Byggahus.se

Infoplikt från kommunen vid nybyggnad ?

 1. galento
  Medlem · 1 306 inlägg
  Hej,i ett område vi bor i på landet planerar kommunen sälja mark till ett bolag för uppförande av 200 fastigheter eller mer.Vi som bor i det relativt stora område detta berör har inte fått någon information av kommunen hur detta kommer beröra oss.Istället vill man hålla tyst tills affären är genomförd,men vi som bor i området är ju verkligen intresserade av info om detta,bl.a då ett VA nät ska byggas upp.Vad händer då,måste vi som blir "grannar" också ansluta oss till detta,det blir många frågor.Är det någon som kan svara på om kommunen inte behöver informera oss som bor i bygden,detta berör många familjer.Samtidigt kommer kanske strövområden i skogen vara ett minne blott.Tycker det är dålig stil av en kommun att inte informera de berörda när det är ett så stort byggprojekt.
  Men frågan är om kommunen har skyldighet att informera oss hur det är tänkt att bli.
  Hoppas någon på forumet kan hjälpa oss med ett svar på detta.
  Mvh Galento.
   
 2. B
  Medlem · 5 828 inlägg

  Re: Infoplikt från kommunen vid nybyggnad ?

  Jag kan hålla med dig att det är skit av kommunalråd och förtroendevalda, som inte vågar stå för det de pysslar med bakom slutna dörrar.  Om det nu verkligen är så illa...

  Oavsett avsikten med försäljningen och oavsett vem som är ägare medför dock överlåtelse av en fastighet ingen som helst informationsskyldighet gentemot grannar.  That´s it.

  Men samtidigt måste jag lugna dig att din rättsäkerhet ändå inte är totalt utraderad.  Innan köparen sätter spaden i jorden måste han genomdriva detaljplaneläggning, och blir självklart varje berörd fastighetsägare part i ett mål.  I det här läget har kommunen inte längre rollen av fastighetsägare, utan "planmonopolist".   Dessutom ska kommunen då tillvarata också allmänhetens (och inte bara närmaste grannskapets) intresse av strövområden och naturupplevelse.

  Att en fastighet faller inom VA-område innebär inte att fastighetsägarna med automatik tvingas ansluta sig till nätet.  Så länge fastighet har egen (fungerande och tillräcklig) avloppsanläggning är det helt okey att fortsätta använda den.
   
 3. galento
  Medlem · 1 306 inlägg

  Re: Infoplikt från kommunen vid nybyggnad ?

  Tack för svaret,vi ska ta kontakt med kommunen till veckan får vi se om det kommer fram nåt.Vi fick se det i tidningen i fredags och där stod det att "locket var på" till affären var avslutad i början av -07.Är osäker på storleken på området som ska säljas men uppskattar det till iallafall 50-60 hektar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.