Byggahus.se

Innertak-typ råspont

 1. M
  Medlem · 638 inlägg

  Någon som är bra på innertak? Vill ha typ råspont-tror jag! Vill veta vad lagom bredd och tjocklek på plankorna är om man vill ha så att de bågnar rejält. Vill inte att det ska se så perfekt ut, hur gör man? Hur ska ytan vara om man villl ha "rå" look. Finslipad? Vilken färg? Linolja? Jag vill ha laserat i matt vitt. Mellan plankorna ska det glipa ojämnt, (se svart ut mellan) det får inte se ut som panel! :-/

  Kom med tips och idéer!

  Matilda :)
   
 2. lastkaj
  Medlem · 1 395 inlägg

  lastkaj

  Medlem

  Re: Innertak-typ råspont

  Vi har satt vanlig råspont i innertaket, dock en aning bredare en standard som vi hittade på en brädgård. Jag valde endast ut "fina" brädor på brädgården då råspont kan vara riktigt dåliga ibland. Råsponten spikade jag fast med en dyckert pistol, där spikarna är så fina att de inte syns. Därefter lackade jag alla kvistar med shellack, grundmålade med roller o målade därefter med vit takfärg.

  Intrycket blev ett vitt, ljust levande tak med ett par glipor lite här o där. Gliporna förändras också en aning har jag märkt, inga stora nyanser men ändå. Eftersom jag rollade taket så är det ingen färg i gliporna. Vi är grymt nöjda med detta lite ruffiga utseende i kontrast till de andra moderna sakerna såsom inbyggda takhögtalare.

  Jag var inne på att endast lasera taket vitt, men min fru var så störtsäker på att hon ville ha det vitmålat så det blev så. Det är jag glad för nu. :)
   
 3. pappskallen
  Medlem · 2 286 inlägg

  pappskallen

  Medlem

  Re: Innertak-typ råspont

  ett alternativ som kan vara snyggt är att häfta fast ett svart tyg i taket och sedan sätta vanliga finsågade 22x90 alt. 22x120 om man så vill, med en liten glipa emellan.

  för att slippa lite av problemet att dom bågnar bör man kunna dra några spår med cirkelsågen på baksidan.
   
 4. M
  Medlem · 638 inlägg

  Re: Innertak-typ råspont

  Tack för Era tips och svar! :)
   
 5. M
  Medlem · 694 inlägg

  Mjölnaren

  Medlem

  Re: Innertak-typ råspont

  Fixade via snickeri "egen" råspont av vanlig råplan. Tre bredder 145, 170 & 195 mm. Blandade friskt med bredderna vid monteringen med gott resultat.
  Här finns några bilder http://www.krobykvarn.se/dagbok/2005/05sept.htm
   
 6. M
  Medlem · 638 inlägg

  Re: Innertak-typ råspont

  Tack! Jag vill nog också ha vitt. Då ser man kontrasten till det svarta i gliporna bättre.
  Någon som vet vad man använder för färger? För de olika resultaten...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.