Installera solceller, menlöst i ett modernt bygge?

5k läst  35 svar

Sida 2 av 3
 1. T
  Medlem · Nivå 14
  Det är väl bara första året, eller?
   
 2. H
  Medlem Nivå 8
  Ja, sedan bytte jag elbolag 1år, sen Vattenfall igen..
   
 3. S
  Medlem Nivå 5
  Bra att få 1kr av Vattenfall då det bara ska gälla de som köpt utrustning via dem (fast de kanske inte har koll som många andra företag?).
  Att förlänga (utan krav på byte) 40öre + spotpris som gäller alla går bra.
   
 4. M
  Medlem · Nivå 9
  Med 15k förbrukning så kan du helt lugnt byta till 16A. Byt själv säkringar och testa om du är osäker, jag är helt säker att det håller om du inte har riktigt snedfördelad förbrukning på faserna. Spisen och värmepumpen belastar ju flera faser så det är nog helt lugnt.
   
  magnetens gillar
 5. D
  Medlem · Nivå 14
  Man kan nog inte räkna med att få mer än ytterst marginellt över spotpris på lite sikt.
   
 6. H
  Medlem Nivå 8
  Gäller alla nya kunder, behöver ej ha vattenfall som nätägare, får man spotpris plus 60öre av staten så är det ändå helt ok, eftersom skatten vart bortplockad
   
 7. V
  Medlem Nivå 8
  Tack för handfasta tips! Får man fråga vad du köpte grejerna från och vad för grejer du köpte? Vad hamnade du på för totalpris?

  Har googlat lite på installation och det verkar ju inte något vidare svårt om man är hyfsat händig - givetvis får ju inkopplingen av sladdar osv göras av behörig, men själva paneluppsättningen känns ju som man klarar av själv om man lyckats bygga en altan. :)

  Vol
   
 8. T
  Medlem · Nivå 14
  I min installation (nyckefärdig) var arbetskostnaden bara 25-30% av totalkostnad. Och då slapp jag hyra ställning, bygga ställning, klättra i livsfarliga höjder mm. Jag tyckte det var värt det. Men svårt är det ju inte att installera.
   
  Volatyle gillar
 9. V
  Medlem Nivå 8
  Köpte du också panelerna utomlands? Vad slutade notan på och hur stor anläggning blev det?
   
 10. V
  Medlem Nivå 8
  Hur lång är förresten installationstiden för de som kan? Är detta något som 2 gubbar gör på en dag?
   
 11. H
  Medlem Nivå 8
  Tycker det låter dyrt med 30% i arbetskostnad, vår anläggning inkl bidrag kostade 44’, för 8.7kw, gjorde precis allt själv, sätta upp det på taket klarar alla, annars ska man inte bo i hus, lättare än Lego,

  Köpte panelerna från Tjeckien, Evpower heter de, mycket seriöst företag.

  Jag satt upp allt på en dag, borrade hål i ramen på varje panel, och hakade en krok i dem och drog upp dem på stegen med ett rep.
   
 12. V
  Medlem Nivå 8
  För en som är amatör, förutom paneler - vad exakt är det man behöver? Kikade på evpower men där säljs ju panelerna separat, får inte riktigt grepp om vilka övriga delar man behöver (så som montageramar/rännor, krokar till att fästa under takpannor - eldragning och övriga elprylar som behövs inomhus sedan). Dom har inga "färdiga" paket på evpower där allt som behövs är inkluderat?

  Vol
   
 13. T
  Medlem · Nivå 14
  Att bo i hus utan att klättra på taket funkar utomordentligt bra. Jag har utbildning för arbete på hög höjd men överlåter det gärna till andra. Jag är höjdrädd redan på dörrmattan.
  Skönt för dig att du kom så billigt undan.
  Vad hade du för säkerhetsanordning däruppe?
   
 14. T
  Medlem · Nivå 14
  Paneler, fästkrokar som sticker under takpannorna, tvärgående aluminiumbalkar, skruv mm. Allt bör vara dimensionerat för vind och snö.
  El: , DC-kablar, kontakter till panelerna, eventuell optimizer för att motverka skuggeffekter, DC-brytare på dc-sidan, växelriktare, arbetsbrytare mellan växelriktare och elcentralen, extra trefas-grupp i elcentralen, extra brytare i mätarskåpet, samt en massa lagstadgade märkskyltar.
   
 15. G
  Medlem Nivå 4
  Kan vara lite lägre tröskel att köpa ett färdigt paket från någon svensk firma som t.ex. http://www.rofoto.se/solceller--solpaneler-c-667-1.aspx
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: