Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Installerar FTX i 70-talsvilla

 1. U
  Medlem · 72 inlägg
  Vi ska snart ta leverans av ett FTX kit från Soliduct, så jag tänkte börja dokumentera vår installation här.

  Huset är en tegelvilla från 1970, betongbjälklag, 111kvm + 111kvm källare, självdragsventilation och luft-vatten värmepump, på Gotland. Det är vårt första hus. Vi köpte från ett dödsbo och flyttade in förra hösten. Insåg snabbt att förstaplan helt saknade friskluftsventiler. I praktiken ventilerar vi "övervåningen" med friskluft från källartrappan och det når inga sovrum. Lukt från matlagning, även med spisfläkten igång, hänger kvar 8-10 timmar. :D

  Istället för att göra hål i ytterväggarna och dra in buller och skit från gatan, så väljer vi att göra en modern ventilationslösning med värmeåtervinning. Så här ser ritningen ut just nu:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ftx-ritning.png

  Placeringen av aggregatet nära sovrummen är inte optimal men vi vill ha friskluftsintaget på norrsidan för svalka på sommaren. Jag tror och hoppas att en vibrationsdämpande platform + lösullen innebär att vi slipper höra själva aggregatet.

  På tall om lösull! Utöver ventilationen så tänkte vi passa på att tilläggsisolera vinden och göra lite el- och installationsjobb när vi ändå håller på där uppe. Det här är planen för sommarlovet:

  - riva golvet som ligger där uppe idag
  - suga ut allt kutterspån
  - dra fram takdosor i alla rum där det saknas (här är mest lamputtag i ytterväggarna)
  - bygga boxar för takhögtalare i vardagsrummet (Atmos)
  - (förhoppningsvis: lägga rör / fiska nätverkskablar, om vi kommer åt innerväggarna uppifrån)
  - bytta till isolerad vindslucka med trappa
  - bättra på ångspärren
  - bygga ny, högre, landgång
  - bygga plattform för FTX-aggregatet
  - ta bort alla gamla självdragskanaler samt dra om imkanalen så den går ut via murstocken
  - dra nya ventilationsrören
  - sprutisolera med glasull

  Igår påbörjade jag arbetet med att öppna upp för sugbilen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2022-04-30 15.21.55.jpg


  Med tanke på virkespriserna så försöker jag rädda brädorna för att återanvända dem till nya landgången sen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2022-04-30 18.18.24.jpg


  Det tar lite tid, men jag fick gjort ~halva utrymmet igår kväll. Ska försöka ta resten idag.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2022-04-30 18.48.jpg
   
  Redigerat 17 maj 18:38
 2. G
  Medlem · 138 inlägg

  Greger_08

  Medlem
  Kul sitter själv och funderar på om man ska installera FTX.
   
 3. F
  Medlem · Sisaket · 210 inlägg

  Fakathong

  Medlem
  Är det bara sågspån som isolering i ett hus från 1970?
   
  • Laddar…
 4. P
  Medlem · 1 inlägg

  penpont

  Medlem
  spännande, är själv gotlänning med ett 70-tals hus som jag köpte förra sommaren. Har även dessa funderingar på att skaffa FTX :) Blir att följa..
   
  • Laddar…
 5. G
  Medlem · Skogstorp · 4 inlägg

  gabrielrosen

  Medlem
  Härligt!! Jag har själv precis installerat FTX i mitt 70-tals hus med källare. Riktigt kul faktiskt och med bra resultat hittills, man känner skillnad direkt när man haft självdrag innan.
   
 6. T
  Medlem · 64 inlägg
  Hej. Vad går det hela på, bortsett från arbetskraften?
   
 7. L
  Medlem · 2 inlägg

  Loui18

  Medlem
  Följer med spänning då vi själva fått rekommendationen att installera FTX. Dock har tidigare ägaren redan förberett med rör från vinden ut i huset men ändå har vi fått pris på 120.000 kr vilket känns dyrt!? Vad har ni andra fått för offerter eller betalat?

  Vänligen,
  Christoffer
   
  • Laddar…
 8. G
  Medlem · Skogstorp · 4 inlägg

  gabrielrosen

  Medlem
  Jag gjorde allting själv med en vän och jag snålade inte på något. Köpte ett Acetec A200S aggregat för 27000kr sen allt annat material landade på ca 22000kr med många ljuddämpare osv. Alla rör på vinden isolerade vi med 100mm isolering och det kostade ca 8000kr. Vårat hus är på ca 200kvm (enplans med källare). Ventilationsritningar, bygganmälan till kommunen och OVK betalade jag ca 8000kr för. Vi är helnöjda, stor skillnad på luftkvaliteten inomhus.
   
 9. U
  Medlem · 72 inlägg
  Planering + konstruktionsritning + aggregat (Heru 160 EC) och installationskit går på 65 400kr hos Soliduct. De erbjuder i princip ett fast takpris.

  Vi lägger också några tusen extra för att få med ny imkanal, lite isoleringsstrumpor och sådär. (jag vet inte ännu hur djupt jag kan lägga rören i lösullen, så en strumpisolering känns som en bra helgardering).

  Kostnader för att suga ur spån och blåsa in ny isolering räknar jag separat. :)
   
 10. Q
  Medlem · 120 inlägg

  qvrk

  Medlem
  Intresserad av suga spån + ny isolering biten, vad går det loss på? Både offert och faktisk kostnad sen vore uppskattat :)
   
 11. P
  Medlem · 45 inlägg

  Per Mattsson

  Medlem
  Hej har gjort en liknande resa för drygt 15 år sen , installerade en HERU 75 i ett 70 tals hus ….aggregatet satte jag mitt på vinden ovanför ett sovrum…ångrar i efterhand att jag inte satte det ovanför köket eller ännu bättre i källaren, det blev ett stomljud i takstolarna , jag försökte få bort det först med tjock gummiduk , men det hjälpte inte mycket , sedan lade jag en markskiva (frigolit) och det blev lite bättre, monterade även på ljuddämpare på kanalen och tänkte sätta en bit slang till aggregatet för att få bort ljudet i kanalen. Men det störde mindre . Nästa misstag jag gjorde var att kanalen längst bort var även norra hörnet och det blir väldigt kallt i det rummet på vintern (bor i norra Dalarna) så jag borde monterat en eftervärmare till eller dragit kanalerna annorlunda. Tanken var också att jag skulle dra ner och dra intaget en bit i marken för att få förvärme på vintern och kyla på sommaren men det blev för mycket jobb . Men hur som helst blev klimatet i huset mycket bättre efter installationen …förutom i norra rummet då men elementet i det rummet skall dimensioneras om alternativt ändra flödet (enrörsystem)
   
 12. U
  Medlem · 72 inlägg
  ~22-27 kubik spån, uppskattad kostnad 17 000kr. Måste köras till Roma för att deponera så beroende på hur väl spånen komprimerar i sugbilen så kan det bli många och långa körningar innan allt kommit iväg. (jag jade ju helst donerat till fjärrvärmeverket en kilometer bort, men de vill inte ha det.)

  500mm lösull + isolerskivor mot luftspalten, 36 400kr (offert).


  Uppdatering 220616: spånsugningen gick på 22 108kr totalt.
  • Sugbil, 8 timmar, 8000kr
  • Manstimmar, 16 timmar, 5600kr
  • Tippavgifter, 3.72 ton, 5766kr
  • Moms: 4841kr
  • ROT-avdrag: 2100kr
  Det blev alltså 30% dyrare att tömma vinden än planerat. GISABs tidsuppskattningen var 100% korrekt, men jag hade missat att tippavgifterna inte var inräknade i kostnadsuppskattningen de gav mig (och definitivt inte hur dyrt det är att tippa brännsbart!).

  Tråkiga pengar, men å andra sidan så gjorde de ett bra jobb och jag hade nog aldrig blivit klar om jag försökt att tömma själv.
   
  Redigerat 16 jun 16:23
 13. Wigert
  Medlem · Stockholm · 780 inlägg

  Wigert

  Medlem
  Vilket roligt projekt du har framför dig! Jag satte in FTX i vårt 40-talshus och njuter av bra luft året runt. Värt varenda krona.

  Jag har aggregatet (Systemair VSR 300) i en "gunga" som är hängande i takstolarna. Aggregatet står sedan på gummifötter. Men trots att det är rakt ovanför sovrummet är aggregatet är inte hörbart från sovrummet. Det enda som inte blev bra var att jag hade dragit frånluftskanaler för 15 år sedan (och haft vägg-/fönstrventiler) och då var några kanaler lite snåla (100 mm) i dimensionen vilket ger lite susande i donen. Med 125 funkar det bättre även om jag borde haft 160 mm för ljudlös luft.

  Du har redan insett att det är fint att passa på med installationer när man ändå har fri tillgång till vinden. Gott om kabel för nätverk och jag hoppas du kan komma ner med dem på en bra plats för mediecentralen.

  Jag blåste in ekofiber några år innan installationen av FTX så det blev isolering av rören, vilket både blev krångligt och dyrt. Men kan rekommendera ekofiber (cellulosa) i stället för glasull eftersom den tar upp och avger fukt naturligt. Glasullen hjälper inte till med det.

  Lycka till och håll oss uppdaterade :)
   
 14. T
  Medlem · 108 inlägg
  Glöm inte att förbereda för nätverk i innertak. Trådbundna accesspunkter (t.ex. Unifi) är ett jättesmidigt sätt att få bra internet i hela huset.
   
 15. M
  Medlem · 63 inlägg

  Monteras

  Medlem
  Härligt
  Följer med intresse och har gjort utrymme för ev. framtida installation i 70-talshus....☝
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.