Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Intyg om bärande vägg, hitta bra aktör/bra pris?

 1. G
  Medlem · 17 inlägg

  Guzzen

  Medlem
  Hej,

  Funderar på att ta ner en vägg i köket i min bostadsrätt. Har vart i kontakt med styrelsen som säger att jag måste kolla med förvaltaren i huset att väggen inte är bärande.

  Förvaltaren ringde precis och sa att han inte kan sånt och inte heller våga ta ansvaret att intyga :p rätt dåligt då förvaltaren hanterar huset jag bor i och hade koll på massa andra grejer (gas-, vattenledningar, el mm). Jag själv är övertygad om att den inte är bärande utifrån originalritningarna från Stockholm stads byggnadskontor. Men men, det är en fråga om ansvar, och det vill ju ingen ta.

  Förvaltaren bad mig ta in en extern konstruktör som kan intyga ej bärande vägg (väggutredning) och skapa intyg som styrelsen vill ha.

  Hittade liknande fråga här: https://www.byggahus.se/forum/threads/tips-pa-bra-hjaelp-vid-vaeggutredning-i-stockholm.420762/

  Men priset 5000 SEK för ett intyg, låter sjukt dyrt. Borde inte en snickare kunna komma dit, knacka och säga KBK!

  Har nån tips på nån billigare aktör i Stockholmsområdet eller annat jag kan få intyg på att väggen kan rivas?

  (Ja, jag blev lite snål nu då det är roligare att lägga pengar på hantverkare som bygger eller lagar, eller på fina el-verktyg :)
   
 2. K
  Medlem · stockholm · 4 424 inlägg

  Kane

  Medlem
  Nej, en vanlig snickare kan säkert killgissa men det räcker inte.
   
 3. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 27 875 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Ja, det finns ju en del olycksaliga fall i forumet där snickare har försökt sig på att dimensionera balkar efter att ha rivit bärande väggar. De har ingen utbildning i byggkonstruktion och t.ex. tolkning av armeringsritningar.

  Tar några timmar att undersöka ritningar, kanske nödvändigt med ett besök på plats också för att säkerställa att andra ändringar, som kan påverka, inte har gjorts under tiden.
   
 4. G
  Medlem · 17 inlägg

  Guzzen

  Medlem
  Bad om en offert under dagen från en jag googlade fram. Svaret löd: Skicka över ritningen så skriver jag ett intyg. Pris:5,5k
  Bra timlön på den

  så nej verkar inte behöva se och knacka på plats.
   
 5. D
  Byggveteran · Stockholm · 316 inlägg

  Daniel Barnaniel

  Byggveteran
  Arbetade några år med bl.a. sådana intyg, tar i genomsnitt låt säga en kvart. I princip uteslutande räcker ritningar som laddas ner på stadsbyggnadskontoret.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.