är taket - det är takpapp på någon slags panel. Jag har redan sett att kondens/fukt droppar från taket om nätterna (eller om det är ett läckage pga regn?), verkligen inte i hög omfattning, men några droppar här och där. Till saken hör att takpanelen (och alltså lutningen) går i 90 grader mot takreglarna, så mellan reglarna bildas "segment" där man inte kan t.ex. bygga en luftspalt med oljabehandlad board, för vattnet skulle bara rinna ner mot takreglarna i respektive segment, inte ut ur byggnaden.

  Kan någon möjligtvis komma med något förslag på hur jag ska lösa detta?

  Bilder bifogas här nedan. På första bilden syns takets lutning.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7812.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7815.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7816.jpg

  Bild på hur det ser ut mellan vägg och takreglar runt om rummet. Bild tagen rakt uppåt alltså.

  Stort tack på förhand, jag hoppas det är det faktum att jag är amatör på snickrande som gör att jag inte ser lösningen rakt av!

  Winter is coming!
   
 2. E
  Medlem · 16 inlägg

  erwinen

  Medlem
  Ett alternativ är ju att skruva läkt i förrådets längdriktning under takreglarna och öppna upp en spalt i väggen. Men förutom att spalten kommer långt ner på väggen så kommer taket sänkas 10-15cm under takreglarna, vilket dessvärre är väldigt lågt.
   
 3. T
  Medlem · 244 inlägg

  Tvapac

  Medlem
  Jag har inte svar på din fråga. Färg köper jag, men elcykeln och elektronik klarar väl vintern utan isolering? Det hoppas jag iaf, för jag har själv elgräsklippare, elverktyg och elcykel i mitt oisolerade förråd. Färgen åker in i källaren över vintern dock.
   
 4. E
  Medlem · 16 inlägg

  erwinen

  Medlem
  Jag vill att isbildning på cykeln ska ha möjlighet att tina bort och batteriet mår bättre av att laddas i varmare miljö samt ger längre räckvidd om det hålls varmt (när man ska cykla i kyla är det bra att ha batteriet isolerat så det får en bättre arbetstemperatur). Vidare är jag orolig för vad kondensen vid temperaturskiftning gör med slutsteg, stereodelar och dylikt.
   
  • Laddar…
 5. JustDoIt
  Husägare · Stockholmsområdet · 310 inlägg

  JustDoIt

  Husägare
  Hej!

  Jag vill bara varna för att köra in en kall, snöig och isig cykel i varmförråd en gång om dagen. Det blir många tillfällen med smältvatten på cykeln men det värsta är nog att det blir kondens på hela cykeln då cykeln är kall i sin helhet. Hade en cykel till jobbet ett gäng gånger en vinter, parkerade i varmgarage där och cykeln var helt förstörd efter en vinter. Kanske kan du ta in batteriet och ladda?
   
 6. E
  Medlem · 16 inlägg

  erwinen

  Medlem
  Tack för varningen! Får se hur jag gör då.

  Men jag skulle ändå vilka isolera mitt förråd, om någon kan hjälpa mig med det.
   
 7. V
  Medlem · stockholm · 70 inlägg

  Vesslan666

  Medlem
  Jag skulle som någon skrev längre upp, skruva en läkt som en distans mellan takstolar till luftspalten.

  Sedan lämpligen borta några hål mellan facken, takfoten och längre upp. Behövs inte super mycket.

  Sedan är det bara isolera så mycket du vill.

  Glöm dock inte ventilation i förrådet. Sedan skulle jag hållt temperaturen kring 15c för att sänka luftfuktigheten och undvika mögel.
   
 8. E
  Medlem · 16 inlägg

  erwinen

  Medlem
  Tack! Det är inte så att det måste kunna bokstavligen rinna vatten längs med boarden, utan man kan räkna med att det ventileras bort med lite hål?
   
 9. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 876 inlägg

  useless

  Lök.
  Vad är det för takbeklädnad?
   
 10. E
  Medlem · 16 inlägg

  erwinen

  Medlem
  Målad råspont med vad som ser ut som asfaltspapp ovanpå.
   
 11. GoForIt
  Medlem · Jönköpings · 5 126 inlägg

  GoForIt

  Medlem
  Finns det någon ventilation i utrymmet idag?

  Jag tycker det ser ut ungefär som i vårt garage.
  Vi har plast och glespanel spikad under takstolarna. Ovanpå ligger isolering med luftspalt upptill, som är ventilerad med hål upptagna i takramens undersida utvändigt.
  Dock är våra takbjälkar av fackverksmodell och ger möjlighet till att få plats med mer isolering.
  Tyvärr så kommer den begränsade isoleringen du får plats med återspegla sig i energiförbrukningen när det blir kallt. Och ventilationen är viktig, såväl inne i rummet som i luftspalter.
   
 12. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 876 inlägg

  useless

  Lök.
  Vill man göra det enkelt så kan man isolera med pappklädd glasullsmatta och välja en som är några cm tunnare än vad takstolen är tjock. Se till att öppna upp lite i ändarna så att luften kan cirkulera mellan råsponten och isoleringen.
  Vill du få plats med mer isolering så är det inte så svårt att sala på en extra regel under varje takstol.
   
 13. E
  Medlem · 16 inlägg

  erwinen

  Medlem
  Jag är väldigt tacksam för era svar!

  Takreglarna är 145mm, så 90-isolering borde utan problem få plats med luftspalt. Har velat lite om jag ska ha 90 eller mer (genom att regla på en 45:a till). Jag är lite osäker på om plattan är isolerad. Den sticker upp ovan mark - säger det något?

  Ventilationen idag är två öppna hål med galler för. Typ 100mm. Paxfläkt med kallrasskydd och fuktsensor kanske kan vara något.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.