Byggahus.se

Infravärme

 1. H
  Medlem Nivå 1

  W/kvm

  Tror dock 130 är normalt för ett 70 talshus?

  Av rapporten framgår det att upplevd komfort nås vid 4 grader lägre temperatur. Så systemet lär mer än halvera min el kostnad.

  Om min upplevelse är den samma till halva priset så är jag mer än nöjd. :)
   
 2. joflopp
  Medlem Nivå 11
  Så är det kanske, men vilka var de byggtekniska förutsättningarna för 40-50W, förutom att man laborerade med temperatursänkningar?

  På det hela taget tycker jag att du verkar ha bestämt dig redan innan du registrerade dig på forumet. Du är helt okritiskt positiv till produkten, väljer att bara lyfta fram vissa saker ur rapporten och säger att efter att ha talat med säljarna är det en fantastisk produkt. :rolleyes:

  Med tanke på att du inte har varit delaktig i några andra trådar på forumet så kan i alla fall jag inte låta bli att fundera på vad du har för koppling till företaget.
   
 3. H
  Medlem Nivå 1
  Jag försöker bara få en helhetsbild. Alla verkar vara extremt fientliga till tekniken.
  Men det har kommit in mycket kloka kommentarer.

  Jag har inte bestämt mig, har länge lutat mot bergvärme.

  Tycker dock att denna teknik verkar bra!

  /Håkan
   
 4. E
  Medlem · Nivå 12
  "Takvärme - finns det NÅGON fördel?" var det en tråd i början av jan som hette. Idealet vore kanske om infran kunde zooma in var o en i familjen ,kanske med gps el likn eller om värmen gick att sy in i nattsärken så det inte blir nåt värmesvinn. Har man värmebehov på 130 watt/kvm är nog infran lönsam.Alternativet är isolering så man kommer ner i de normala 50-60 watt i effekt. Det gäller ju särskilt om du funderar på vp.
   
 5. H
  Medlem Nivå 1

  VP

  Hur mycket service kräver en Berg-VP i verkligheten och vad kostar en installation med vatten?

  Håkan
   
 6. M
  Medlem Nivå 12
  OM du har 20 grader nu och sänker till 16 och OM medeltempen ute är +12 så är det mycket möjligt att du halvererar elförbrukningen...
   
 7. FrittDrag_II
  Husägare · Nivå 10
  Jag är helt för infra/strålningsvärme, på rätt ställe.

  För att ge ett exempel:
  Lekrum på förskola med 4 meter i takhöjd. Äldre typ av takvärme (primitiv strålningsvärme då gipstaket hettas upp), sedan kom en konsult och skulle lösa ljudproblem och skruvade upp ljudplattor i hela taket självklart slutade värmen att fungera.
  Som ersättning för takvärme monterades vanliga elradiatorer in längs väggarna med samma total effekt som tidigare takvärme.
  Resultatet blev att ungarna frös på golvet och lagom värme la sig en bit upp mot taket, varm luft stiger.
  Detta alltså ett exempel på att strålningsvärme fungerar.

  Har även övertygat elektriker vid flera tillfälle att istället för att montera in värmefläktar sätta in varianter på infravärme (mjukvärme) vid t.ex. kassor på bensinmackar för att punkvärma.

  Men att det skulle ge sådana extrema besparingar som beskrivs i undersökningen tror jag inte på, och man skall tänka på det dom kallar värmepump i undersökningen inte är samma sak som vi kallar "luft-luft värmepump" i sverige.
   
 8. S
  Medlem Nivå 2
  Någon som lyckats ta reda på vad ett "element" kostar?
   
 9. H
  Medlem Nivå 1
  Priset ligger mellan 6 o 10 tusen men med bra rabatt vid full installation i villa enligt Företaget. I mitt fall hamnar ett komplett system runt 90-100 utan rot avdrag.
  Om det håller vad de säger så betalar sig investeringen i mitt fall på runt 7 år vid dagens elpris.
   
 10. H
  Medlem Nivå 1

  Finans

  Lägger jag det hela på villa lånet så sparar jag en massa pengar redan från dag ett :D
  Livslängden är mer än 40 år på panelerna enligt tillverkaren.
  Mitt andra alternativ är Bergvärme men det kostar mycket mer och känns osäkert.
  Hålen kan ju kallna och kompresorerna verkar gå sönder ofta????
   
 11. R
  Medlem Nivå 6
  OK, vi får nog ta och gå igenom grunderna lite...

  Om du har ett vanligt rum som är helt tomt och omöblerat och bara skall hålla samma temperatur på 1,2 m (halvvägs upp så spelar det ingen roll vilken typ av elelement du har, golvslingor, elelement eller strålningsvärmare (infra) alla drar lika mycket ström.

  Men så fort du skall använda rummet händer saker. Om du har fönster som inte har extremt bra isolervärden så kommer du att få kalldrag under dem i alla lösningar utom element under fönstren.

  Ett värmegolv ger oftast bäst upplevt komfort (om man inte sitter nära fönstret) och kan spara lite energi om man sänker genomsnittslig rumstemp eftersom huvet inte har något emot att vara lite svalare än fötterna. Är isoleringen nedåt under golvet dålig blir dock effekten den motsatta och man får elda för kråkorna, samma sak gäller om man har stora fönsterparti där man kan tvingas ha varma golv för att kompensera.

  Strålningvärme i tak är bara vettigt i specifika lägen, t.ex ett badrum där man momentant vill höja temperaturen, t.ex där man kliver ur duschen, Eller strax innanför en ytterdörr där det är dåligt isolerat. I de flesta andra lägen är det mindre smidigt. Fråga de som satt och frös om fötterna under sina soffbord på 70-talet...

  De amerikanska rapportena pratar om lösningar där man håller en lägre temperatur i normalt och låter infravärmen jobba som en punktinsats när rummet brukas. Det drar naturligtvis mindre energi eftersom man håller en lägre temperatur i huset. Samma effekt kan dock uppnås rätt mycket billigare med en kofta och ett par tofflor.

  Hakor, berätta lite mer om hur ditt hus är byggt och hur stort det är så kan du säkert få mer ingående råd om vad du bör göra.
   
 12. bonnier
  Renoverare Nivå 11
  Känns lite som smygreklam ;) (säger en som precis kom på att jag själv nyligen prisat en annan produkt i ett par trådar nyligen... :rolleyes:)
   
 13. Immobil
  Medlem · Nivå 16
  :rolleyes: Ahaa, det var därför heltäckningsmattorna blev så moderna vid den tiden. ;)
   
 14. snuttjulle
  Medlem · Nivå 11
  Undrar om samma firma även säljer baracuda tak. Dessa va oxå "SÅ BRA" på 70 talet. ;)
  Golv värme är mycket skönare säger en som va med då det va takvärme som gällde.
   
 15. H
  Medlem Nivå 1

  Suck

  Infravärmen värmer golvet också!!! ;)