Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Inget tätskickt tvättstuga i betong

 1. J
  Medlem · Skåne · 6 inlägg

  Johanbirger

  Medlem
  BBK säger:

  De delar av golv och väggar som kommer att utsättas för vattenspolning, vattenspill eller utläckande vatten ska ha ett beständigt vattentätt skikt. Det ska hindra fukt att komma i kontakt med byggnadsdelar eller utrymmen som inte tål fukt.

  Hur ska man tolka det om det inte finns några byggnadsdelar som inte tål fukt? Golvet blir betongplattan och väggar i lättbetong med puts. Dessa material kan andas och absorbera fukt.

  Kan man komma runt kraven på kladd på väggar och gummimatta trams osv då? Nya eko hus i Tyskland använde lerputs i badrum som absorberar fukt för att sedan andas ut den. Inga giftiga färger. Vi bygger fel. Färgerna och klistret mm är skit. Vill slippa skit i mitt bygga men vill inte ha idiot fr kommunen som inte förstår bättre stå och säga det inte är godkänt. Skicka honom t Tyskland?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 46 428 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Om det är en tvättstuga, alltså ingen dusch eller liknande. Då är kravet bara att ha tätskikt på golvet, och uppdraget 5 cm på väggarna.

  Du skriver betong. Om detta är ex. i en äldre källare, som oftast har en konstruktion där man kan vänta sig tillskjutande fukt underifrån. Då skall det inte vara tätskikt ens på golvet. Reglerna finns att läsa på BKR.se. Det handlar om ca 20 lättlästa sidor.

  Skall du ha plastmatta på golvet, så finns motsvarande regler hos GVK (BKR gäller keramiska plattor).
   
 3. J
  Medlem · Skåne · 6 inlägg

  Johanbirger

  Medlem
  Ok, det svaret ger ingenting. Det är grundregeln. Säg att någon bygger ett hus med torpargrund med träväggar. Ja, klart det borde ha matta med mera då. Men om någon gjuter betongplatta och solida betongväggar, då är frågan, varför lägga gummimatta på dessa? Om det sker en olycka och det står 5 cm m vatten, så klarar betongen det. den kommer att torka ut igen. Frågan var om ang andra meningen "hindra fukt att komma i kontakt med byggnadsdelar som inte tål fukt". Klart att det finns något försäkringsbolag som kanske ändå tycker det ska vara matta, men frågan är vad som gäller gäntemot kommunen, om man uppfyller normerna då kontrollmannen kommer som ska godkänna bygget.

  Spara dina kommentarer om "lättlästa sidor". Det handlar inte om det.
   
  • Laddar…
 4. V
  Medlem · 94 inlägg
  Han svarade ju på dina frågor.. :thinking:

  Vad handlar det om då?
   
 5. J
  Medlem · Skåne · 6 inlägg

  Johanbirger

  Medlem
  Frågan var om det inte fanns material som inte tålde vatten
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.