Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Installera vattenburen golvvärme i befintligt hus och utbyggnad

 1. craftsboy
  Medlem · Oskarshamn · 77 inlägg

  craftsboy

  Medlem
  (Fritids)Huset som idag är cirka 40 kvm ska få en tillbyggnad på cirka 75 kvm dvs en kraftigt utbyggnad och samtidigt byta uppvärmningssystem från direktverkande till vattenburen golvvärme.

  Befintligt golv är väldigt kallt, dvs dåligt isolerat och huset är byggt på 1940 och sedan lite moderniserat för 12 år sedan. Nya delen har samma byggnadskrav som ett nybygge.

  Vilken teknik ska man använda i detta om man vill att alla golv ska få samma höjd och kan man ha 2 centraler då bygget är tänkt att ske i 2 etapper. Först nybygget så mycket att man kan flytta in där och sedan modernisera äldre delen.

  Min ide är sandwichpaneler som har god isoleringsförmåga och sedan gjuta in rören. Men tillverkare rekommenderar minst 50 mm och jag vill gärna hålla hela "paketet" dvs sandwichpaneler och golvvärme plus gjutning på 50 mm.

  Om inte hur löser man det annars?

  Förslaget är då att ha en större central i nybyggnadsdelen i rummet bakom köket och en mindre central i befintlig toalett som då förser toaletten och sovrummen med värme.

  Bild på planlösningen.
   
 2. surris
  Byggveteran · Sverige · 1 043 inlägg

  surris

  Byggveteran
  Kan du inte isolera befintligt bjälklag? Och sen köra spårade golvspånskivor med plåtar. Tillbyggnaden kan du anpassa efter vad golvhöjden blir i den befintliga byggnaden.

  Det går väl köra med två centraler, men ser inte varför det inte skulle funka med bara en.
   
 3. craftsboy
  Medlem · Oskarshamn · 77 inlägg

  craftsboy

  Medlem
  Vi vill gärna bo i huset under tiden vi håller på. Det ställer till det en aning.
   
 4. surris
  Byggveteran · Sverige · 1 043 inlägg

  surris

  Byggveteran
  Kan du utveckla svaret?
   
 5. craftsboy
  Medlem · Oskarshamn · 77 inlägg

  craftsboy

  Medlem
  Det är idag ett befintligt hus om än litet. Tanken är att bo kvar i det då utbyggnaden blir som ett skal kan man säga. Bygga klart den nya delen, flytta dit och göra klart den befintliga. Framgår av bilden vilket som är vilket.
   
 6. surris
  Byggveteran · Sverige · 1 043 inlägg

  surris

  Byggveteran
  Okej, men förstår inte vad som inte går med det tidiagre inlägget jag skrev. Är det att det inte funkar med en central? Två centraler funkar så kör med det om det känns lättare.
   
 7. craftsboy
  Medlem · Oskarshamn · 77 inlägg

  craftsboy

  Medlem
  Problemet som kanske inte är ett problem, är att tanken är att lägga golvrören vid två olika tillfällen med flera månader emellan och hur göra då?
   
 8. surris
  Byggveteran · Sverige · 1 043 inlägg

  surris

  Byggveteran
  Någon med bättre kunskap om just det ämnet får gärna yttra sig med. Antingen drar du en tillopp och retur sekundärkrets till ett fördelarskåp som du placerar så du har åtkomst till att koppla på slingor när du börjar renovera den befintliga byggnaden. Placera centralen så du kommer åt att koppla på slingor både i tillbyggnaden och i den befintliga byggnaden. Eller lämna endel i tillbyggnaden ej färdigställd så du kan dra slingor där till den befintliga byggnaden.
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · 9 750 inlägg
  Tänk till lite, det behövs en plats/rum att ha en VP i ., på ritningen finns igen plats avsatt för det. Man brukar säga, kyrkan ska stå mitt i byn, då går det att få ihop alla delar bra.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.