Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Inga fler halogenlampor

 1. martin43
  Husägare · Östergötland · 2 311 inlägg

  martin43

  Husägare
  Ursäkta mig men vad är detta för argument?
  Sämsta argumentet jag hört. Små ständiga förbättringar överallt inom alla områden kommer att rädda världen. De nya energisnåla dammsugarna som drar hälften så mycket el men suger lika mycket kommer inte heller rädda världen, långt därifrån, men det finns ingen som helst anledning över huvudtaget att inte göra denna förbättring bara för att det t.ex. skulle ge en mycket större miljöeffekt att förbjuda turism (eller miljöpartiet) istället.

  Det gick förut åt ÅTTAHUNDRA WATT för att få lite ljus i vardagsrummet uppe, och så fick man ständigt byta de brännheta halogenlamporna också som gärna löste ut säkringen med en smäll när de behagade gå sönder. Nu går det åt lite över 70 watt och det lyser starkt och bra och kan dimmas ända ner till "stjärnhimmel". Hittills har jag sluppit klättra på stegen för att byta. Dessutom slipper man klä av sig då man numera slipper svettas av värmestrålningen.

  Glödlampan var riktigt imponerande... på 1800-talet.

  Det är ändå lite synd att helt förbjuda försäljningen, det finns ju en del tillämpningar där glödlampor är bra, tex har jag ett antal som dummyload för att kunna mäta nätdelar, upser och sånt.

  För alla vanliga tillämpningar typ allmänbelysning, fönsterlampor mm har ju utvecklingen kommit så långt att det bara är att knalla in på IKEA och hämta det man behöver. Det vore dock bra om kraven på färgåtergivning skärptes eller hellre standardiserades i klasser precis som energianvändningen så att alla kan välja. Då kan man välja "i fönstret vill jag ha max energibesparing, men i köket vill jag ha max färgåtergivning". Tekniken verkar mogen för det nu.
   
 2. C
  Medlem · 12 121 inlägg
  Det finns ju ett krav (CRI Ra > 80). Och CRI brukar så gott som alltid stå på förpackningen, och det verkar även som att tillverkarna håller vad de lovar där. I princip kan man väl säga att det även finns en de-facto klassuppdelning då lampor för allmänbruk är antingen Ra > 80 eller Ra > 90.

  Problemet är att CRI är ett uselt mått, i synnerhet beträffande LED-lampor vars brister kan vara väldigt påtagliga trots att lampan uppfyller kravet. Det funkade nog bättre för traditionella lysrör. Dessvärre är väl inte de alternativa standarderna (CQS och TLCI) för att mäta färgåtergivningskvalitet så värst mycket bättre heller. Så det skulle behövas en ny standard.

  Tycker avsaknaden av krav på flimmernivå är värre, och den uppges ju i princip aldrig frivilligt av tillverkarna heller. Och där är det extrema skillnader mellan lamporna på marknaden.

  Noterar att det är uppenbarligen teoretiskt möjligt att tillverka en närmast perfekt LED-lampa, eftersom det för varje egenskap där LED-lampor brister finns produkter på marknaden som saknar den bristen. Med ett fåtal undantag finns det inte heller något samband mellan bristerna som innebär att tillverkaren måste välja en egenskap på bekostnad av en annan.
  Trots det är det märkligt få produkter som är fria från större brister.

  Tycker också att det är konstigt att nästan ingen tillverkare gör en grej av att deras produkt är bättre än konkurrenternas i ett eller annat avseende. Inte så konstigt att det är svårt att välja där i butikshyllan.
   
  • Laddar…
 3. useless
  Lök. · Gävleborg · 25 382 inlägg
  Jag har i princip bara LED hemma (blandade fabrikat och nästan bara billiga modeller) och har inte upplevt att någon av dom flimmrar.
   
 4. Mikael_L
  Medlem · 43 661 inlägg
  De finns redan i tråden, bara att du läser hela tråden innan du frågar.

   
 5. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 2 061 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Tyvärr är dom oandvändbara utomhus. Jag köpte också nio stycken att ha utomhus. Indoor/outdoor use stod det på förpackningen. Den första la av efter en månad, den sista efter ett drygt år. Numera använder jag LE-lampor eller lysrörslamporna som har sockel istället, de är nästan lika energisnåla. Alla har fungerat i två vintrar nu, nackdelen är att det tar minst fem minuter innan de når full effekt när det är kallt ute.
   
 6. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 111 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Du bor norr om polcirkeln?
  Våra tre utelampor, av märket Philips, tänder vi varje dag när det börjar skymma, och släcker vid 23 - 24 tiden när vi kryper i säng. Hittills har ingen gått sönder efter fyra år.
   
 7. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 2 061 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Haha, inte norr om polcirkeln men det kan bli -30-35 när det blir riktigt kallt.
   
 8. martin43
  Husägare · Östergötland · 2 311 inlägg

  martin43

  Husägare
  Är det inte halvmörlt mest hela tiden då också?
  Om man låter de lysa dygnet runt i den temperaturen borde de funka?
   
 9. blackarrow
  Elektroniktokig · 4 440 inlägg
  Jag hade för många år sedan en utelampa där jag bytte från glödlampa till lågenergi, men jag tröttnade på att ta fram stegen och byta.
  Provade med ledbelysning. För att leda mig till dörren alltså. En sån där solcellsdriven belysning som lyser lite svagt så att jag hittar till dörren. För att hitta myckelhålet skaffade jag en lite större med reflektor. Oxiderade sönder efter 1 år :worried:
  Lösningen blev tillslut att ha tänt dygnet runt vintertid...
   
 10. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 2 061 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Tar det inte bort lite hela syftet med LED-lamporna om man måste ha dom tända dygnet runt för att de ska fungera:thinking::crysmile:
   
 11. martin43
  Husägare · Östergötland · 2 311 inlägg

  martin43

  Husägare
  Lol jo, men om man hade tänkt ha lampan tänd mer än 2,4 timmar per dygn så har det ändå lönat sig!
  Så skulle den ändå lyst typ 15-24 som man kanske har en typisk vinter har man ändå sparat 73% energi.
   
  • Laddar…
 12. blackarrow
  Elektroniktokig · 4 440 inlägg
  Räknade också på det för att övertyga mig om att jag trots allt sparade energi.

  Egentligen borde alla trasiga LEDlampor skeppas tillbaka till Kina för reparation så tillverkarna fick lite feedback på sin kvalité.
  Om man räknar på bara materialkostnaden skulle det vara lönsamt att byta elektroniken i dem.

  Men risken är väl att det går som med andra kinareturer. Man dumpar hela kontainrar i havet för att slippa kostnaden för att lossa och ta hand om varorna.
   
  • Laddar…
 13. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 9 053 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Flimmer (som @useless nämner) är något som olika människor är olika känsliga för. Jag tillhör de som inte alls är särskilt känslig för flimmer, men även jag störs av flimret från ett par av mina LED-lampor (ett flimmer som kommit efter ett tag), men den frågan har jag inte ens tagit upp tidigare i tråden då jag mer ser det som ett tecken på dålig kvalitet på just den installationen. Men jag vet att det är många som har stora bekymmer med LED som blinkar i 100Hz (oftast blinkar de i denna frekvens), även om det bara är en liten förändring i ljusstyrkan.

  Jag ser fortfarande att huvudproblemet med LED-lamporna är att det blir mycket mer komplext att köpa lampor då man måste ha olika lampor till bastun, ute, badrum mm. Hade alla lampor varit helt fukttäta (så att de inte korroderar) och kunnat användas från -40 grader till +95 grader så hade jag inte alls protesterat. Och när man tycker att detta är ett problem så får man läsa att man skall bygga om badrummet/bastun, att man skall byta armaturer osv. Inte särskilt seriöst och definitivt en hög kostnad, LED-lampan är inte ett rakt utbyte i alla lägen utan den fungerar sämre för vissa tillämpningar. Av den anledningen har jag köpt på mig ett litet lager på ett tio halogenlampor för totalt 60kr, något som är mycket billigare än att byta armatur eller att bygga om badrummet/bastun. Jag hoppas att när dessa halogenlampor tar slut så är det lättare att få tag i LED-lampor för de förhållanden som de inte fungerar så bra idag.
   
  • Laddar…
 14. C
  Medlem · 12 121 inlägg
  Ja, jag läste någon EU-utredning kring flimrande belysning och där konstaterar man dels att känsligheten är individuell, dels att aktiviteten i rummet är väldigt avgörande för huruvida det upplevs som ett problem eller inte, eftersom det man primärt upplever är stroboskopeffekten vid snabba rörelser. Finns det andra icke-flimrande ljuskällor i rummet kan det också i princip maskera flimret helt. Men man kan ju tänka sig att många kanske inte förstår att koppla det till belysningen. Dessutom finns det ju vissa belägg för mindre uppenbara kopplingar till negativa hälsoeffekter som huvudvärk, koncentrationssvårigheter, m.m. Dvs. det kan vara svårt att kvantifiera hur känslig en individ verkligen är.

  Dessutom är det ett problem som till stor del är kopplat till rundstrålande E14-lampor eftersom det där är extremt svårt att få plats med elektroniken som krävs för att undvika flimret. Så det är väl framför allt traditionella takkronor där det är svårt att hitta ett godtagbart LED-alternativ.

  Från det ena till det andra - jag har flera gånger upplevt LED-lampor som går sönder på det sättet att de slutar lysa och istället blir extremt varma. Samma sak med CFL-lampor för övrigt. En uppsättning LED-lampor jag bytte i våras hade till och med metallhöljet spruckit på flera lampor pga värmeutveckligen. Både farligt och väldigt kontraproduktivt ur energiförbrukningssynpunkt tänker jag. Någon annan som upplevt samma sak? Värt att tänka på att inte låta trasiga LED-lampor sitta kvar i en armatur med flera ljuskällor.
   
 15. F
  Medlem · 1 391 inlägg
  Många LED ljuskällor är inte tillräckligt testade ur safety and health synpunkt. Så länge glaset var helt på en vanlig glödlampa så var det små hälsorisker med dem, speciellt om man följde angiven max effekt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.