Byggahus.se

Installera paxfläkt i badrum med självdrag

 1. R
  Medlem · Östergötland · 55 inlägg

  RPM2006

  Medlem
  Hej.

  Vi har ett stenhus byggt 1956. Det bygger på självdrag där vedpannan är utbytt mot en luft/vatten sedan 2019. Vi flyttade in sensommaren 2022.

  Upplevde i somras när vi flyttade in att fukten efter dusch låg kvar väldigt länge. Nu såhär års märker jag inte att det ligger kvar så länge.

  I taket sitter det ett fyrkantigt galler som är kopplat med rör in uppe på vinden in i skorstenen där det löper flera kanaler.

  Tanken är att sätta in en Pax fläkt. Ska vi borra ett nytt hål i vägg och installera en där eller ska vi montera in en på befintlig kanal? Lite osäker på tillgången på el på vinden, så det får ju kollas så klart.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2023-01-24 09_01_20-001 - A 158643 1 SIT FAS SEKT PL - Windows fotovisare.png  https://www.clasohlson.com/se/Pax-Passad-30-badrumsfläkt-för-vägg-eller-tak/p/36-4493
  https://www.clasohlson.com/se/Täckplatta-till-Pax-Passad-Calima/p/36-6669
   
 2. Tomtom79
  Medlem · Skåne · 1 783 inlägg
  Ja, saken är ju den att på vintern är det temperaturskillnad mellan ute och inne och därför stiger den varma luften i skorstenen och ut. Då får du ett flöde som torkar upp badrummet. Plus att luftfuktigheten inomhus normalt är lägre inomhus på vintern.

  På sommaren är det lika varmt, eller varmare, ute och då blir det inget flöde.

  Man vill ju se till att det blir tätt dock så att man inte blåser luften dit den inte ska vara, in i bjälklag osv. Röret på vinden måste vara tätt alltså. Annars är det risk att du blåser fuktig luft rakt in på vinden. I såna fall är det säkrare att ha en fläkt på skorstenen som suger ut luften, om det då är otätt betyder det bara att den suger ut lite luft från vinden också.

  Sen är ju pax-fläktar inte världens starkaste fläktar så om det är långt och trångt i kanalerna efter den så blir det inte mkt flöde ändå och en större fläkt kan behövas. De är ju mest gjorda för att blåsa nån halvmeter/meter ut genom väggen.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.