Byggahus.se

Ingen ångspärr om väggen har mindre än 200mm isolering?

 1. K
  Medlem · Örebro · 1 366 inlägg

  Klicka

  Medlem
  Läste att man inte behöver ångspärr om väggen har mindre än 200mm isolering?

  http://gds.se/spara-energi/isolering/aldrig-mer-osaker-paa-aangsparren

  Står så här:
  "Teoretiskt sett sker detta cirka 200 mm ut i isoleringsmaterialet. Har du mindre än 200 mm isolering, kommer inneluften alltså som tumregel att kondensera först på den andra sidan av isoleringen och då ventileras den bara bort.

  Men har du mer än 200 mm isolering, uppstår kondensen inne i isoleringen. "


  Stämmer detta?
   
 2. M
  Anonym

  Micke64

  Anonym
  Rent spontant känns det inte korrekt. Kondenseringen sker ju när relativa luftfuktigheten blir för hög. Beroende på temperaturen och luftfuktigheten på vardera sida borde det mycket väl kunna hända inuti väggen. Egentligen borde det inte ha med avståndet att göra alls?
   
 3. D
  Besserwisser · E · 17 952 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Nej. Det där är felaktigt. Man brukar snarare räkna med att kondensationsrisken ligger så långt ut att temperaturen motsvarar inomhusluftens dagpunkt. Men det är många faktorer som inverkar. Håller du ett konstant undertryck i huset och väggen är lite genomsläpplig så kommer det ju torr luft in genom väggen tex.
   
 4. Bernieberg
  Renoverare · Kalmar län · 2 053 inlägg

  Bernieberg

  Renoverare
  Håller med. Oavsett väggkonstruktionen har ju inneluften och uteluften sin temperatur och luftfuktighet. Ligger daggpunkten någonstans mellan dessa tillstånd hamnar den ju i väggen hur den än är isolerad.

  Jag prenumererade på den tidningen ett tag men hittade ganska mycket tokigheter och felöversättningar av utländska artiklar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.