Byggahus.se

Installation av tvättmaskin, vad gäller?

 1. N
  Medlem · Kronobergs län · 48 inlägg

  nicgu

  Medlem
  Är nu tvungen att skaffa en ny tvättmaskin eftersom den gamla brakade ihop fullständigt igår. Den gamla maskinen har en fast el-installation men jag har tänkt skaffa mig en ny maskin med stickpropp eftersom tvättstugan har ett befintligt jordat uttag som torkskåpet använder sig av. Men jag har lite funderingar kring detta med tanke på försäkringar etc:

  1) Är det lagligt att installera en stickproppsförsedd tvättmaskin i ett befintligt jordat uttag utan jordfelsbrytare (huset är byggt -76)?

  2) Får man använda sig av en grenkontakt i det befintliga jordade uttaget för att koppla in både tvättmaskinen och torkskåpet?

  Tanken är att det skall vara en temporär lösning tills vi skall renovera huset om ett eller två år. Så, är ovan nämnda lagligt eller inte?
   
 2. D
  Medlem · Västra Götaland · 1 502 inlägg

  Danne031

  Medlem
  Varför inte koppla in nya maskinen där den gamla satt?
  För ett torkskåp drar ju ofta 2kw eller mer, aldrig i livet du kan köra en annan maskin på det uttaget..
   
 3. E
  Medlem · 4 195 inlägg
  ska försäkringen hjälpa när någon dör???
   
 4. platon1980
  Medlem · Östergötland · 564 inlägg

  platon1980

  Medlem
  Dör man om man kopplar in en tvättmaskin i ett vägguttag utan jordfelsbrytare? Det var mer än jag visste.
   
  • Laddar…
 5. P
  Medlem · Stockholm · 2 203 inlägg

  PST

  Medlem
   
 6. E
  Medlem · 4 195 inlägg

  ???

  skrev jag det???

  Det är ett djävla tjat om försäkringar hit och dit.

  Ingen verkar tänka på personskador... :mad::mad::mad:
   
 7. N
  Medlem · Kronobergs län · 48 inlägg

  nicgu

  Medlem
  Att koppla in den där den gamla satt blir lite svårt eftersom den gamla har en fast elinstallation som jag inte är behörig att installera till, eller vad menar du? :) Därav mina "konstiga" frågor angående försäkringar etc vid användning av maskin med stickpropp utan jordfelsbrytare som ju ofta finns installerat i nyare hus.

  Visst är jag medveten om att torkskåp och tvättmaskin knappast kan köras samtidigt (tanken är att det skall vara en temporär lösning). Min fråga gällde om man får lov att använda sig av grenkontakter mm i utrymmen, typ tvättstuga, och vad försäkringsbolag eventuellt säger om det. Uttaget sitter ju högt och en eventuell inkoppling av tvättmaskin dras upp dit.

  Tanken var att jag skulle få lite kompletterande svar till denna info från Elsäkerhetsverket. :)

  http://www.elsakerhetsverket.se/allmanhet/vanligafragor/vanligaallmantomel/minnyatvattmaskinharenstickproppmendetfinnsingetuttagforstickproppardarmingamlatvattmaskinstodhurgorman.5.60a759a611147b1cd6180004799.html
   
 8. N
  Medlem · Kronobergs län · 48 inlägg

  nicgu

  Medlem
  Hmmm, finns det inte en koppling mellan hur försäkringar gäller och personskador? ;) Jag menar, om det är mindre farligt så finns väl inga regler för utförandet av installationen heller?
   
  Redigerat 16 okt 2008 23:50
 9. H
  Moderator · Stockholm · 48 397 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Tyvärr är det lite tråkig stil i den här tråden.

  Som svar på frågan (vilket du redan fått) Ja du får koppla in en TM i ett befintligt uttag även om uttaget inte är skydddat av jfb.

  Ja du får använda en grenkontakt.

  Brasklappen är att detta förutsätter att väggutaget är korekt installerat. Ex. så får man under inga omständigheter ha ett vägguttag iett våtrum utan JFB (och det har man aldrig fått, före jfbn så var totalt förbud). En tvättstuga räknas normalt som ett torrt utrymme så uttaget är troligen korrekt. Men regelmässigt så är det alltså inte det du kopplar in i uttaget som är problemet, utan om ett uttag överhuvudtaget får finnas där. Ingeting i din fråga indikerar att det skulle vara fel på uttagsplaceringen.

  Sunt förnuft säger dock att du bör hålla grendosan borta från golvet, för så himla torrt är dfet inte alltid i en tvättstuga.
   
 10. N
  Medlem · Kronobergs län · 48 inlägg

  nicgu

  Medlem
  Ja jag håller med om att det blev lite tradigt i tråden. Svaren som du nu ger mig var exakt vad jag ville veta, ett förtydligande i en sak som man givetvis ofta har sunt förnuft till att förstå själv.

  TACK!
   
 11. A
  Husägare · Kalmar Län · 18 326 inlägg

  AndersSPremiumikon: Trä

  Husägare
  Sätt en utanpåliggande dosa vid den gamla fasta installationen och anslut sedan ett jordat uttag till den. Alternativt om det går sätt ett jordat uttag direkt där den fasta installationen finns idag. (förutsätter att den finns nolla och jord i den fasta kopplingspunkten)
  Måste vara bättre än en skarvdosa i en tvättstuga där du trots allt har vatten. Och, ja jag vet detta med behörighet, du får själva avgöra om du har tillräcklig kunskap men kopplingsdosan är verkligen en dålig lösning och ibland måste "praktik gå före teori och regelverk".
   
 12. H
  Medlem · Västragötaland · 870 inlägg

  Havsutsikt

  Medlem
  Har praktiserat det du beskriver med grenkontakt och tvättmaskiner, funkar i början bra, men kontakten brann upp efter en tid. Var noga med att du har en grenkontakt som är dimensionerad för lite mer ström än en läslampa. Kan nog funka med grenutag typ groda som används ute och på byggen.
   
 13. M
  Medlem · 1 613 inlägg
  Läs manualen till tvättmaskinen. I dom allra flesta så står det att dom EJ får anslutas via grenkontakt eller förlängningskabel. Jag vet inte om det är olagligt att bryta mot monteringsanvisningen i detta fall (det är ju det vad gäller brytare till paxfläkt verkar forumet ha kommit fram till iaf...). Dock är det olämpligt och opraktiskt.

  Fixa en elektriker som byter ut den gamla dosan till ett uttag och installerar jfb vid dosan eller på hela centralen. Alternativt klipp stickproppen och gör en fast installation med brytare om det är möjligt.
   
 14. M
  Medlem · Stockholm · 53 inlägg

  micce

  Medlem
  Hm, kom att tänka på ett uttag hos min mor: i badrummet funns ett torkskåp i en nisch med en täckande plåt ovanför. Där bakom högt upp sitter ett uttag. Ingen jfb, byggt -73.

  Är det en otillåten installation?
   
 15. M
  Medlem · 1 613 inlägg
  Nej, det blev lag på jfb på uttag nån gång på 90-talet. Har sett en liten toalett med ett uttag inbyggt i strömbrytaren som sitter 40 cm från handfatet
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.