Byggahus.se

Inkommande vatten i Värmesystem

 1. K
  Medlem Nivå 1
  Behöver hjälp med var invatten för påfyllning ska komma in i värmesystemet:
  Har en Focus Ackumulator tank 700 liter. Med solslinga och 2 separata varmvattenslingor samt 2 elpatroner. Följande inkopplingsmöjligheter finns på sidan av tanken (uppifrån och ned):
  Stigare till pannan R25 inv
  Termostatanslutning R20 inv
  Stigare till radiator/golvvärme R25 inv
  Termostatanslutning R20 inv
  Retur från radiator/golvvärme R25 inv
  Retur från pannan R25 inv
  Avtappningsanslutning R20 inv

  Dessutom finns på tankens ovansida:
  Expansionsanslutning R25

  Har 2 elpatroner monterade i tanken, solvärmeslingan kommer ännu inte att användas och någon panna finns inte. Har därför tänkt att plugga stigare/retur från pannan samt termostatanslutning (eftersom det finns separat termostat i elpatronerna).

  Avtappning av systemet är ju självklart men var fyller man på vatten? Ska det ske via expansionsanslutningen/golvvärmen eller på annat sätt?
   
 2. B
  Medlem Nivå 9
  Det spelar inte så stor roll var det är bara att det inte finns någon möjlighet att blockera för övertrycksventilen (med ex kulventil eller för trånga rör).
   
 3. C
  Anonym
  Det kan vara bra att ha en möjlighet att fylla med max flöde (inte bara en strypt påfyllningsventil), men du har kanske en avtappning på tanken du kan sätta en trädgårdsslang på iofs.
   
 4. K
  Medlem Nivå 1

  Tack

  Tack så mycket för svar. Det innebär alltså att det eg. inte spelar så stor roll var vattnet kommer in. Då lutar det väl åt att ta in det vi exp-ingången på ovansidan av tanken.
   
 5. R
  Medlem Nivå 6
  Om du ska ha öppet system så kommer kanske din rörmokare att vilja dra ett utluftningsrör upp ovanför expansionskärlet som i sig är bottenanslutet

  Då kan det vara oklokt att köra på med kranvattentryck där som kan gå upp till kärlet och spola i den vägen, iofs gör det nog inget direkt annat än att delar av vattnet kommer att komma via skvallerrör ned i golvbrunnet samt att ett ev skikt av paraffinolja i kärlet kan ev. spolas ur

  Men det gäller bara om du ska öppet system och din rörmokare är 100% seriös och kompetent :)

  Spolar du i kallt vatten i toppen på tanken när den är varm så kommer tanktoppen att kylas/blandas = du tappar kWh !

  Så ett T-kors på någon av de nedre ingående anslutningarna på tanken blir min rekommendation, då är du "safe" ;)

  /R