Byggahus.se

Inskränkt byggrätt pga plankarta

 1. emwlinh
  Medlem · 5 inlägg

  emwlinh

  Medlem
  Jag vill bygga ut vårt hus men har stött på patrull.
  Stämde träff med bygglovshandläggaren för att diskutera runt en idéskiss.

  Stadsplanen är från 1942 och mitt kvarter är utritat som 4 tomter. Se bild nedan, inringat rött område. Planbeskrivningen medger en byggrätt på 25% av tomtstorleken. Som syns så är en del av tomten byggbar medan resten är prickmark som ej får bebyggas. Ändtomternas byggbara del på plankartan är lite drygt 25% medan mittomternas är större.

  Tomt.PNG

  1962 gjordes en tomtindelning och då klämdes 5 tomter in på detta område. Inga plankartor uppdaterades. Jag bor på den tomt som hamnade längst ned. Tomtstorleken blev 1139m2 som ger en byggrätt på 285m2.
  Problemet som nu uppstår då 5 tomter klämdes in är att den byggbara delen på min tomt sjönk från 25% till 17%. (Om man lägger min tomt över plankartan)

  Tomt1.png
  Jag har på ett ungefär ritat in min tomtgräns med rött och huset i blått. (Zooma in) Av diverse skäl så är den enda möjligheten att bygga ut nedåt (oranga streck, zooma in) Jag inkräktar då ganska snabbt på prickmark.

  Någon som har erfarenhet av att plankartan och planbeskrivningen skiljer sig så mycket åt?
  Jag blev av med lite drygt 100m2 byggbar mark som jag hade behövt.
  Nu är rekommendationen att söka bygglov så får nämnden avgöra.

  Tips?
   
 2. M
  Medlem · 2 562 inlägg
  Jag kan försöka ge dig tips, men behöver lite mer info för att kunna ge dig ett vettigt svar.
  Hur stor är ditt hus idag? Hur mycket planerar du bygga till? Kommer fastighetens totala byggrätt (nuvarande huvudbyggnad och komplementbyggnader) att överstigas eller håller du dig inom de tillåtna 285 kvm? Har du räknat ut hur stor del av tillbyggnaden som kommer att ligga på prickade marken (i kvm och procent). Hur stora är husen på de andra byggnaderna i området? Vet du om någon av de fastigheterna har fått genom en avvikelse i bygglovet?

  Den bild du lagt ut innehåller ingen skala så det är svårt att få fram ovanstående.
   
 3. emwlinh
  Medlem · 5 inlägg

  emwlinh

  Medlem
  Hej. Nuvarande hus har en byggarea på ca 120m2. Vi vill bygga ut ca 35-40m2. Ca 15m2 av utbygget kommer vara under befintlig övervåning varvid den nya byggytan blir ca 140-145m2. Så i praktiken tillför vi 20-25m2 ny byggyta. Av den skulle jag gissa att 15-20m2 hamnar på prickat.
  Jag har ännu inte fått svar av kommunen var de anser den prickade marken börjar. Ska få svar imorgon.
   
 4. backstad
  Husägare · Stockholms län · 159 inlägg

  backstad

  Husägare
  Du får ju bygga Attefallstillbyggnad (15 kvm) på prickmark (så länge du håller dig 4,5 meter från tomtgränsen).
  Jag fick in en sådan i mitt bygglov för en till/ombyggnad i Stockholm för ca 3 år sedan.

  Kan vara en väg framåt om byggnadsnämnden krånglar.
   
 5. emwlinh
  Medlem · 5 inlägg

  emwlinh

  Medlem
  Ja i yttersta nödfall för då måste jag bygga etapp 1 först och få den godkänd för inflyttnad. Sedan riva gaveln och bygga till enligt attefall. Jobbigt då jag ska ha gjuten platta. Tyvärr får de inte vara pragmatiska och göra båda stegen på en gång.
   
 6. backstad
  Husägare · Stockholms län · 159 inlägg

  backstad

  Husägare
  Därom tvistar de lärde (eller i alla fall bygglovshandläggarna). I mitt fall fick jag bygglov (för de delar som ingick i bygglovet) och startbesked (för Attefallstillbyggnaden) i samma beslut. Det var en förutsättning i vårt fall, då det i princip varit omöjligt att få till samma slutresultat om man skulle byggt i två etapper.

  Så det har gjorts, men möjligen har det kommit riktlinjer som gör det svårare att få till nu?
   
 7. emwlinh
  Medlem · 5 inlägg

  emwlinh

  Medlem
  Tack för tipset. Kan ha med mig det i diskussionerna med bygglovsarkitekten. Fick den mindre smidiga lösningen som förslag förra gången.
   
  • Laddar…
 8. emwlinh
  Medlem · 5 inlägg

  emwlinh

  Medlem
  De övriga husen är runt 100m2. Ett hus har byggt uterum 20m2 och ett annat har fått bygglov för ett runt 35m2. Bägge dessa ligger på byggbar mark. Den som finns mellan befintliga hus.
   
 9. M
  Medlem · 2 562 inlägg
  Som backstad beskriver har vissa kommuner ”slirat” lite på bestämmelserna kring slutbesked för bygglovet för att underlätta i liknande ärende som TS. Sen är det inte med lagen överensstämmande, och i och med den dom jag bifogar har nämnderna blivit mindre ”frikostiga” och pragmatiska med såna lösningar.

  Vägledande domslut;

  https://www.domstol.se/mark--och-mi...ch-miljooverdomstolens-avgoranden/2019/65145/
   
  Redigerat 2 okt 2020 00:01
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.