Byggahus.se

Ingves flaggar för fördubbling av räntan

 1. S
  Medlem Nivå 8
  Jag tror inte du förstår hur räntor sätts? Reporäntan anväds för att få kpi att balansera kring 2%. Tror det blir mycket svårt att i framtiden återupprepa 80 och 90tals inflationen. Lägg till att skulderna är så höga vilket ger att det är osannolikt med så höga räntor som du hävdar
   
 2. W
  Medlem Nivå 2
  Problemet är att vi inte har marknadsräntor som balanserar utbud och efterfrågan på sparade pengar i ekonomin utan i stället har vi planekonomiska räntor satta av riksbanken på politiska uppdrag för att försöka stimulera eller bromsa ekonomin, dom använder ränta som ett instrument för att försöka skapa sin ”balanserade ekonomi” ...stimulering eller bromsning.... men grejen är den att det fungerar inte i långa loppet. Sverige och fler länder har gjort allt för att försöka förhindra effekterna av finanskrisen och tvingats många år pressa ner räntan (öka pengamängden), men effekten är att de bara skjutit problemet framför sig å blåst bubblor (bostadsmarknaden exvis).
  Nu kommer räkningen på lite sikt på allt samman. Och för att inte nu sen hamna i en totalt ekonomisk kollaps ned värdelös valuta och nollförtroende internationellt kommer Sverige att tvingas höja räntan tillslut väldigt kraftigt i etapper och då kommer stor del av befolkningen att bokstavligt slaktas ekonomiskt. Nybildade bostadsrättsföreningar med stora lån kommer att konka, byggbolag som står med tomma nyproduktioner....familjer med hus som är övervärderade och därmed överbelånade med miljon belopp.

  Sen har du ju rätt till en del att räntan sätts för att balansera ett inflationsmål. Men som jag skrev i en annan post så är riksbankens inflationsmått helt värdelöst över verklig inflation där ”nya pengarna” hamnat mer i vissa marknader (bostadsmarknaden) vilket blåst uppriserna nåt jag tom tror dom största förnekarna måste erkänna.
  Men att riksbanken inte tar hänsyn till dessa prisökningar visar antingen att dom för folk bakom ljuset eller inte begriper.... vilket av dom vet jag inte vad som är värst. Så räknat på prisökningar över hela ekonomin och inte bara noga utvalda delar så visar det nog på helt andra inflationssiffror ska du se.
   
  Redigerat 10 nov 2018 09:04
  • Laddar…
 3. S
  Medlem Nivå 8
 4. W
  Medlem Nivå 2
  Nu bör ju även tilläggas att det är amerikanska Fed som håller i taktpinnen globalt och där höjsräntan i rasande fart och Sverige kommer givetvis efter på en liten stund. 26 sep kunde vi läsa att fed höjde räntan på 25 punkter.
   
  Redigerat 10 nov 2018 23:27
 5. S
  Medlem Nivå 8
 6. Excel
  Medlem Nivå 10
  På förekommen anledning, källa nliv.se
   
 7. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
 8. P
  Medlem Nivå 9
  Inte en dag för sent så bostadsbubblan spricker
   
 9. trähandtag
  Medlem Nivå 7
  Ja ha! Det har gått mer än ett år, sedan Ingves prognos. Ännu ingen krasch, räntan låg, vi är nu på väg i en liten lågkonjuktur. Hur gör man dessa bedömningar? Ränteigelkotten är ju en klassiker.
   
 10. A
  Medlem · Nivå 15
  Ser till att man är förberedd, ingen idé att gå runt och oroa sig.
   
 11. optimum
  Medlem · Nivå 14
  Vid början av lågkonjunkturen 2008 var det Ingves som plötsligt höjde räntan.
  Han ville dämpa konsumtionen och då genom att höja räntan.

  Vi vanligt folk hade redan sett signalerna när bilindustrin i Europa tvärbromsade vilket han uppenbarligen undvek att se.
  Signalerna om lågkonjunktur var solklara och ändå tvärbromsade han med räntorna för att strax därefter inse sitt misstag och sänkte räntorna igen för att "stimulera" marknaden vilket totalt misslyckades.

  Att en sådan dåre får fortsätta är ofattbart.

  Höjer han räntorna nu så vet vi vart vi är på väg. Avgrunden är öppen....
   
  • Laddar…
 12. lars_stefan_axelsson
  Medlem Nivå 16
  Oavsett vad man tycker om honom så är min förutsägelse att Ingves kommer att sluta innan vi ser någon höjd ränta. Räntenivån kommer att överleva honom med god marginal...
   
 13. P
  Medlem Nivå 9
  Ingves borde höjt räntan för länge sedan och nu börjat sänka den igen. Räntan borde följa konjunkturläget
   
 14. A
  Medlem · Nivå 15
  Den måste höjas i små steg.
   
 15. trähandtag
  Medlem Nivå 7
  Hur går det ränteigelkotten! Nu är alla prognoser satta ur spel! Tar väl en 2-4 år innan vi är tillbaka på vanliga banan igen!