Byggahus.se

Internet på övervåning - vad behöver jag för grejer?

 1. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 1 855 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
  Skulle behöva hjälp med vad det är jag ska köpa för att få nät på ovanvåningen. Vi har just inrett den och dragit upp nätverkskabel från routern på bottenvåningen till tv-hörnan där uppe. Jag behöver splitta nätverkskabeln till appeltv och spelkonsolen men också fixa wifi pga det trådlösa på nedanvåningen har för svag täckning där uppe.

  För att splitta till tv och spelkonsol tänker jag att jag behöver en switch, stämmer det? Är det något fel att köpa billig? https://www.netonnet.se/art/dator-s...y1JwBTOjuhbrjSw4W-lDEUnYrWSoh9_IaAn3wEALw_wcB

  Men sen är det här med wifi. egentligen vill jag ju skapa bättre täckning för det från nedanvåningen så jag inte skapar två olika nätverk. Är det router eller accesspunkt? Kopplar jag den till switchen eller skulle jag behöva separat kabel till den från routern där nere? Routerna på nedanvåningen är en billig Telia sak som jag inte tror man kan göra så mkt inställningar utöver basic.
   
 2. ROSTIGASTE
  Medlem · 54 inlägg

  ROSTIGASTE

  Medlem
 3. R
  Medlem · 216 inlägg

  Runnis

  Medlem
  Börja med att byt ut Telias router till en värsting från t.ex. Asus. Jag känner ingen som är nöjd med Telias router. Vad jag vet så är det bara mina föräldrar som har kvar telias router till fibern. När ja kör Bredbandskollen hos dom får ja ut mellan 20-40Mbit till mobilen. Här hemma får ja 100Mbit MER än hos päronen alltså mellan 120-130Mbit från Asus routern. Köp gärna från Netonnet dom krånglar inte om du vill lämna tillbaka routern om du inte är nöjd.
   
 4. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 1 855 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
 5. M
  Medlem · Västra Götaland · 198 inlägg

  Max R70

  Medlem
  Den switchen blir bra och kör på t.ex denna https://www.kjell.com/se/produkter/...link-deco-m5-mesh-system-ac1300-3-pack-p61990 och skippa Teliaroutern om du vill ha något som är enkelt och funkar bra.
   
 6. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 1 855 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
 7. A
  Medlem · Västra Götaland · 2 381 inlägg

  Anders_Nilsson

  Medlem
  Säger som andra, köp ett meshsystem med 2-3 burkar, koppla inkommande från fiberomvandlaren till första meshburken och sedan kopplar du kabeln du drog till övervåningen mellan meshburken på nedervåningen och den på övervåningen. Det finns flera olika tillverkare av meshsystem, googla och läs in dig.

  Det finns de som inte gillar mesh och vill ha kablat med AP men det är överkurs för vanliga hemanvändare. Skall du arbeta eller spela onlinespel kanske det kommer i ett annat läge men då får du trådar separat till de stationerna.

  Edit: se till att meshburkarna har några RJ45-portsr på baksidan så du kan koppla med sladd också.
   
 8. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 10 866 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Det tycker jag nog @Runnis gjort. Byter du till en bättre router kanske du helt slipper accesspunkt på övervåningen och det vore väl bra, eller?
   
 9. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 1 855 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
  fast det gör jag inte för jag skrev att jag vill ha kabel till spelkonsolen och appeltv. Och tipset ”värsting från t.ex. Asus” är kanske inte så vägledande
   
 10. R
  Medlem · 216 inlägg

  Runnis

  Medlem
  Vi får se om du törs återkoppla vad som blev bästa lösningen.
  Jag har varit med ett tag och vet på ett ungefär hur det brukar vara. Till slut får man krypa till korset och köpa bra grejer.
  Tre grannar, fyra arbetskamrater, brorsan, föräldrar och svärföräldrar har haft pissigt wifi mm. Inget avhjälpas med dåliga produkter tyvärr.
  Samma frågor som din haglar det utav på diverse forum och fb grupper. Provade du sökfunktionen innan du ställde frågan? Nej jag tänkte väl det.
   
 11. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 1 855 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
  får fiber till våren så tills dess får jag köra router-meshpunkt samt kabel till swistch på ovanvåning för jag vill ha trådar till spelkonsol annars bra tips. Tack!
   
 12. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 10 866 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Men den delen är väl i princip redan löst? Kabel har du väl redan och flera switchförslag har du fått. Ett svar kan väl vara behjälpligt även om det bara behandlar delar av din fråga?
  Modeller ändras ju hela tiden så man kan lika gärna säga att ett specifikt "modellnummer" inte är till hjälp. Men OK, vill du klaga på de som försöker hjälpa dig är det naturligtvis din rätt. Förstår dock inte alls varför. :thinking:
   
 13. R
  Medlem · 216 inlägg

  Runnis

  Medlem
  Om du vill få specade produkter så kan du få det. Köp inte billigt för du ångrar dig. Jag har själv provat ett flertar routrar, switchar hubbar mm. genom åren. Började när jag gick på högstadiet med nätverk hemma och det är över 20 år sedan. Hade lixom ingen fet budget och föräldrarna va inte superintresserade.
   
 14. I
  Medlem · Bromma · 689 inlägg

  ikeo

  Medlem
  TP-link switchen är väl helt ok, jag gillar ju netgear bättre men bägge funkar ju lika bra i den prisklassen.
  teliaroutern är ju inte sådär jättebra men det är ju inga konsumentroutrar egentlien och har du desstuom telia och nån trippleplay lösning med ip tv så är det lagom pillrigt att ta bort telia routern med tanke på hur telia hanterar vlan etc.
  Men köper man en riktigt AP typ ubiquiti så ska det nog mycket till för att man inte ska få bra täckning i hela huset.
  Köp en riktig AP stäng av wifi i routern och fyll på med ett gäng vanliga switchar så borde du klara dig på det du har.
   
  • Laddar…
 15. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 1 855 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
  precis. Modeller förändrar hela tiden. Därför jag bad om hjälp. Och han svarade inte någonstans på min fråga. Känner man att det bästa man har att tipsa om är ”köp en värsting” så är det inte till så mkt hjälp. Vad ska jag lägga, 1000-2000-5000?
  Fan va trist stämning det var på delforum,
   
  • Laddar…
 16. JLyck
  Renoveringsnovis · Skåne · 1 353 inlägg

  JLyck

  Renoveringsnovis
  Jag har en sån router som du länkar. Den fungerar bra. Inga konstigheter, kommer dock snart byta till en som kan skicka ut POE. Men byta till en bättre router också, så kanske du slipper accesspunkter/meshpuckar. Annars testa med en accesspunkt från unifi och sätt den på ovanvåningens innertak. Har själv en Unifi AP AC Lite. Den räcker till hela huset på 140kvm (enplans). Kommer komplettera med 1 till för att även täcka hela trädgården.

  Har själv aldrig kört med mesh, blivit rekommenderad av bekanta som är mer insatta att jag skulle köra med unifis saker. Och jag är nöjd. Uppstarten kräver lite mer, finns dock mååååånga guider på nätet och det tar inte många minuter innan AP är igång och rullar. En annan fördel är POE, bara en kabel som ska kopplas in i accesspunkten, då den tar ström från nätverkskabeln.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.