Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Inkasso på del av slutfaktura trots fel ej åtgärdade

 1. O
  Medlem · Älvsborg · 78 inlägg

  ovesei

  Medlem
  Hej
  Fick idag inkasso från generalentreprenaden som byggde vårt nya hus vilket slutbesiktades i början av november 2016. Efter slutbesiktningen så var 10% 130 000kr kvar att betalas. De fel som vi och besiktningen kom fram till värderades till 55 000kr vilket vi då höll inne. Efter mycket tjat så dök dom upp för någon vecka sedan och fixade en liten del på 2 dagar. Problemet är att det var en hel del kvar "på vår lista" och det hade dessutom kommit upp en del nya fel så som 5 nya sprickor (sättningar) på innervägg bredvid fönster. (Vi har ett nytt stenhus av Ytong). Entreprenaden anser att han är färdig trots alla fel varav 3 fel enligt slutbesiktning kvar att åtgärda. Vi har i dagarna betalat in 10 000kr för de fel de åtgärdade nyligen. Då återstår 45 000kr men inkassot är på 56 279 kr. Vi har naturligtvis bestridit detta krav från inkassoföretaget med just denna orsak.
  Vad vi har erfarit så kunde vi egentligen fixat andra arbetare då det gått över 2 månader, eller? Vi har förstått att vi har rätten på vår sida men man blir alltid skeptisk av vad dom kan hitta för kryphål. Vi är också rädda för vad som händer nu med garantin då de är ovilliga att ens göra färdigt och rätta till de misstag de gjort. Vi köpte ett hus i byggsats där villaföretaget fixade en Generalentreprenad.:mad: Tacksam för goda råd.
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · 12 277 inlägg
  för att du ska nå framgång, måste du bestrida kravet, vilket du gjort. Att få byggfirman att åtgärda är en helt annan fråga,tyvärr.
   
  • Laddar…
 3. H
  Moderator · Stockholm · 47 320 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Om du skall välja att åtgärda i egen regi, då behöver du en ny bes. som visar på de ännu inte åtgärdade felen, ni har ju olika uppfattning om läget.

  Vid den bes. får entreprenören en ny frist, ofta kortare. Jag tror att du kan dra även bes. Kostnaden från slutbetaln. (Kolla). Och om felen sedan inte blir åtgärdade, så kan duskritligen anmälan att du avser att låta annan firma åtgärda på entreprenörens bekostnad om inte felen är åtgärdade inomytterligare en kort frist.
   
 4. S
  Byggveteran · Åland · 1 960 inlägg

  seniorkonsult

  Byggveteran
  En liten kommentar. Det som gäller är att fel som finns i slutbesiktningsprotokollet skall åtgärdas av entreprenören. Fel som uppkommit efter slutbesiktningen (SB) är reklamation/garantifel och hanteras på annat sätt, dvs reklameras.
  Som hempularen skrev #3 så ersätter entreprenören efterbesiktningar gällande kvarvarande ej eller felaktigt åtgärdade fel från SB.
  Viktigast i samtliga fall är att skriftligen anmäla till berörd part.
  Det gäller även att anmäla till inkassoföretaget att du besvärat dig över fakturan.
   
 5. Kungen_283746
  Allvetare · 212 inlägg

  Kungen_283746

  Allvetare
  Vill bara lugna dig gällande detta med inkasso genom att skriva några allmänna rader om det:

  Det är många företagare som hotar kunder med "inkasso" i tid och otid. Men både inkasso och Kronofogden är endast aktuellt för de kunder som inte betalar och inte ger något vettigt skäl till varför. Om du bara kontaktar inkassoföretaget och säger att du bestrider betalkravet, kan de inget göra. Ärendet går då INTE vidare till fogden. Vill företagaren fortfarande få dig att betala, får de dra dig till rätten (om ni inte kan komma överens på annat sätt). Om det handlar om mindre summor (runt ett halvt prisbasbelopp, ca 22 tkr), hanteras dessutom ärendet som ett småmål, vilket bl a innebär att även om du förlorar så behöver du inte betala motpartens kostnader.

  Lycka till!
   
 6. O
  Medlem · Älvsborg · 78 inlägg

  ovesei

  Medlem
  Får tacka för råden jag fick av er. Jag kontaktade inkassoföretaget med informationen och bilder om vad som var kvar. Inkassoföretaget gick då inte vidare med ärendet. Jag har fortfarande inte betalat resterande beloppet men däremot så gick husförsäljarens företag in. De skickade ett annat företag för att slutföra bygget och för rätta till de slarvigt tillrättade sprickorna i huset. Detta kommer inte att kosta oss något. När allt är klart vill husförsäljaren att vi ska betala allt till bolaget som byggde huset. Vi har inga problem med detta men vill ha lite avdrag för de misstag de gjort. Vi har till exempel fått reparerat en ekparkett. Vi har många lagningar som syns och är fula. Dessutom har de gjort en hel del andra fel som är väldigt svåra att rätta till.
  Har jag rätt att till exempel ta bort exempelvis 10 000 kr för detta? Med andra ord så får de 35 000 kr och behöver inte slutföra huset.
   
 7. Mikael_L
  Medlem · 45 353 inlägg
  Detta är lite komplicerat.
  Detta är ju egentligen ett nytt avtal, en ny överenskommelse. Så det är inget som ni (eller företaget) har någon juridisk rätt till (kan kräva).
  Men det är fritt att träffa nya eller kompletterande avtal/överenskommelser.

  Ett tips är att få alla nya överenskommelser dokumenterade på något vis. Åtminstone lite sparad e-mail-korrespondens t.ex. För bägge parters skull.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.