Byggahus.se

Inkaklat badkar, hur gör folk rent?

 1. M
  Medlem Nivå 8
  Hej!

  Vi har ett inkaklat badkar nu där vi har ett "rengöringsgaller" som man kan öppna för att komma in under badkaret, dock är det svintrångt och brunnen är en bit in så man når den i stort sett inte vilket gör rengöring rätt bökigt, det naturligt enkla hade varit att ha brunnen precis innanför det här rensgallret så det hade varit lite smidigare att komma åt för att rensa/göra rent. Men, och nu kommer egentligen frågan, när man googlar runt på nätet för badrumsinspiration så ser man många inkaklade badkar där det helt saknas något galler för att komma in under, hur gör alla ni som har det så för att göra rent eller rensa när det blir stopp i brunnen/vattenlåset?

  Håller på att planera en renovering av detta badrum och vet inte riktigt hur vi ska göra, alltid stor operation att flytta brunnen i ett golv där det finns golvvärme m.m (tänkt att man kan behålla golvvärmen och bara bila bort klinker och lägga nytt ytskikt) Men rengöring är som sagt ett område som vi upplever är bökigt idag så detta vill jag se till att det går smidigare framöver. Ett alternativ hade varit att bara ha ett löst fristående badkar men jag hittar inga små sådana som är snygga tyvärr, det minsta jag hittar är 130cm långt och det kommer inte funka då vi vill ha in en tvättmaskin som kommer öppnas mot kortänden av badkaret, och isf kommer slå i badkarskanten vilket blir strul. Badkaret ska helst vara runt metern långt och hittar eg bara "fula" där det känns som att kakla in är enda sättet att få det lite tjusigt.
   
 2. M
  Medlem Nivå 8
 3. Paul-Staffanstorp
  Renoverare · Nivå 15
  Att behålla golvvärmen och bara halvrenovera känns inte som en smidig lösning alls.

  Det känns som någonting som gör att det ni sparar på att behålla golvvärmen kommer ni förlora på att allt tar längre tid av olika anledningar samtidigt som ni blir låsta till att ha brunn, avlopp & vatten på samma ställe m.m.
  Dessutom ska ju tätskikt och så gå bakom den vägghängda toaletten så den måste ju rivas bort och återmonteras ändå.
  Frågan är också om fallet är tillräckligt och ok ?

  Kan inte en toppmatad tvättmaskin som är mindre hjälpa er i val av badkar ?
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem Nivå 8
  Det är inte riktigt bara golvvärmen som är anledningen till att renovera på det befintliga är i stort sett enda alternativet, köket som ligger under är nyligen renoverat och då balkarna är synliga där så finns det egentligen ingen plats att plocka ner avlopp någon annanstans än idag utan att renovera om köket :)
  Vi flyter ju en ny yta ovanpå så fallet fixar man ju, och jo handfat, toa och allt ska bort.
  Har funderat på sån tvätt men vi vill ha en med inbyggd tork och finns nån maskin som är 45cm djup så blir i stort sett samma storlek som en toppmatad, visst ingen lucka som smäller in i badkaret men, nä den tanken har vi passerat :)
  Såhär ser det ut nerifrån för förståelse på problematiken.
  Så där jag markerat med rött går handfat, toa-avlopp ner (ansluts ovan holv i badrummet), där det är grönt går badkaret ner, och eftersom det är brunn och i golvet måste det anslutas nedanför taket i köket för att få fall.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DE15953E-1E0C-4644-9B7E-52896EADDDD6.jpeg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 5. T
  Medlem Nivå 1
  "Badkaret ska helst vara runt metern långt"
  En meter är ju ett stort handfat, inte ett badkar?
  Med tanke på utrymmet hade jag satt in 90cm svängda duschväggar i glas istället för badkaret.
  Ger ett rymligare rum och fritt spelrum för en normalstor tvätt/torkmaskin.

  Ibland får man inse begränsningar i rummens storlek.

  Bonus är att både duschen blir billigare och även tvättmaskinen blir billigare då man kan köpa standardmått som ofta finns på erbjudande av bra modeller.
   
 6. M
  Medlem Nivå 8

  Hade gärna sluppit badkar men det är just pågrund av begränsningar i rummet vi måste ha det.
  Vi är inte superlånga men heller inte dvärgar vi som bor här.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  Alla som bara vill kommentera hur dåliga våra ideer är får gärna bara strunta i det, vi är tänkande människor och har funderar fram och tillbaka så snälla, om ni har svar på MIN fråga, svara gärna annars kan ni klaga på någon annans ideer, typ en granne eller ta nån random på gatan och klaga på.
   
 7. Rosarosa
  Medlem Nivå 1
  Kanske lösa det genom att kakla in runtom men att ha en avtagbar front. Ska ni behålla trädetaljerna? Då kan man ju ha en liknande front på badkaret, behandlad på rätt sätt så den tål lite vattenstänk och inte ståendes direkt mot golv utan hängandes med en luft/vattenspalt nertill?
   
 8. J
  Medlem Nivå 4
 9. B
  Medlem · Nivå 19
  Det vore nog bra om du kunde förtydliga vad du menar med skydd i detta sammanhang eller har det blivit fel tråd?
   
 10. M
  Medlem Nivå 8
  Är det möjligt att kakla en front som sedan är avtagbar? Kanske är lite svårt att förankra.
   
 11. Paul-Staffanstorp
  Renoverare · Nivå 15
  Skriver man i ett forum så borde man vara glad när folk engagerar sig för att komma med varianter på lösningar istället för att gnälla kan ju jag tycka... :thinking:

  Se inte folks tips som "gnäll" utan som försök att vilja hjälpa till med idéer...

  Man kan bygga in ett badkar och göra en del av fronten öppningsbar i vilken storlek man vill.
  Bara att låta bli och ha fog mellan den kaklade "luckan" och resten av inbyggnaden.
  Inbyggnaden bygger man ju smidigast idag av speciella skivor av skumplast som kakelsätts.
   
  • Laddar…
 12. Rosarosa
  Medlem Nivå 1
  Tänkte också den tanken men tror det blir för tungt. Är väl möjligtvis om man väljer mosaik? Frågan är också hur snygg övergången blir då man inte kan foga mellan den avtagbara fronten då och det uppkaklade.

  Då är det nog bättre att satsa på något som bryter av än att försöka uppnå ett resultat som kommer få en mindre bra finish.

  Ett annat alternativ är ju en plåt i tex mässing om man ska ha mässingsdetaljer, eller rostfritt om man ska ha rostfria/silverfärgade blandare mm. Går att få ganska tunna plåtar kapade hos en plåtmästare.
   
 13. S
  Medlem · Nivå 17
  Är det inte placeringen av luckan som är problemet? Om ni sätter öppningen vid golvet så nära det gär brunnen sä kommer ni väl åt?

  Jag satte sån här i mitt badrum.
  https://www.purus.se/produkter/inspektionsgaller/
  Rätt dyr (900kr) men hittade inte så många alternativ. Gallret ha urtag i botten så vattnet utanför kan rinna ner i brunnen också.

  Cirka en meter långt badkar blir väl ett sittbadkar.
   
 14. Henke203
  Medlem Nivå 1
  En helt annan ide kan kanske vara att kakla som en pool/badkar? Vet dock inte om det finns brunnar som går att stänga men det borde gå att lösa?
  Att göra rent under badkar med kaklad front är alltid drygt men lite lättare med renslucka vid brunnen.
   
 15. J
  Medlem Nivå 4
  Självklart ska jag göra det, trodde att man förstod med länken