Byggahus.se

Ingen ventilation på ovanvåningen - Tänker jag rätt?

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Hej

  Huset är byggt 1924 och enligt besiktningsprotokollet finns ingen ventillation på ovanvåningen. Alla rum på ovanvåningen är byggda som i en "kub" under taket. Detta skapar mindre gångar av råvind på båda sidor.

  Min egen tanke vara att ta upp ett hål i fasaden, dra spirorör på råvinden med avstickare in i rum och klädkammare. Detta för att få in ny frisk luft till dessa utrymme. Men jag vet inte om jag tänker rätt eller om jag missar något? Jag gjorde en lite skiss för att ni skall se min plan. Röret (från husgaveln) som leder till ventilerna 1,2,3 och 4 är ca 12 meter långt. Röret (från råvind) som leder till ventilerna 5 och 6 är ca 1,5 meter långt.
   
 2. E
  Medlem · Nivå 22
  Ska det bli någon rejäl ventilation lär du behöva mekanisk ventilation, alltså någon fläkt som suger/blåser.

  Hus från 1924 är inte byggda med dagens täta byggteknik så kanske behöver du inte göra något.
   
 3. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  Det är väl i första hand sovrummen som ska ha tilluft, och så frånluft i badrummet, eventuellt med en fläkt.
   
 4. C
  Renoveringsnovis Nivå 6
  Om jag inte minns fel så ska det inte vara tilluft i klädkammare utan frånluft, likaså frånluft i badrum/toa och tilluft i sovrum.
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem Nivå 3
  Vitittar på FTX system men med en helrenovering kan budgeten sätta käppar i hjulen för det.

  Ok, då borde jag kanske köra tilluft till sovrummen enligt min ritning och frånluft med fläkt i klädkammare?
   
 6. J
  Medlem · Nivå 5
  Jag hade satt uteluftsintagen vid fönstren på ett eller annat vis, jag antar att du har radiatorer här? Så som du ritat ut det kommer det att dra kallt vid donen och utan att radiatorn får en effektknuff och hjälper omblandningen av luften i rummet.
  Och som andra redan sagt håll dig med tilluft i sovrummen och möjligtvis frånluft i klädkamrarna, vore det nybyggt skulle det sannolikt krävas.
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem Nivå 7
  Risken med ditt förslag är att du får ojämn tilluft då luft går lättaste vägen. För att få något jämnare tilluft åtminstone där du har de långa röret behöver du mekanisk ventilation. Men tilluften går nog ändå till rummet längst bort då luften går lättaste vägen. Möjligen att du stryper den tilluften något för att tvinga resterande tilluft till de andra öppningarna. Det är givetvis bättre med mindre mängd tilluft än ingen alls. För att få tilluft något jämn beroende på väder så behövs det ett undertryck med en fläkt.
   
 8. S
  Medlem Nivå 3
  Efter det ni sagt och det jag läst har jag tänkt om lite. På denna bild har jag ändrat till frånluft ut från klädkammarna, någon typ av fläkt.
  Radiatorerna är inte vid fönstren utan vid mittväggen som på bilden. Så jag flyttade nummer 1 närmare fönstret.

  En fläkt någonstans mellan 1 och 4 borde väl fungera?
   
 9. J
  Medlem · Nivå 5
  Generellt sätter man radiatorer där det är som kallast, d v s mot yttervägg framför fönstren. Där motverkar de kallraset från fönster och yttervägg, ökar systemets effektivitet, minskar potentiellt behov av storlek på radiator och värmer rummet snabbare med ökad konvektionseffekt. Finns det möjlighet att sätta uteluften lågt bakom radiatorn är detta bäst, då tvingas den kalla luften in i radiatorn.
  Se principen i denna länk: https://www.google.com/search?q=til...oECA4QAQ&biw=360&bih=512#imgrc=ThdXmcYAomR86M

  Jag tycker det är viktigare att uteluften hamnar vid fönstren än att ha frånluft i klädkamrarna. Jag hade personligen övervägt att se klädkamrarna som oventilerade garderober, jag nämnde att frånluft krävs här i en nybyggnation här mer för att du ritat in tilluft.

  Edit: såg att du skissat upp någon lösning med fläkt på tilluften. Tänk på att den blir helt obehandlad, det kommer att upplevas som dragigt, det kan bli ljud och du behöver kondensisolera kanalen.
  En bättre lösning är uteluft bakom radiatorerna och frånluft via fläkt i hygienutrymmen om du endast ska ha frånluftsventilation.
   
  Redigerat 9 jan 2019 19:37
 10. S
  Medlem Nivå 3
  Tack för ditt utförliga svar och jag förstår nu hur du menar. Problemet är ju att i detta gamla hus går alla värmeledningar i rör inne i mittväggen och alla element är placerade där. så det blir svårt med tilluft bakom de.

  En annan tanke som slog mig var att råvinden har yxhuggit spåntak (http://3.bp.blogspot.com/_MBJjz28LMoc/Shux9K6FA_I/AAAAAAAAAfw/ZC6w6PTTdfo/s1600/2.jpg) Kanske räcker med ventil med luft därifrån? Där måste ju komma in frisk luft genom innertaket?
   
 11. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  Frånluft har man i kök och badrum.